Schmall Rafael


Schmall Rafael
0 hozzászólás

LDN 807 - Több LDN objektum társaságában

A nyerseket párhuzamban gyűjtöttem az LDN 944-es objektummal, ám amikor a H-alfára került a sor, akkor mindkét távcső az LDN 944-nek dolgozott. Szeretem ezeket a Tejút előtt megbúvó sötétködösségeket a kontrasztjuk és a térbeliségük miatt. Már az első képkockák is ígéretesek voltak, aztán viszont nem volt időm a képpel foglalkozni, de most elkészült végre. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

LDN 944 - Sötétköd az emissziós előtt

Az RGB a 150essel ment, míg a H-alfát a 200as és a 150es együttesen gyűjtötte. Elavult DSLR és az égbolt sem volt jóság de ennek ellenére egész jól sikerült a végeredmény.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Szárazság

Régen itt még a csillagok fénye ringatózott lágyan a vízfelszínen miközben a békák egymást próbálták túlharsogni. A keményre száradt iszap elég jól visszaveri az égbolt fényét azért...

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Teliholdkolte sorozat a Zselicben

Klasszikus zselici táj felett kelő Holdat fotóztam a Csillagpark kilátójából. A felvételnél odafigyeltem, hogy csökkentsem az expóidőt minden képnél, hogy a Hold ne égjen be. Így PS-be betöltve a rétegeket csak a megjelenítés módját kellett állítani. A legnagyobb problémát az mozgolódó vendégek jelentették egy fábol ácsolt kilátó esetén. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

C/2017 K2 (Panstarrs)

A napokban nem sikerült az együttállást lefotózni, de korábban azért igyekeztem rászánni egy estét az üstökösre legalább. A vándor a Rho Oph molekulafelhőhöz tartozó halvány porködök előtt mozgott.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Aratás hamarosan

Igyekeztem a képnél minden tudásomat latbavetni, mégpedig az előtér esetében, mely egyszerű, de mint tudjuk ezeknek a nagyfényerejű nagylátóknak a mélységélességük kicsi, tehát ezt meg kellett oldani fókuszeltolásos módszerrel, mely meg rendesen megizzasztott, hisz az előtéren nagyon sok a részlet, melyek nagyon aprók is, így illeszteni nehéz volt. Ám az eredmény ledöbbentett. Szinte érzem az árpa illatát, melyet másnap le is arattak. :D Természetesen míg fotóztam, addig ott ültek a veteményesben az őzikék. (:

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

NGC 5466 - Hógömb halmaz

A tavaszi idény második felében gömbhalmazoztam az adott szezonban. Eme kisrendszer egy az Ökörhajcsár csillagképben látható kevésbé ismert Hógömb halmaz felé fordult. Véleményem szerint ezek a gömbhalmazok a tavaszi idényben nagyon fotogének és nemcsak hossz expókkal lehet látványos eredményt elérni, hanem rövidekkel, ha csak a halmaz megörökítése a cél. Annyi hátránya lehet, hogy kényesek a nyugodtságra, valamint néhány hirtelen fényesedik fel, ezáltal beég a közepe, stb. A távcső az M92-re ment volna tovább, de annyira rossz volt az utána érkező szezon, hogy nem sok expó gyűlt össze, így az az égboltrész kimarad idénre nekem. Flippelés után nem működik jól a rendszer, merthát ott kéne lenni változtatni a terhelésen. Ez helyben okés, de távvezérlésnél nem elfogadható, így már lassan két hónapja készül az a fajta döntött oszlop, mely befogadja az EQ6os mechanikát és így ezáltal flip nélkül is lehet fotózni majd. Lehetett volna olyan, hogy a korong rajta az oszlopon és úgy lesz döntött, ám úgygondoltam, hogy kicsit nehezítek a sorsomon és megpróbálok egy ilyen blokkrendszerűt építeni. :D Majdnem kész de a 35°C-ban úgydöntöttem elég a jóból. :D

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

LDN 1515 - Sötét felhő a Szekeresben

Meglehetősen elmaradt eme fotóm feltöltése. Sokat vaciláltam a kompozíción, mert igaz a célobjektum látványos, de körülötte a ködösség halvány, ráadásul az időjárás sem segített. :

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Holdrészlet - Clavius kráter

Nagyon jó nyugodtság volt ezen az estén. Tycho és a Kopernikusz mellett a Clavius jött szóba, valamint készült egy 180 képes panorámasorozat. Biztos van hiba a képben de számomra ez nagy kedvenc lett.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

NGC 3718 - Csavarodó spirálgalaxis

A rendszer nem épp galaxisokra való, tehát elég kicsi a téma a képen, ám egy 120 millió fényévre lévő galaxistól nem várható el, hogy nagy legyen a 800mm-es látómezejében. A tél nem fenékig tejfel a csillagda környékén. A füstgázok meg a pára mindennapos jelenség volt errefelé, ám tesztelési célból egész jól vizsgázott a rendszer. Ebben az esetben a távcsőre magától ráforduló tubussapka problémája is meg lett oldva, noha az nem a tubuson, hanem a csillagda falán kapott helyet a súlycsökkentés céljából.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Horizontok és utak

Munkák kellős közepette gyakorlatilag úgy döntöttünk, hogy megvárjuk a Tejútkeltét, azaz a hajnalt, így kb. három óra alvással vágtam neki a másnapnak, de megérte ezért a látványért. Csináltam brutál panorámákat, meg mindenféle képet, de mégis, ez a balról beúszó Tejút, jobbról út fogott meg a legjobban. Egyszerű kép. Egy követett és egy nem követett fotó... Most úgy döntöttem nem kellek az útba. :D A repcét letaposni nem ér, de nem is szórakoztunk vele, hisz olyan égboltfény volt, hogy lehetett látni fények nélkül is mondjuk azt, hogy hol van a keréknyom. :) Flóri rámszólt, hogy nézzem már az NGC7000-et, hogy látszódik: és tényleg. Nagyon tetszettek a fények, valamint végre megvolt a Tejút és a nyári csillagos égbolt feelingje. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
1 hozzászólás

LDN 845 és IC 444

Az utóbbi időben az építkezés miatt alig-alig érek rá, noha a nyerseket tudom gyűjteni, hála a félautomata rendszernek. Hatalmas segítség ez a Kstars-EKOS rendszer. Ha nem lenne, bizony fele ennyi expó se lett volna, igaz megkésve álltam rá erre az objektumra. A téma nagyon megtetszett a sötétködök miatt, ahogy azok az ionizált hidrogén előtt vannak, viszont a közeli fényes csillag nagyon megnehezítette a komponálást. 2022-04-11 19:30 A fényes csillag mellett jobboldalt a Medúza-köd se segített igazán a komponálásba, így maradt ez az instás megoldás. Bár nekem tetszik az 1:1, meg a közösségi oldalak is képesek megbírkózni vele, ráadásul szerintem az 533-nak is ilyen a képaránya. Lehet egy UHC réteg nem lett volna rossz, mely csillagkicsinyítőfunkciót látott volna, el, így erősebb csillagkicsinyítést alkalmaztam. H-alfa szűrővel viszont jól jártam, ahogy főleg a sötétködök mögött kiemelte a hidrogénködöket. A rendszer nem épp jó ég alatt van. Van fényszenny, valamint megülő füstgázok. Ezen lassan, remélhetőleg a nyáron próbálok változtatni, de a növekvő anyagárak nincsenek a segítségemre. :D

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Hattyú csillagkép környéke

Párás, fátyolfelhős éjszakán készült sorozat, aminél az RGB az éj első fele volt, míg flip után a H-alfa következett reggelig.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Holdrészlet - Plato és a Montes Alpes

Kipróbáltam a főműszerrel az ASI kamerát, noha a körülmények nem voltak optimálisak (rossz seeing, némi jusztírhiba és felszálló meleg levegő) de még így is eléggé látványos a felbontásbeli különbség. Nyilván lehetne rajta még csiszolni. Szokásos Firecapture, Autostakkert3, Registax6 programokkal dolgoztam fel a képet, valamint PS-el kicsit a terminátor felé javítottam a fényeken illetve kontrasztot kapott, de azt érzem, hogy valahogy ez az a feldolgozás az, amilyennek elvártam eredetileg.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Messier 35 és NGC 2158

Eme csillaghalmazt gyakran mutatjuk meg távcsövekkel a téli és a tavaszi távcsöves bemutatóinkon. Igazán szép a két csillaghalmaz egy látómezőben. Már tavaly is le akartam fotózni, de kifutottam a rendelkezésre álló időből, így ez a lehetőség 2022-re tolódott.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Csillagos égbolt menedéke

A képet a Zselici Csillagpark kilátójából készítettem. Nem volt egyszerű, hiszen a kilátóban magasra nyúlnak a tartóoszlopok, ezért vagy 3 x 5 alkalommal kellett áthelyeznem az állványt a kilátó korlátján. Ez kb. 20 centis helyet jelent, ezért biztonság kedvéért fogtam az állványt, nehogy megtanuljon repülni 25 méter magasról a berendezés.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

23,5 órás Holdsarló

A felhőveszély ellenére napnyugta után azonnal látszódott távcsővel a Hold. Azért ez egy jó kis észlelés volt. :) Megnéztem binoklival, nagytávcsővel. Vizuálisan is próbálkoztam de úgy nem sikerült.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Messier 45 - Fiastyúk tesztfotó

Eme tesztfotónál egy új és csodás jövevényt teszteltem, egy HEQ5 Pro Goto mechanikát, mely minden probléma nélkül tette a dolgát. A mechanikára már nem a 72/420-ast raktam, hanem az életben először vásárolt távcsövemet a 150/750-est ami kicsit át lett alakítva. A tubusnál a mechanikával átellenesre került fel a vezetőtávcső. A póklábak ki lettek cserélve, bár beállításuk még szükséges. Harmatsapka kérdéses... polifoam van de az hosszútávon nem lesz megfelelő. Velúr nincs ... még nincs. :D A távcső szinte teljesen távvezérelt a tubussapka és a fókuszmotor kivételével. Általában mire odamegyek hozzá, addigra célra áll ( fényes csillagra ) és élességállító maszkkal ellenőrözöm, aztán fordulhat a dolgára. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Hiperszaturált Hold

Eme holdészlelés nagyon hangulatos volt. A deresedő fűben a megkeményedő vezetékek mellett még nem dideregve, de erőteljesen a képernyőre tapadva gyűjtöttem össze a felvételeket. A célom egy ASI120-as színeshold mozaik volt, melyet szerintem sikerült létrehozni. A projekt elején úgy voltam vele, hogy nem biztos, hogy sikerül... Este 18 óra fele kipakolásból Hamar éjfél lett mire végeztem. A légkör viszonylag nyugis volt, valamint a távcső is ellátta a feladatát. A feldolgozáskor kevés ismeretem volt a hiperszaturálásról. Azt tudtam, hogy nagyjából hogyan kell csinálni, de azt nem, hogy milyenre kell beállítani, így próbáltam kicsit igazítani a színeken, de nem gondoltam volna, hogy ennyire látványos lesz. Lehet, hogy önmagában és a nagy Holdasoknak ez vicces / gáz / rosszak a színek, stb... Nemtudom, de megint az a mondásom, hogy attól is szép az asztroélet, hogy lehet tanulni belőle. :D

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Holdrészlet - Hatalmas sebek

Viszonylag jó égen sikerült ezt a felvételt készítenem. Számos ismerős alakzat látszik rajta. Nekem úgy összességében tetszett meg ez a terület, főként a Mare Imbrium peremével.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Átjáró az univerzumhoz

Vannak olyan napok, amikor úgy érzem, hogy bármi történjék is, én akkoris kimegyek fotózni egyedül, félelmet nem ismerve. Zselicbe nincs ami megegyen, de azért hangok vannak rendesen. A képet úgy fotóztam, hogy igazából bele se néztem a keresőbe, hanem érzésből fordítottam a fényképezőgépet. Mivel tartva attól, hogy a panorámából kimarad egy rész, ezért sokkal sűrűbb közökkel fotóztam. Fotózás előtt próbáltam úgy elhelyezkedni, hogy a befagyott tó gátja azt az irányt vegye fel, amerre a Tejút is áll, de nem gondoltam volna, hogy ennyire látványosra sikerül az előtér ezzel a fajta vetülettel. Azért is mentem ki ( kb. 2 órára összesen ), mert nem biztos, hogy a szezonban már összejön a havas táj a csillagos éggel. Minden évben vagy egyszer van ilyen lehetőség itt.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
1 hozzászólás

Sejtelmes Holdsarló

Megérkezett a felhősödés, de a felhőréseken azt az alkalmat vártam, amikor a fényes részt eltakarja a felhő, de az árnyékosat még nem, így a részletek egy képből is előbújnak. Felhők nélkül fotózva lett volna a legjobb, ám akkora dinamikatartománya nincs a fényképezőgépnek, hogy egy képből meg lehessen oldani. Ha már jöttek a felhők, akkor egy ilyen sejtelmes holdsarló képe volt a cél. :D

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

A Zselic Fényei

Idén jól sikerült némi kis havazást kifogni, mert a hó meg az Újhold nem igazán ismerik egymást. Noha pár centis hótakarót nagyon nem lehet hótakarónak se nevezni, de ki a kicsit nem becsüli... Annyi szerencsém volt, hogy míg a tervezett szántóföldes dolog nem jött össze mert ott elolvadt a hó, addig a tavakon megmaradt az a kevéske lepel mert már eleve be voltak fagyva a vizeink. Noha nem siettem de azért nem is értem rá nagyon. Indítottam a távcsöveket, majd elindultam ki... szabályosan kiugrottam a Zselicbe. Gépet összeraktam majd a szokásos rutin, viszont most nem a tüköraknába néztem, hanem érzésből fordítottam a gépet és emiatt kicsit több kép keletkezett nagyobb átfedéssel de jóval pontosabban illesztett a program. A 90képes panorámafotón a Tejút íve alatt az Állatövi ellenfény dereng már jelezvén, hogy közeledik a tavasz. Eme jelenség igazi sötétégboltos csemege mely mostanában látszódik de még lehet majd februárban meg márciusban is látni. A havas táj felett a csillagos ég valami egészen bámulatos. Különleges hangulata van és nincs is sötét tulajdonképpen mert a hófelszín visszaveri a csillagok fényét.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

NGC 654 - Cassiopeia egyik nyílthalmaza

A Cassiopeia halmaza nem adta egykönnyen magát. Gyakran volt párás, fátylas idő, mely látszódik a képen a fényesebb csillagok körül pláne. ... de legalább derült volt. Megint azért választottam egy ilyen témát mert nagyon megtetszett a porköd, mely a halmaz felett rejtőzködik és így a kettő célobjektum együtt azért jól néz ki. A másik nehézséget már feldolgozáskor a csillagmező kezelése adta. Ebben a régióban iszonyat sok a csillag és emiatt a csillagkicsinyítést is valahogy máshogy kellett megoldani. Többszöri csillagkicsinyítéssel, vigyázva a halmazra talán sikerült elfogadhatóvá tenni a látómezőt. Bal alul és jobbra fent a vágás miatt a csillagok befénylenek. Legalább a kép egyharmadát levágtam mert valahogy így adta ki jól. Szerencsére lehetett vágni a képből a felbontás miatt. A kép elkészültekor már a tető is távvezérelhetővé vált, de amivel egy probléma megoldódik, ott keletkezik másfajta kérdés, de ettől is szép az asztrofotózás műszaki része. Tavaly ilyenkor még azthiszem húztam a szám, hogy mi ez a kis számítógépes rendszer, most meg... Érdekes szituáció na. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

1994 PC1 észlelése

A potenciálisan veszélyes, a felhőkarcolónál is nagyobb méretű aszteroidát egy jó hangulatú VCSE közös észlelés alkalmával sikerült lefotóznom. Ahogy készültek a képek, úgy töltöttem le azokat és mutattam meg a többieknek. Nem volt egyszerű az észlelés, mivel Telihold volt azon a napon ezért rendkívül erős volt a fénye, valamint jöttek a felhők, meg meridian flip nélkül a vezetőtávcső elkezdte nézni a csillagda falát. A feldolgozáskor beállítottam a fehéregyensúlyt, valamint behúztam a hátteret... már amit a kép engedett. A képeket rétegekként PS-ben egymásra pakoltam és beigazítottam a csillagokra, illetve világosítással átengedtem az aszteroida "fényét". Egyedül a hotpixelek maradtak, melyek a bolygatáskor mindig máshova estek. Ritkán adódik ilyen alkalom, amikor kisbolygót észlelek, valamint, hogy a rendszerek ezért vannak elindítva.... pláne Teliholdkor.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

A Gassendi kráter és környéke

A Gassendi kráter 110km átmérőjű, mely a Mare Humorum északi oldalán keletkezett. Nagyobb fázisnál tökéletes célpont a távcsöves bemutatóknak. A felvételen 1km-es részleteket sikerült megtalálni. Nagyon jó hangulatú volt az éjszaka egészen 21 óráig, amikor erős szél támadt. Dérnek, párának nem volt helye és olyan erővel világított a Hold, hogy alig lehetett ránézni direktben.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Vénusz

Hatalmas élmény volt megpillantani a kijelzőn a Vénusz remegő sarlócskáját. A rendszert sietősen raktam ki, egész pontosan már megkésve és szégyenszemre régen használtam a közös kedvenc távcsövünk, melynek tükrét Gyuri csiszolta. A simogató napsütésben izgalmas volt ROI módban begyűjteni a fényt majdnem 120 fps-el, de az eredményen csak feldolgozás után döbbentem meg. :) A látszó átmérője 62,75" és -4 magnitúdós volt az adatok szerint. ROI módot használtam a max felontás helyett 1024x684-et engedtem a kamerának és azt csaltam be kicsit nagyobb képszélességbe. Azthiszem életem első stackelt Vénusz fotója lett ez.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

C/2021 A1 (Leonard)

Talán az első hazai észlelések között van a kép, azonban sajnos vizuálisan nem láttam az üstököst. Egyszerűen 3-4ezer méter magasan kellene, hogy legyünk ehhez. A viharos szélben a képeken látszódik azért a kóma, talán picike csóva is, de ahhoz, hogy jobban látható legyen, nagyon meg kellett húzkodni a képet ( kb annyira, hogy a lencsén lévő szétterült kosz is előjött már ).

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

C/2021 A1 (Leonard)

Az utolsó pillanatban értem haza a fotózásból, hogy a távcsöveket az üstökös irányába fordíthassam. Noha távolról is elindíthattam volna őket, de a Zselic némely pontján gyakorlatilag nulla a térerő. :D Igazából nem is akartam velük szórakozni a hidegben. Inkább asztrotájképeztünk és miután hazaértem, akkor még volt pár percnyi sötét egem a felvételsorozathoz. :) Nem üti meg a maximális minőséget a kép, hisz nekem abba az irányba fényszennyezés van és ezért csak kompromisszumokat tudtam kötni a feldolgozással kapcsolatban.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

C/2021 A1 (Leonard)

Természetesen a legnagyobb munka után hullafáradtan és koszosan jutott eszembe, hogy ja másnap hajnalban derült, szóval három óra alvás után irány volt a Zselic, hogy készíthessek asztrotájképeket. Bőven megérte. Majdnem toszkánai hangulata van a fotónak, igaz csontra fagyott minden. :D Mi is!

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

LDN 1355 - A Segítő kéz-köd

A Helping Hand ködöt az LBN objektum után az éjszaka második felében kezdtem el fotózni. A fotózás végeztével a távcső automatán leparkolt, megelőzve az esetleges ütközést... ha netán elaludnék. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

LBN 575 - Kutyacsont köd

A most feltöltött fotóm neve megintcsak a saját fantáziám szüleménye. Nem találtam máshol megfelelő megnevezést az objektumra az azonosítón kívül. A kép érdekessége a technikai részletekben rejlik. Ez volt az első olyan felvételsorozat, ahol távolról indítottam a csillagdát. A tetőmozgatás még nincs megoldva, így azt segítettek lehúzni egy-egy telefonhívásra. A többit már tableten, mobilinternet segítségével intéztem. Teljes függetlenséget egyelőre nem szeretnék kiépíteni a távcsöves rendszernek, de a tetőmozgatás távvezérlésével egy olyan probléma oldódhat majd meg, hogy igazából akár ki is telepíthetem még sötétebb égboltra az egész csillagvizsgálót. A hely igazából megvan hozzá. Annak ellenére, hogy távolról indítottam, vagy épp annyira mentem ki a csillagdához, hogy én magam toljam elő a tetőt, azonkívül nagyon hangulatos és izgalmas volt, ahogy a képek gyűlnek és nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan sikerül ez a felvétel. Szerény véleményem szerint nem lett rossz. Azthiszem 2-3 képet kellett kidobni, valamint a legrosszabb 20%-ot a program nem vette figyelembe az átlagolásnál.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

H-alfa nap - Protuberancia

A Nap a nappali programunk távcsöves része. Ha jó az idő, akkor mi is vidámak vagyunk és aki jön-jön, neki megmutatjuk a Nap felszínét, valamint a protuberanciákat. A mai nap elég szép méretes példány alakult ki, ezért úgy voltam vele, hogy megpróbálom megörökíteni. Nagyon nem értek a Napfotózáshoz, viszont nálam volt a bolygókamera és megpróbáltam. Primér fókuszban készült a kép. Nem akartam vacakolni a 3x-os Barlow lencsével. Két videót készítettem. Az egyik a felszínre lett állítva, míg a protuberanciához kicsit nagyobb expóidőt használtam. Megpróbáltam összedolgozni őket. Persze az illesztés nem a legjobb, de első ízben tudtam ilyet megvalósítani. A színek mesterségesek. Egy Youtube videóból néztem, ahogy a színegyensúlyt állítják be. Elsősorban észlelési célból készült a kép, de Flóri meggyőzött, hogy töltsem fel és én fel is töltöm szépen mindenhova! Nem volt brutál meleg, nem volt nagy szél, hanem totál nyugis, és kellemes időjárás két csoport között, így szinte kikapcsolódás volt elkészíteni ezt a felvételt.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
2 hozzászólás

IC 5146 - Selyemgubó-köd

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvégére tervezett asztrofotó: Végül elkészült, noha a feldolgozás sajnos időbe telt és nem is értem rá nagyon, valamint kimaradtak a flatek, amit itthon csináltam meg. Mivel a flatbox hagy maga után kívánnivalót, ami nekem van, ezért skyflatet csináltam a szomszéd orra előtt hadonászva a távcsővel csak. :D A fotó saját véleményem szerint remekre sikeredett. Csupán kicsit a csillagkicsinyítésnél lett túlhúzva picit a felvétel, de itt talán nem olyan nagy bűn ez. A nyersek gyűjtése nem volt zökkenőmentes az áramingadozás, valamint a mechanika gyengeségei miatt. Nem is a teherbírás volt a gond, hanem szerintem szét kéne burítani ezt a mechanikát és kitisztítani, valamint egy csapágyazás se ártana... Agyon van használva az egész, de mégis remekül vitte a rendszert. A tubus átépített, egész pontosan a segédtükörtartó lábak ki vannak cserélve, ráadásul pontosan be vannak állítva. A kihuzat alap, de szintén be lett állítva, valamint a tökéletes egyensúly érdekében levettem a keresőtávcső papucsot és a prizmasínnel ellentétes irányba raktam és fúrtam fel, így elég volt egy 9x50-es Springload kerestávcső a fehér tartókájával... Rögtönözni kellett na. Általában flip után kicsit gyengébben teljesített a rendszer, de azthiszem 2-3 képet kellett csak kidobni. Ha ezt tudom, hogy ennyire jó az ég, akkor fele expóval két téma is sikerült volna... sőt talán egy harmadik is... Na de majd legközelebb. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Északoló Göncölszekér

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 3. nap: Hatalmas élmény volt látni, ahogy az észlelőhétvégén minden éjjel a Gööncölszekér szinte belesüllyedt a fenyőfákba. Mindig akartam egy-egy fenyőfás fotósorozatot és az álmom teljesült nem egy képpel, hanem kettő timelapse felvétellel. Azonban ennél a képnél egyszerűen rohantunk le ismét a facsoporthoz, ugyanis észrevettem, hogy árnyékot vet az Orion csillagkép miatt. :D Homogén füves területen ez könnyen megfigyelhető, ha jó az ég.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Korahajnali égbolt

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 3. nap: Az észlelőhétvégére szerencsére csodás időben lett részünk, így érdemes volt minden percét kihasználni. Az éjszaka második felében a nyári csillagképek nyugovóra tértek lassan, míg délkeleten előbújtak a téliek. Az égbolt állapota kitűnőre javult, ahogy a város fényeit csökkentették. Olyan külöönlegességek voltak, mint például a facsoport, mely árnyékot vetett az Orion csillagkép fényében. Az állatövi fény sávját is könnyen meg lehetett találni, akárcsak az ellenfényt. Természetesen a második körpanoráma nem maradhatott ki. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Nyugvó Jupiter

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Először a Szaturnusz nyugvását néztem végig vizuálisan, majd úgydöntöttem, hogy megpróbálom lefotózni a Jupiter nyugvását a hegyekben. Az érdekesség az volt, amit a Szaturnusznál is észrevettem, hogy nyugváskor a fénye szóródik a hegygerincen lévő fűszálakon... A képen elég egyértelműen látszódik a jelenség, noha "ökörpisinek" látszódik a nyomvonaluk, azonban azt nem az állvány csinálta, hanem a lágyan ringatózó légköri turbulencia. Nagyszerű élmény volt ezt is átélni! :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Trahütten startrails

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Direkt készítettem egy olyan timelapse sorozatot, melyben a Polaris helyezkedik el a fenyvessel. Idehaza találni ilyen fás előteret elég nehéz ( vagy nem kerestem eléggé ). Az észlelőhétvégén szerencsére tökéletes helyen voltak. Még most is átérzem az észlelőhétvége hangulatát.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Nyugvó Tejútcentrum a hegyekben

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: A második estén tervben volt egy nyugvó Tejútcentrum minél részletesebb megörökítése a klasszikus alpesi tájjal az előtérben. Jóval kevesebbet kellett szenvedni a feldolgozással, mint kb 200 méteren hála a jóval tisztább légkörnek. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Holdnyugta Stájerországban

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Régóta vágytam egy olyan Holdlementére, ahol a horizont kicsit magasabban, de távolabb is helyezkedik el, így egy adott Holdnyugta látványos lehet. Ebben az esetben minden várakozásomat felülmúlta a látvány. A Hold helyett a fenyőfákra fókuszáltam, és exponáltam, így láthatóvá válik, ahogy a tűleveleiken megcsillan a Holdnak a fénye.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Ablak az Univerzumra

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Ez lett az első klasszikus fulldome panorámám az észlelőhétvégéről, melynek hatalmas felbontásából eredően az illesztéssel voltak gondjaim... egész pontosan a számítógéppel, mely kb. 6. nekifutásra bírta összerakni az egészet. A kiváló minőségű égbolton mind a csillagok összessége, mind a Jupiter és mind az Orion csillagkép megderítette a tájat. Szabad szemmel könnyedén lehetett tájékozódni az üdezöld gyepen. Nem kellett attól tartani, hogy megbotlik az ember. :D

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Weinebene Deepscape

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Természetesen a nagypanoráma se maradhatott el a szinte ikonikus látképpel. A nyugvó Barnard E-től kezdve egészen a Vállfa halmazon át az M27ig minden rajta van. További sötétködökről nem is beszélve.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Észelők és pihenők

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Míg az asztrofotós rendszerek dolgoznak, addig vizuális észlelés zajlik a vizuális "réten", vagy épp... szimplán csak hátradőlve a távcsövek előtt, szabad szemmel csodálva az ausztriai égbolt látványát... :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Legendás Karácsonyfa halmaz

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Első este lekéstem a "Karácsonyfa halmaz együttállást" ezért második nap már beterveztem a szigorúan betartott órarendbe. A második nap estéje a hegymászás után nekem különösen kegyetlen volt, mivel tudtam, hogy harmadik este már használhatatlan leszek, valamint, hogy esélyes lehet a harmadik esti borult ég, ezért minden géppel, erővel a második estére összpontosítottam. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Centrumnyugta

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 1. nap: Bámulatos égbolt mellé társult bámulatos terep és horizont. A zselici erdőség után rendkívül szokatlan volt a "hegyes" fenyőfákkal teletzdelt hegyek. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Észlelőhétvége Nagygöncölje

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 1. nap: Nem maradhatott ki az észlelőhétvégéről eme látvány se. Deutschlandberg fénye csak délkeleten volt zavaró, de az is éjfélig, mivel lekapcsolták a közvilágítás nagyrészét. A város kivételével a többi égtájon nagyon mély volt az ég.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
1 hozzászólás

Faltól-falig panoráma ( Égorgia )

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 1. nap: A VCSE Ausztriai észlelőhétvége első estéje a fátyolfelhők ellenére egy nagyon mély égboltot produkált. Noha kicsit túl korán, de elkészítettem a faltól-falig panorámát a sok további projekt előtt. Az egyenlítőt ebben az esetében a Tejút sávja alkotja.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Az első körpanoráma az észlelőhétvégéről

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 1. nap: Hiába az átvonuló fátylak, már az észlelőhétvége első estéjén is látszódott, hogy nem egy átlagos magyarországi égbolttal van dolgunk.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Augusztusi tűzijáték

Sajnos hamar hazakellett jönnünk a táborból, mert várt ránk egy ötnapos Perseidás roham, amikor azért a látogatószám magasabb volt, mint az észlelt meteorok száma. Minden este több százan voltak az épület előtt és minden nap több mint 200 embernek tudtam megmutatni az égbolt látványosságait távcsövön keresztül. Jövőre nincs menekvés. Teliholdas Perseidák lesznek szerencsére, szóval biztos nem kell majd annyira sietve hazajönnünk. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
2 hozzászólás

LDN 792 - Kunkori köd

A táborban sokszor volt téma, hogy na de majd jövőre, amikor már csak el kell indítani a Zselicben a rendszereket... Nos ez a jövő újabb lépéssel közelebb került. A tegnapi estén be lettek állítva a mechanikák, hogy dolguk végeztével a távcsöveket fordítsák be a tető síkja alá, valamint ha esetleg elaludnék, akkor a rendszerek biztonságból parkoljanak. Eme fotó már a távvezérelt rendszerrel készült. A Kunkori nevet én találtam ki. Remélem a NASA nem kerget meg érte

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Éjszakák hangulata

A 60 képes panorámaképet a VEGA '21 Nyári Amatőrcsillagászati Megfigyelőtábor egyik derült estéjén sikerült megvalósítani, amikor már besötétedett teljesen és elkezdődtek az észlelések. Már két évvel ezelőtt is tervezett volt a fotó elkészítése, azonban vagy az időjárás, vagy időhiány tette lehetetlenné az elkészítését. 

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Agrippa, Godin és Rima Ariadaeus

Nagyon vártam már egy hajnali időszakot a Holdazásra, de a Hold rossz helyre került nálam, ezért fokozott turbulencián keresztül sikerült csak fotózni. Nagyon rángatózott a kép, vélhetően a házból kiáramló meleg levegő miatt. Hangulatból szerencsére nem volt hiány. Először szépen körbepásztáztam a Hold felszínét a rendszerrel, majd eme terület megtetszett egy 10000 képes videóhoz. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Theophilus és Cyrillus

Tesztfotóként készült ez a felvétel, melyet nagyon megkedveltem. A Hold ekkor a LEO csillagképben mozgott... el is fedte a Leo triplet M105 galaxisát. Azóta új kamera került fel a távcsőre, egy komolyabb az ASI290MM csak sajnos most a Hold nincs jó helyen ahhoz, hogy letudjam fotózni / videózni. Ezt a kráter párost ( hármast ) szoktuk mutatni vendégeknek ebben a Holdfázisban, ha az időjárás engedi. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Holdsarló mozaik

Az átvonuló fátyolfelhők miatt primér fókuszban videózgattam, de a végére egy mozaikot is sikerült készíteni, aztán átváltottam okulárra, hogy megnézzem azt, ahogy lenyugszik a ház felett az égi kísérőnk. Ez az első képem az ASI290-el. Kicsit lassabb a rendszer, hisz erős a kamera, de annak ellenére egy élmény volt vele fotózni.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Régi idők csillagösvénye

A felvétel egy 80 képből álló panorámakép, mely a Zselicben készült. Távcsöves bemutató után nem engedtem, hogy a fáradtság erősebb legyen, hisz a jó égbolt az ritka sajnos. Teljesen egyedül ezen a vidéken az ember annyira mégse érezte magát egyedül a zörgő erdő miatt. :) A városoktól távol egy-egy derült, holdfénymentes éjszakán érdemes felnézni az égboltra. Több mint kétezer csillag, Tejút meg mindenféle kis ködösség látszódik szabad szemmel. Míg a mai világban autózni kell, hogy a városi fényektől távol kerüljünk, addig a régi időkben ez nem volt így. Elődeink nagyon szép csillagos égbolt alatt aludtak. A csillagok fénye annyira megderíti a tájat, hogy pld a házikók fehérre mázolt fala szabályosan világít, mivel visszaveri az égbolt fényét. Bizonyos objektumok, mint pld a Szíriusz, Jupiter, Vénusz éles árnyékokat vetnek, melyet lehet látni, ha az ember szeme hozzászokik teljesen a sötétséghez.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Archimedes kráter és környéke

Tesztelgetés közben, jusztírozás előtt kiszakadt a távcső egyik szorítócsavarja, így elkezdett kókadni a rendszer. Megigazítva és újra bejusztírozva kicsit csámpás szerkezettel, de pontos jusztírral sikerült felvételeket készíteni. Ezt a mozaikot tesztelés céljából készítettem, melynél talán kezdem elérni azt a felbontást, amire számítottam. Nagyobb mozaikot próbáltam 19.-én de a légkör egyik pillanatról a másikra szinte nyugtalanná vált, így inkább abbahagytam a videózást és vizualizáltam tovább. ( pld Copernicus-t). A felvételen az Archimedes kráter látszódik legfelül az Aristillussal és picivel jobbra lent az Autolycus helyezkedik el.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Holdsarló

A JURA további tesztje volt egy hatalmas mozaik elkészítése. Igaz már 1-1 panel látványa is hanyattesős volt, de egészben lenyűgöző látvány az egész panorámakép, mely a kis felbontás után azért bőven elérte a 14 ezer pixel szélességet.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Részleges napfogyatkozás

Photoshopban vágtam, forgattam. A granulációt nem tudtam előhozni a turbulens légkör miatt. A kamera ebben az esetben egy ASI120MM-S volt.

Tovább az észleléshez »