Schmall Rafael


Schmall Rafael
0 hozzászólás

LDN 1355 - A Segítő kéz-köd

A Helping Hand ködöt az LBN objektum után az éjszaka második felében kezdtem el fotózni. A fotózás végeztével a távcső automatán leparkolt, megelőzve az esetleges ütközést... ha netán elaludnék. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

LBN 575 - Kutyacsont köd

A most feltöltött fotóm neve megintcsak a saját fantáziám szüleménye. Nem találtam máshol megfelelő megnevezést az objektumra az azonosítón kívül. A kép érdekessége a technikai részletekben rejlik. Ez volt az első olyan felvételsorozat, ahol távolról indítottam a csillagdát. A tetőmozgatás még nincs megoldva, így azt segítettek lehúzni egy-egy telefonhívásra. A többit már tableten, mobilinternet segítségével intéztem. Teljes függetlenséget egyelőre nem szeretnék kiépíteni a távcsöves rendszernek, de a tetőmozgatás távvezérlésével egy olyan probléma oldódhat majd meg, hogy igazából akár ki is telepíthetem még sötétebb égboltra az egész csillagvizsgálót. A hely igazából megvan hozzá. Annak ellenére, hogy távolról indítottam, vagy épp annyira mentem ki a csillagdához, hogy én magam toljam elő a tetőt, azonkívül nagyon hangulatos és izgalmas volt, ahogy a képek gyűlnek és nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan sikerül ez a felvétel. Szerény véleményem szerint nem lett rossz. Azthiszem 2-3 képet kellett kidobni, valamint a legrosszabb 20%-ot a program nem vette figyelembe az átlagolásnál.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

H-alfa nap - Protuberancia

A Nap a nappali programunk távcsöves része. Ha jó az idő, akkor mi is vidámak vagyunk és aki jön-jön, neki megmutatjuk a Nap felszínét, valamint a protuberanciákat. A mai nap elég szép méretes példány alakult ki, ezért úgy voltam vele, hogy megpróbálom megörökíteni. Nagyon nem értek a Napfotózáshoz, viszont nálam volt a bolygókamera és megpróbáltam. Primér fókuszban készült a kép. Nem akartam vacakolni a 3x-os Barlow lencsével. Két videót készítettem. Az egyik a felszínre lett állítva, míg a protuberanciához kicsit nagyobb expóidőt használtam. Megpróbáltam összedolgozni őket. Persze az illesztés nem a legjobb, de első ízben tudtam ilyet megvalósítani. A színek mesterségesek. Egy Youtube videóból néztem, ahogy a színegyensúlyt állítják be. Elsősorban észlelési célból készült a kép, de Flóri meggyőzött, hogy töltsem fel és én fel is töltöm szépen mindenhova! Nem volt brutál meleg, nem volt nagy szél, hanem totál nyugis, és kellemes időjárás két csoport között, így szinte kikapcsolódás volt elkészíteni ezt a felvételt.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
2 hozzászólás

IC 5146 - Selyemgubó-köd

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvégére tervezett asztrofotó: Végül elkészült, noha a feldolgozás sajnos időbe telt és nem is értem rá nagyon, valamint kimaradtak a flatek, amit itthon csináltam meg. Mivel a flatbox hagy maga után kívánnivalót, ami nekem van, ezért skyflatet csináltam a szomszéd orra előtt hadonászva a távcsővel csak. :D A fotó saját véleményem szerint remekre sikeredett. Csupán kicsit a csillagkicsinyítésnél lett túlhúzva picit a felvétel, de itt talán nem olyan nagy bűn ez. A nyersek gyűjtése nem volt zökkenőmentes az áramingadozás, valamint a mechanika gyengeségei miatt. Nem is a teherbírás volt a gond, hanem szerintem szét kéne burítani ezt a mechanikát és kitisztítani, valamint egy csapágyazás se ártana... Agyon van használva az egész, de mégis remekül vitte a rendszert. A tubus átépített, egész pontosan a segédtükörtartó lábak ki vannak cserélve, ráadásul pontosan be vannak állítva. A kihuzat alap, de szintén be lett állítva, valamint a tökéletes egyensúly érdekében levettem a keresőtávcső papucsot és a prizmasínnel ellentétes irányba raktam és fúrtam fel, így elég volt egy 9x50-es Springload kerestávcső a fehér tartókájával... Rögtönözni kellett na. Általában flip után kicsit gyengébben teljesített a rendszer, de azthiszem 2-3 képet kellett csak kidobni. Ha ezt tudom, hogy ennyire jó az ég, akkor fele expóval két téma is sikerült volna... sőt talán egy harmadik is... Na de majd legközelebb. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Északoló Göncölszekér

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 3. nap: Hatalmas élmény volt látni, ahogy az észlelőhétvégén minden éjjel a Gööncölszekér szinte belesüllyedt a fenyőfákba. Mindig akartam egy-egy fenyőfás fotósorozatot és az álmom teljesült nem egy képpel, hanem kettő timelapse felvétellel. Azonban ennél a képnél egyszerűen rohantunk le ismét a facsoporthoz, ugyanis észrevettem, hogy árnyékot vet az Orion csillagkép miatt. :D Homogén füves területen ez könnyen megfigyelhető, ha jó az ég.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Korahajnali égbolt

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 3. nap: Az észlelőhétvégére szerencsére csodás időben lett részünk, így érdemes volt minden percét kihasználni. Az éjszaka második felében a nyári csillagképek nyugovóra tértek lassan, míg délkeleten előbújtak a téliek. Az égbolt állapota kitűnőre javult, ahogy a város fényeit csökkentették. Olyan külöönlegességek voltak, mint például a facsoport, mely árnyékot vetett az Orion csillagkép fényében. Az állatövi fény sávját is könnyen meg lehetett találni, akárcsak az ellenfényt. Természetesen a második körpanoráma nem maradhatott ki. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Nyugvó Jupiter

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Először a Szaturnusz nyugvását néztem végig vizuálisan, majd úgydöntöttem, hogy megpróbálom lefotózni a Jupiter nyugvását a hegyekben. Az érdekesség az volt, amit a Szaturnusznál is észrevettem, hogy nyugváskor a fénye szóródik a hegygerincen lévő fűszálakon... A képen elég egyértelműen látszódik a jelenség, noha "ökörpisinek" látszódik a nyomvonaluk, azonban azt nem az állvány csinálta, hanem a lágyan ringatózó légköri turbulencia. Nagyszerű élmény volt ezt is átélni! :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Trahütten startrails

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Direkt készítettem egy olyan timelapse sorozatot, melyben a Polaris helyezkedik el a fenyvessel. Idehaza találni ilyen fás előteret elég nehéz ( vagy nem kerestem eléggé ). Az észlelőhétvégén szerencsére tökéletes helyen voltak. Még most is átérzem az észlelőhétvége hangulatát.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Nyugvó Tejútcentrum a hegyekben

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: A második estén tervben volt egy nyugvó Tejútcentrum minél részletesebb megörökítése a klasszikus alpesi tájjal az előtérben. Jóval kevesebbet kellett szenvedni a feldolgozással, mint kb 200 méteren hála a jóval tisztább légkörnek. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Holdnyugta Stájerországban

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Régóta vágytam egy olyan Holdlementére, ahol a horizont kicsit magasabban, de távolabb is helyezkedik el, így egy adott Holdnyugta látványos lehet. Ebben az esetben minden várakozásomat felülmúlta a látvány. A Hold helyett a fenyőfákra fókuszáltam, és exponáltam, így láthatóvá válik, ahogy a tűleveleiken megcsillan a Holdnak a fénye.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Ablak az Univerzumra

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Ez lett az első klasszikus fulldome panorámám az észlelőhétvégéről, melynek hatalmas felbontásából eredően az illesztéssel voltak gondjaim... egész pontosan a számítógéppel, mely kb. 6. nekifutásra bírta összerakni az egészet. A kiváló minőségű égbolton mind a csillagok összessége, mind a Jupiter és mind az Orion csillagkép megderítette a tájat. Szabad szemmel könnyedén lehetett tájékozódni az üdezöld gyepen. Nem kellett attól tartani, hogy megbotlik az ember. :D

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Weinebene Deepscape

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Természetesen a nagypanoráma se maradhatott el a szinte ikonikus látképpel. A nyugvó Barnard E-től kezdve egészen a Vállfa halmazon át az M27ig minden rajta van. További sötétködökről nem is beszélve.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Észelők és pihenők

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Míg az asztrofotós rendszerek dolgoznak, addig vizuális észlelés zajlik a vizuális "réten", vagy épp... szimplán csak hátradőlve a távcsövek előtt, szabad szemmel csodálva az ausztriai égbolt látványát... :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Legendás Karácsonyfa halmaz

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 2. nap: Első este lekéstem a "Karácsonyfa halmaz együttállást" ezért második nap már beterveztem a szigorúan betartott órarendbe. A második nap estéje a hegymászás után nekem különösen kegyetlen volt, mivel tudtam, hogy harmadik este már használhatatlan leszek, valamint, hogy esélyes lehet a harmadik esti borult ég, ezért minden géppel, erővel a második estére összpontosítottam. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Centrumnyugta

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 1. nap: Bámulatos égbolt mellé társult bámulatos terep és horizont. A zselici erdőség után rendkívül szokatlan volt a "hegyes" fenyőfákkal teletzdelt hegyek. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Észlelőhétvége Nagygöncölje

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 1. nap: Nem maradhatott ki az észlelőhétvégéről eme látvány se. Deutschlandberg fénye csak délkeleten volt zavaró, de az is éjfélig, mivel lekapcsolták a közvilágítás nagyrészét. A város kivételével a többi égtájon nagyon mély volt az ég.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
1 hozzászólás

Faltól-falig panoráma ( Égorgia )

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 1. nap: A VCSE Ausztriai észlelőhétvége első estéje a fátyolfelhők ellenére egy nagyon mély égboltot produkált. Noha kicsit túl korán, de elkészítettem a faltól-falig panorámát a sok további projekt előtt. Az egyenlítőt ebben az esetében a Tejút sávja alkotja.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Az első körpanoráma az észlelőhétvégéről

2021 - VCSE Ausztriai észlelőhétvége 1. nap: Hiába az átvonuló fátylak, már az észlelőhétvége első estéjén is látszódott, hogy nem egy átlagos magyarországi égbolttal van dolgunk.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Augusztusi tűzijáték

Sajnos hamar hazakellett jönnünk a táborból, mert várt ránk egy ötnapos Perseidás roham, amikor azért a látogatószám magasabb volt, mint az észlelt meteorok száma. Minden este több százan voltak az épület előtt és minden nap több mint 200 embernek tudtam megmutatni az égbolt látványosságait távcsövön keresztül. Jövőre nincs menekvés. Teliholdas Perseidák lesznek szerencsére, szóval biztos nem kell majd annyira sietve hazajönnünk. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
2 hozzászólás

LDN 792 - Kunkori köd

A táborban sokszor volt téma, hogy na de majd jövőre, amikor már csak el kell indítani a Zselicben a rendszereket... Nos ez a jövő újabb lépéssel közelebb került. A tegnapi estén be lettek állítva a mechanikák, hogy dolguk végeztével a távcsöveket fordítsák be a tető síkja alá, valamint ha esetleg elaludnék, akkor a rendszerek biztonságból parkoljanak. Eme fotó már a távvezérelt rendszerrel készült. A Kunkori nevet én találtam ki. Remélem a NASA nem kerget meg érte

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Éjszakák hangulata

A 60 képes panorámaképet a VEGA '21 Nyári Amatőrcsillagászati Megfigyelőtábor egyik derült estéjén sikerült megvalósítani, amikor már besötétedett teljesen és elkezdődtek az észlelések. Már két évvel ezelőtt is tervezett volt a fotó elkészítése, azonban vagy az időjárás, vagy időhiány tette lehetetlenné az elkészítését. 

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Agrippa, Godin és Rima Ariadaeus

Nagyon vártam már egy hajnali időszakot a Holdazásra, de a Hold rossz helyre került nálam, ezért fokozott turbulencián keresztül sikerült csak fotózni. Nagyon rángatózott a kép, vélhetően a házból kiáramló meleg levegő miatt. Hangulatból szerencsére nem volt hiány. Először szépen körbepásztáztam a Hold felszínét a rendszerrel, majd eme terület megtetszett egy 10000 képes videóhoz. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Theophilus és Cyrillus

Tesztfotóként készült ez a felvétel, melyet nagyon megkedveltem. A Hold ekkor a LEO csillagképben mozgott... el is fedte a Leo triplet M105 galaxisát. Azóta új kamera került fel a távcsőre, egy komolyabb az ASI290MM csak sajnos most a Hold nincs jó helyen ahhoz, hogy letudjam fotózni / videózni. Ezt a kráter párost ( hármast ) szoktuk mutatni vendégeknek ebben a Holdfázisban, ha az időjárás engedi. :)

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Holdsarló mozaik

Az átvonuló fátyolfelhők miatt primér fókuszban videózgattam, de a végére egy mozaikot is sikerült készíteni, aztán átváltottam okulárra, hogy megnézzem azt, ahogy lenyugszik a ház felett az égi kísérőnk. Ez az első képem az ASI290-el. Kicsit lassabb a rendszer, hisz erős a kamera, de annak ellenére egy élmény volt vele fotózni.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Régi idők csillagösvénye

A felvétel egy 80 képből álló panorámakép, mely a Zselicben készült. Távcsöves bemutató után nem engedtem, hogy a fáradtság erősebb legyen, hisz a jó égbolt az ritka sajnos. Teljesen egyedül ezen a vidéken az ember annyira mégse érezte magát egyedül a zörgő erdő miatt. :) A városoktól távol egy-egy derült, holdfénymentes éjszakán érdemes felnézni az égboltra. Több mint kétezer csillag, Tejút meg mindenféle kis ködösség látszódik szabad szemmel. Míg a mai világban autózni kell, hogy a városi fényektől távol kerüljünk, addig a régi időkben ez nem volt így. Elődeink nagyon szép csillagos égbolt alatt aludtak. A csillagok fénye annyira megderíti a tájat, hogy pld a házikók fehérre mázolt fala szabályosan világít, mivel visszaveri az égbolt fényét. Bizonyos objektumok, mint pld a Szíriusz, Jupiter, Vénusz éles árnyékokat vetnek, melyet lehet látni, ha az ember szeme hozzászokik teljesen a sötétséghez.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Archimedes kráter és környéke

Tesztelgetés közben, jusztírozás előtt kiszakadt a távcső egyik szorítócsavarja, így elkezdett kókadni a rendszer. Megigazítva és újra bejusztírozva kicsit csámpás szerkezettel, de pontos jusztírral sikerült felvételeket készíteni. Ezt a mozaikot tesztelés céljából készítettem, melynél talán kezdem elérni azt a felbontást, amire számítottam. Nagyobb mozaikot próbáltam 19.-én de a légkör egyik pillanatról a másikra szinte nyugtalanná vált, így inkább abbahagytam a videózást és vizualizáltam tovább. ( pld Copernicus-t). A felvételen az Archimedes kráter látszódik legfelül az Aristillussal és picivel jobbra lent az Autolycus helyezkedik el.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Holdsarló

A JURA további tesztje volt egy hatalmas mozaik elkészítése. Igaz már 1-1 panel látványa is hanyattesős volt, de egészben lenyűgöző látvány az egész panorámakép, mely a kis felbontás után azért bőven elérte a 14 ezer pixel szélességet.

Tovább az észleléshez »
Schmall Rafael
0 hozzászólás

Részleges napfogyatkozás

Photoshopban vágtam, forgattam. A granulációt nem tudtam előhozni a turbulens légkör miatt. A kamera ebben az esetben egy ASI120MM-S volt.

Tovább az észleléshez »