Bemutatkozás
2001-ben, Pápán születtem. Budapesten tanulok az ELTE fizika alapképzésén csillagász szakiránnyal. Az egyetem mellett a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban dolgozom, mint demonstrátor. Kisgyerekkorom óta elbűvöl a csillagászat, 2019 óta amatőrködöm. Fő műszerem egy 200/1200-as dobson, amit néha kiegészítek 8x40-es binokuláros, vagy szabadszemes, illetve (igen kezdő) fotografikus megfigyelésekkel.

Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

C/2021 A1 Leonard

Elsőre csak a magot pillantottam meg, aztán minél tovább néztem, annál inkább elkezdett kirajzolódni a vékony, hosszú csóva is. Uralta a látómezőt, még úgy is, hogy nem volt magasabban 20-25 foknál. Magja kicsit elliptikus, felfedezhető egy csillagszerű csomósodás. Körülötte a kóma kiterjedt, a magtól eltekintve fényessége kifelé haladva egyenletesen csökken, majd beleveszik az égi háttérbe; DC=4. A kóma átmérője kb. 7', folyamatosan megy át a csóvába. A mag és a csóva közt egy, a csóvánál fényesebb, háromszög alakú rész is észlelhető. Az üstökös anyaga PA 350° irányban elvékonyodik és körülbelül 25' hosszú, nagyon diffúz, viszonylag vékony és a kómához képest halvány csóvát formál. Színt nem mutat, azonban a méretével és fényességével tökéletesen kompenzál, nagy élmény volt észlelni.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
2 hozzászólás

NGC 6543

Hosszú keresés után, de megvan! Egyértelműen a színéről ismerhető fel, ami gyönyörűen látszik már első pillantásra is. Világoskék, zöldes- és némi ciánkékes beütéssel. Struktúra is felfedezhető, a karimája, külső gyűrűje egyértelműen fényesebb a belső részeknél, a keleti oldalon pedig egy szál is feltűnik, amint az objektum közepe felé mutat. Ezen felül az ovális fő struktúrán kívül is látszik anyagfelhő, halvány, háromszögletű csúcsokként tűnnek fel a K-Ny tengely mentén. Érezhető, miért adták neki a Macskaszem-köd nevet. :)

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M51 GX

Kifejezetten szépen hozza a távcső, bár igen alacsonyan jár. A két galaxismag tökéletesen kivehető, a galaxisok komplett méreteivel arányosak. Az összekötő híd nem egyértelmű, csak sejlik, viszont a fő galaxisban EL-sal szépen látszik egy fényesebb spirálkar kelet felé.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M71 GH

Az őrimagyarósdi párás éjjel után itt végre nem babrált ki velem (annyira) a légkör. Több csillagot bontott, és előjött a gömbhalmaz aszimmetrikus alakja is, bár még némi ködösséggel kísérve. A fényességcsökkenés belülről kb. egyenletes. Nagyobb nagyítással sikerül ugyan több csillagot bontani, de jelentősen veszít a fényességéből. A halmaz K-Ny irányban némileg elnyúlt, de néhány más helyen is látszanak "csillagnyúlványok".

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

Lansberg

38 km átmérőjű, 2750 m mély, szinte teljesen kör alakúnak látszó, romos szerkezetű kráter, az árnyéka szépen körüljárja a központi dómkomplexumot. A két csúcsból álló dudor magasra emelkedik, maga is kisebb árnyékot vet, és kifejezetten fényes, csak az egyik terasz fényessége mérhető össze vele a környéken. A két dóm közti területen is érdekesen játszik a Nap fénye. A kráterbelső kifejezetten sötét, hamuszürke, de a teraszok világosabbak, szép színátmenetekkel. Sok vékony törés feltűnik a teraszok közt, és a nyugati, külső lejtőn is. Érdekesség, hogy a szovjet Luna-5 a kráter közvetlen közelében csapódott be 1965-ben.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

Encke

A Keplertől nem messze található ez a körülbelül 28 km átmérőjű, 750m mély kráter. Kifejezetten hatszögletű, főként ebben a megvilágításban érvényesül az alakja. A központi dómon kívül több kiemelkedés is észlelhető, amik a Kepler krátert létrehozó égitest becsapódásakor keletkezett, messzire repült törmelékanyag részei. A keleti kráterfal töredezett, vékony, két terasz könnyen felfedezhető. A nyugati oldal több, mint fele árnyékba burkolódzik, sok részlet marad így rejtve. Érdekes a kráterből kiinduló hegylánc szerkezete is.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M42 DF

Most érte meg igazán kis nagyítással nézni ezt a ködöt. Csodásan rajzolódik ki a ködösség, a fodrozódás, a különböző, halványabb régiók. Nagyobb távcsőbe nézve (de már az én 20 centisemben is) egyenesen sötétadaptációvesztést okoz ennyire tiszta ég alól. Megtáltosodik, hatalmassá válik ilyenkor az objektum. A Trapézium néhány csillagát nehéz felfedezni, annyira fényes körülöttük a köd. Szép, kontrasztos a madár alak, a nyugati szárnya 1/3 LM-nyi hosszan nyúlik el.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M33 GX

Fenomenális látvány, majdnem kitölti a látómezőt. Nincs mindenhol egyértelmű határa, sok helyen diffúzan veszik bele az égi háttérbe, kivéve a spirálkarokat. Ezekből 3 nagyon könnyen megfigyelhető, egy pedig idővel rajzolódott ki. Hosszasabb megfigyelés, illetve EL segítségével a karokban porsávok is megfigyelhetővé váltak. A galaxismag feltűnően fényes, ellipszoid, a diffúz külső régiók keleti részei valamivel fényesebbek a nyugati oldalnál. A galaxis szabad szemmel is könnyedén kivehető volt a csodálatos ausztriai ég alól.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M45 NY

Ködösség a Plejádokban! Nagy élmény volt vizuálisan is megpillantani azt, amit eddig csak asztrofotókon láttam. A hét csillag közül hat körül egyértelműen ott fénylett a reflexiós köd. Jól illik hozzá a 30x-os nagyítás is, szépen kitölti a látómezőt. Klisé objektum vagy sem, engem újra elvarázsolt.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

NGC 6888

Hihetetlen látvány, a teljes ködösség feltűnik, körbeér, nem is sarló, inkább buborék alakja van. Sok szálas részlet látszik, egyértelműen jelentkeznek a különböző régiók közti fényességkülönbségek. É-D irányban fedezhető fel a legtöbb részlet. Szép a környező csillagmező is.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M2 GH

Kissé szegényes látómezőben helyezkedik el ez a szép halmaz. Ekkora nagyítással még nem igazán bontott. Formája kicsit tojásdad, ellipszoid, K-Ny irányban elnyúlt. Magja viszonylag jól definiált, szabályos kör alakú, azon kívül azonban nagyon egyenletes a fényességcsökkenés, a szélek folyamatosan vesznek bele az égi háttérbe.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M15 GH

Szép, nagy kiterjedésű gömbhalmaz, bár teljesen nem bontott. Magja kicsi, de fényes, sűrű, jól elkülöníthető. A magrégión kívülre érve a fényességcsökkenés nagyjából egyenletes. A halmaz nem teljesen gömbszimmetrikus, K-Ny irányban kissé elnyúlt, felfedezhető néhány nyúlvány, csillaglánc.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M17 DF

Gyönyörű látvány ekkora távcsőben! Remekül látszik a hattyúforma, feltűnő a nyugati részben található sötétköd, a hattyú "farktollai", és a mögöttük kirajzolódó habos ködösség. A köd közepe, illetve a sötétködöt körülölelő régió feltűnően fényesebb. Néhány ködrészlet, fodrozódás a hattyú "teste" alatt és fölött is kivehető.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

NGC 6888

Szűrő nélkül csak a hűlt helyét lehetett látni, de OIII szűrőt használva gyönyörűen jöttek elő a fodrozódások és a sarló alak, elbűvölő látvány! Szép csillagmezőben helyezkedik el a ködösség, amely szálas, szinte teljesen körbeérő. Az É-D-i vonalon helyezkednek el a legfényesebb, legvastagabb régiók, a legtöbb részlet ezekben fedezhető fel.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M8 NY+DF

A nyílthalmaz igen szép, szimmetrikus, sok benne a fényes csillag. A köd kissé halvány, bár a központja könnyen felismerhető. Részletek azonban ilyen kis nagyítás és a nyugvó Tejút mellett alig látszanak. Érdemes lenne nagyobb nagyítással és különböző szűrőkkel is megvizsgálni az objektumot.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

NGC 884, NGC 869

Igazán elképesztő látvány a kis nagyítás és hatalmas látómező mellett. A látómező tele van csillagokkal, de a két halmaz így is egyértelmű, jól kivehető. A nyugati halmaz gömbszerűbb, egyenletesebb benne a csillagok eloszlása, míg a keleti gyűrűs formát mutat, elkülönülő csoportosulásokkal. Ebben látszik a halmaz legfényesebb csillaga is, az összkép egy eljegyzési gyűrűre emlékeztet. Ennek ellenére a fényesebb csillagok zöme a nyugati halmazban található. Sok szép csillagláncolat is látszik a közelben.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M39 NY

Könnyű, nagy célpont, szépen elkülöníthető a Tejút háttércsillagaitól. Három legfényesebb csillaga majdnem tökéletes szabályos háromszöget formál, a többi fényesebb csillag kissé a halmaz közepe felé csoportosul. Kisebb nagyításon már rengeteg háttércsillag tűnik fel, ekkor nehezebb elkülöníteni ezt a laza, de mutatós halmazt.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M13 GH

Hatalmas, mint mindig, gyönyörű, mint mindig. Nem véletlen hívják "Nagy" Herkules gömbhalmaznak. A mai éjszakán olyan formája volt, mint egy éppen nyíló virágnak, ahol a magrégió alkotja a virág közepét, a nyúlványszerű, szálas csillagcsoportok pedig a virág szirmait. A fényességcsökkenés a magtól kifelé sokáig lineáris. A halmaz D-DNy felé kissé elnyúlt, a mag nem pont középen helyezkedik el. Nem bontható minden csillag, a legszebb látványt EL-sal adja.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M11 NY

Elsőre, főleg kisebb nagyítást alkalmazva, gömbhalmaznak néztem, olyan sűrű és csillagokkal teli. 12x-os nagyításon már egyértelmű a névadó V-betű, melynek szárai közt mintha sötét sáv húzódna. A szárak találkozásánál különösen sűrű a csillagmező, és itt található egy fényes előtércsillag is. A fő alakzaton kívüli csoportosulások már gömbszimmetrikusabban helyezkednek el. Bár már 120x-os nagyítás is szinte teljesen bontja a halmazt, 300x-os nagyítással pedig már minden csillag megkülönböztethető, ekkora nagyítással és nagy látómezővel teljesedik ki igazán a halmaz.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

Holdsarló

2.2 napos holdsarló a nyugati égen. 1 db RAW fénykép, Darktable-ben és GIMP-ben szerkesztve.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M71 GH

Párásodással nagyban küzdve lett megfigyelve. Sajnos 46x-on nem bontja, és 120x-on is csak a mag környékén tűnik fel néhány egyedi csillag. Szinte tökéletesen gömb alakú halmaz. Nincs egyértelműen elkülönülő magrégió, a fényesség teljesen egyenletesen csökken kifelé haladva, a halmaz szélei folyamatosan mennek át az égi háttér sötétjébe. Szárazabb időben mindenképp visszalátogatok, látszik, hogy nagyon szép, de most nem alkalmas az idő a további részletek felfedezésére. Ceruzarajz negatívja.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
3 hozzászólás

M31 GX, M32 GX

Új, nagylátószögű okulár tökéletes próbája. Most teljesedett ki igazából az objektum, most volt igazán érdemes lerajzolni. Teljességgel uralja a látómezőt. Feltűnt az M32 is egy egyértelműen kivehető, viszonylag fényes, magjától kifelé szépen halványodó pacaként. Az Androméda magrégiója nagyon fényes, ilyen jó égen azonban a külsőbb részek adják a legtöbb csemegét: a galaxis végignyújtózik a látómezőn, több porsáv struktúrája pedig kifejezetten jól látszik. EL-sal még inkább feltűnnek a részletek. Ceruzarajz negatívja.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M27 PL

Gyönyörűen rajzolódik ki a köd struktúrája, még szűrő nélkül is. UHC szűrővel feltűnőbbé válnak a súlyzóformán kívüli régiók, illetve a súlyzó két végén lévő anyagcsoportosulások. A nagyjából kerek ködösség külső része valamivel fényesebbnek hat a belsőnél, míg a súlyzóforma egyértelműen elkülöníthető, uralja a látómezőt. A súlyzóforma határai élesek, míg a kerek ködösséget diffúzság jellemzi. Remek látvány, amely idővel egyre javul. Ceruzarajz negatívja, szűrő nélkül örökíti meg az objektumot.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

M5 GH

Gyönyörű gömbhalmaz! 46x-sal inkább a külső régiók csillagait lehet elkülöníteni, 120x-sal már teljes a bontás. A halmaz maga kissé ellipszoid alakú, a magtól Ny-ÉNy felé kicsit eltolt, erre több csillag látható. A magrégió egyértelműen kivehető, a szélein elég hirtelen esik a fényesség, majd innentől kifelé a fényességcsökkenés kb. lineáris. Megkapóak a külsőbb régiókban felfedezhető csillagláncok, kisebb csoportosulások. Ceruzarajz negatívja.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

Jupiter

A remek őrimagyarósdi égen majd' kisüti az ember szemét, nem tudtam megállni, hogy ne nézzek rá. A távcsőben 10-12 felhősáv mutatkozott a légköri viszonyoktól függően, mindegyik különböző színben pompázva. A sötétebb területek barnák, narancsok, a világosabbak bézsek, latte-színűek. A kép kifejezetten kontrasztos. Sajnos a GRS nem tűnt fel. A poláris régiókban folyamatos átmenet látszik, az egyenlítői sávban némi forma, habosság is kivehető. A Galilei-holdak hasonló fényességűek, némi szín kivehető az Io-n és az Europán. Ceruzarajz negatívja.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

Szaturnusz

Először a Jupitert néztem meg, az azóta eltelt időben sajnos romlott az ég, de még így is elvarázsol, mint mindig. A Cassini-rés könnyen kivehető, az Encke-rés a közepes seeing révén inkább csak sejthető. A gyűrűk egyértelműen fényesebbek a bolygónál, dőlésszögük egy tavalyi észleléssel összehasonlítva észrevehetően csökkent. Mivel nem sokkal oppozíció után vagyunk, a bolygó alig vet árnyékot a gyűrűkre. A bolygón megfigyelhető több sötétebb, barnás felhősáv, a legtöbb terület azonban sárgásbézs színt mutat. Ceruzarajz negatívja.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

Marcobius

Az új év első észlelése, de sajnos csak 10-15 percem volt rá egy felhőablakban, utána újra beborult. A Mare Crisium szélén található kráter -ami alig törmelékes, viszonylag fiatal, egyszerűbb felépítésű- egy még fiatalabb, teljesen ellipszoid kísérőkráterrel és egy apró parazitakráterrel osztozik a területen. A fő kráter csepp formájú, fele árnyékba burkolódzik, másik felén szép átmenet látható sötétszürkéből szinte fehérbe. A központi dóm kiemelkedik az árnyékból. Dél felé, a kráterfal másik oldalán egy igen világos régió (egy dóm?) látható. A környező holdfelszínen sokat változnak a szürkék, sok sötétebb terület is felfedezhető a környéken.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

Archimedes

Véleményem szerint jobbkor nem is észlelhettem volna a régiót! A nyolcnapos Hold terminátorvonala már nincs messze a krátertől, a környező dómokkal, hegyes területekkel olyan a hatás, mintha egy apokalipszist hozó meteor lépett volna ki egy hollywoodi akciófilmből! A árnyékok már nagyon hosszúak, még a kisebb káterszomszéd, a Bancroft esetén is. Az Archimedes belseje lávával teli, kifejezetten sima, homogén, viszonylag sötét. A keleti kráterfal lankás, változatos, a nyugati valamivel magasabb és világosabb nála. Északon van egy teljesen lerombolódott rész, ami már nem magaslik ki a környezetéből. Hasonló eróziós folyamat figyelhető meg dél felé is, egy cápafog-formájú hegy árnyékában. Ezeken túl délre három dómot sikerült most megörökíteni, mindegyik igen egyedi, más-más vonásokat mutat. Az Archimedes és ezen dómok közti terület törmelékes. A Bancrofttól délnyugatra is megfigyelhető egy kifejezetten sötét, romos terület.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

Thebit

A kráter a Mare Nubium szélén helyezkedik el, a Purbach és az Arzachel között. A környék romos, változatos, a Thebit maga azonban ezekhez képest egészen fiatalos megjelenésű. Alakja alapvetően kör, a keleti-délkeleti oldalon két nagyobb kiszögelléssel, illetve az északnyugati oldalon egy parazitakráterrel (Thebit A). A Thebit A mögött az árnyékból kibúvó részletek egy még kisebb parazitakráter keleti falát takarják, ez a Thebit L. A fő kráter északkeleti környéke hegyes-völgyes, a kráterből dél felé nyúló hegyhát kifejezetten romos. Sötétebb a környezeténél , ahogy a krátertől északra húzódó holdfelszín is sötétebb a déli részeknél.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

Holdsarló

Háromnapos Holdsarló alacsonyan a háztetők felett. Belvárosi égről, egy expóból.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

Gay-Lussac & Montes Carpathus

Sekély, 25 km átmérőjű kráter a Copernicus közelében. Alja sima, de több kis kráter is megfigyelhető rajta, amik a Copernicussal együtt keletkeztek. A falai romosak, keskenyek. A nyugati oldalon is nagyobb törmelékdarabok láthatók, de igazán az északi Montes Carpathus a megnyerő objektum. Rengeteg dóm, törmelék és hegy tarkítja a környéket. Feltűnő egy mély, sötétebb völgy is a hegyek között. A fő krátertől délkeletre található a Gay-Lussac A, amely sokkal fiatalabb, mélyebb, még szinte tökéletesen kör alakú kráter. Falainak vetett árnyéka majdnem eléri a központi csúcsát, de még megkülönbözetethető. A fő kráterben már nem látszik központi csúcs.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

Gassendi

A Mare Humorum északnyugati peremén fekvő 111.39 km-es átmérőjű, sekély, idős kráteróriás java része árnyékba burkolózott. A sötétségből csak a központi csúcs és a délnyugati fal néhány szakasza látszott ki, ezek viszont igen fényesek voltak. A keleti-északkeleti falak keskenyek, világosak, előttük szinte hullámzik a dombos, lankás terület. Az északi részen szépen kirajzolódik a Gassendi A parazitakráter, az alja ugyan árnyékos, de a falai fényesek és jól kivehetők. A Gassendi B ettől is északnyugatra fekszik, sötétebb, falai szélesebbek, romosabbnak tűnnek az előző két kráterénél. Tőle is északnyugatra a holdfelszín sötét, tagolt. Keletre is látható egy elnyúlt domb, érdekes, hogy mellette az árnyék nem éles vonalú, inkább átmenetet mutat a fényesebb holdtalajból a terminátor sötétségébe.

Tovább az észleléshez »
Fröhlich Viktória
0 hozzászólás

Diophantus & Delisle, Rima Diophantus, Mons Delisle

Fiatal kráterpáros a Copernicustól északra. Mindkét kráter fiatal, mély, kör alakú, a Delisle a nagyobb, 24.83 km átmérőjű, de ő a sekélyebb. A két krátert a Rima Diphantus köti össze, ami a mai fényviszonyokban egyértelműen kirajzolódik. A rianás nyugati oldalán emelkedik a Mons Delisle, mely háromszögletű, keleti oldalán egy jelentősen fényesebb rész figyelhető meg, több kisebb részlettel, fény-árny játékkal egyetemben. A rianás keleti oldalán egy világosabb területet találtam, a Luna Cognita alapján itt a Louise nevű krátert lehetne megpillantani, a világos rész annak törmeléke, nekem nem sikerült most meglátni.

Tovább az észleléshez »