Balázs Gábor

facebook logo


Balázs Gábor
0 hozzászólás

12P/Pons-Brooks

Első képem erről az üstökösről. Elég fényes volt a Hold aznap éjszaka, a csóvája nem is jött elő a feldolgozás során sem.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

12P/Pons-Brooks csóvával

Március 3-án kora este sikerült ismét megörökítenem a 12P/Pons-Brooks üstököst, ezúttal viszont a csóvájával együtt. Összességében egyébként nem könnyű fotografikus célpont, mivel eléggé közel jár a horizonthoz és a megfigyelhetősége is egyre inkább romlik. Ennek ellénre sikerült immáron a csóváját is lefotóznom, ráadásul a szép, villás szerkezete is előjön a képen.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

SN2024gy és környezete

Az év elején felfedezett SN2024gy jelű szupernóvát február 7-én hajnalban sikerült nekem is megfigyelnem. A képen fehér vonalakkal jelölt SN2024gy egy fehér törpecsillag életének végén bekövetkező robbanása, tehát az Ia típusú szupernóvák közé tartozik. A képek alapján sikerült kimérnem a fényességét is, ez február 7-én 13,57 magnitúdó volt.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Orion-köd

Az M46 fotózása előtt ezzel próbálkoztam. A 2 perces expók már jelentősen beégtek, de előtte csináltam pár darab 1 perces képet is, így azokat összestackeltem a 2 percesekkel. Így egyébként könnyebb volt maszkolni is, mert kiátlagolta a beégett rész nagyját.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Messier 46

Néhány évvel ezelőtt mikor még binokulárral barangoltam az éjszakai égbolton, a Szíriusztól nem messze kettő nyílthalmazt találtam. Megkapó látvány volt a kettő fényes halmaz egy látómezőben, így le is rajzoltam akkor a látottakat. Ezt követően sikerült csillagtérképen beazonosítani, hogy a Messier 46-os és 47-es nyílthalmazokat találtam meg. Talán egy évvel később néztem rá újra a kettő halmazra akkor már nagyobb távcsővel, és ekkor már láttam a M46-os halmazban az NGC 2438 katalógusszámú planetáris ködöt is. Ekkor nem rajzoltam le, de az egyik kedvenc objektumommá vált. 2023 január 5-én hajnalban pedig már le is tudtam fotózni a kedvenc nyílthalmazom. Rendkívül érdekes volt összehasonlítani a rajzot és a kész képet egymással. A képet illetően később felhívták rá a figyelmem, hogy nem csak egy planetáris ködöt sikerült lefotóznom azon az estén. A fotó bal oldali harmadoló vonalában ugyanis a 14 magnitúdós Minkowski 1-18-as planetáris köd is megtalálható. Először nekem fel sem tűnt de végül én is megtaláltam a képen.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Perzeusz ikerhalmaz - 2. teszt

A hajnali teszt során felmerült dolgokat igyekeztem javítani az este folyamán, tesztobjektumként pedig a Perzeusz ikerhalmazt választottam. A póklábak valahogy elmásztak a hajnali fotózás után de én inkább ezt mondanám az új rendszer valamire való első képének.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

62P/Tsuchinshan a Leo tripletnél

A telihold nem segített sokat az alaból se jó helyzeten, a felhők miatt pedig nem sikerült annyi fotont gyűjteni mint terveztem, de valami azért kijött belőle.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Sarki fény a kilátó felett

Nagyjából háromnegyed hatkor láttam az első jelzéseket és képeket, hogy sarki fény látható és várhatóan erősödni fog. Ez az erősödés egyébként az Időkép.hu prédikálószéki kameráján már-már látszódott is ahogy ránéztem. Gyors rendszerösszerakás után a hátsó kertben tettem próbát, hátha látszik Dabasról is. Ha sokáig néztem az eget akkor igen, kicsit vöröses volt az északi horizont, de a kamera egyértelműen mutatta már az akkor még halvány vörös fényt. Apával a megerősítő felvétel után a Dabas fényszennyezéséből kívüleső Szent Jakab sétányra indultunk, ahol az autóból kiszállva még soha nem látott látvány tárult elénk. Egyszerűen hűha, azta! Leírhatatlan látvány volt, főleg úgy, hogy még életemben nem láttam még sarki fényt, de ahogy a különböző csoportokban olvastam, az elmúlt 20 évben nem volt az hasonlóan erős sarki fényjelenség az országban. Éppen a maximumra értünk ki az általam kigondolt helyre, így a kép a Dabasról látható maximumot mutatja. Ezt követően még látszódott egy darabig, de fokozatosan halványult. Mindenképp egy maradandó élmény marad az ég fényes vöröslésének látványa, de az hogy a mozgását is lehetett látni az valami elképesztő. Kicsit a képről: A kép bal oldalán a sarki fény mögött a Nagy Medve csillagkép található, jobbra haladva a kép közepére komponálva pedig a sétányon található kilátó. A fák fölött, ahol a legfényesebb volt a sarki fény a Szekeres csillagkép található, tőle jobbra már a sarki fény végénél pedig a Perzeusz csillagkép és a Fiastyúk nyílthalmaz. Összességében pedig az előtér elmosást a gyorsan ereszkedő köd segítette. A végeredmény egy 5 képből álló panorámafotó.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Holdfogyatkozás

Látványos holdfogyatkozás a Svábhegyi Csillagvizsgálóból, teleobjektívvel. Az ég kicsit párás volt, de a felhők legalább a maximum előtt átvonultak.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Bailly fénye

Szeptember 10-én hajnalban csodálatos derült égbolt és jó nyugodtság volt Magyarország felett. A libráció is ideális volt, így néhány látványosabb krátert céloztam meg, köztük a Bailly krátert is. Különlegessége, hogy a Bailly peremén egy meglehetősen fényes képződmény található, amely megfelelő librációs pozíció mellett úgy veri vissza a Nap fényét, hogy napokig jól látható a kráteren vonuló fényoszlop. Szerencsére ezt is sikerült lefotózni, így ezt a ritkán látható jelenséget a lehető legjobb körülmények között tudtam megörökíteni.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Aristarchus kráter és vidéke

Az Aristarchus kráter és vidéke a Svábhegyi Csillagvizsgáló 30 centis távcsövével, kiváló hajnali égen.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

A Nishimura hajnala

Szeptember 7-én hajnalban Kecskés Juliannával és Járdán Józseffel eredtünk a C/2023 P1 Nishimura nyomába, az eredmények pedig nagyon látványosak lettek! Hajnali 4 órakor már észrevettem az üstökös zöld magját a próbaképek szélén, így néhány rövid korrekció után már hozzá is fogtam a fotózásához. Fél öt felé ránéztem a már elkészült fotókra és meglepődve láttam, hogy a 30 másodperces fotókon is már nagyon hosszú csóva látszott. A fotózást egészen 4:56-ig folytattam, ekkora már olyan fényes volt az égi háttér, hogy nem érte volna meg ennél tovább maradni. Most is a 135 mm-es objektívemet használtam, viszont meglepő volt, hogy stackelést követően már ennek az objektívnek a látómezőjéből is kilógott az üstökös csóvája. Összességében egy nehéz célpontról volt szó, ahhoz képest, hogy a horizont egész tiszta volt még így is zavarták a fák a fotózást, ahogy a képen is látszik nem túl magasan van a horizont felett az üstökös. A pára miatt kicsit aggódtam, illetve az egyre közeledő köd miatt, de végül a köd csak hozzájárult a kép szépségéhez. Emellett a hajnali csendet a szarvasbőgés törte meg, tovább emelve a megfigyelés hangulatát.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

M11 és a Scutum felhő

Erre a kompozícióra véletlenül figyeltem fel, miközben az M24-et kerestem. Jobban megtetszett a Tejút ezen régiója, így ameddig csak tudtam ezt az égrészt fotóztam.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Vállfa-halmaz

Régóta tervben volt a látványos Vállfa-halmaz megörökítése, többször tettem is rá próbát, eddig ez sikerült a legjobban, de a közeljövőben érdemes lesz gyűjteni még fotont hozzá. A pára kicsit meglátszik a képen.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Vénusz 2023

A Vénusz bolygó vagy másnéven esthajnalcsillag is egy dinamikusan változó égitest, melynek változásait távcsövekkel mi is megfigyelhetjük. Ezeket a változásokat idén is a Svábhegyi Csillagvizsgálóban tudtam nyomon követni, történetesen Magyarország legnagyobb lencsés távcsövével, a 30 centiméteres Zeiss távcsővel. Az első felvételen a még nagyjából 56%-os Vénusz látható, majd a bolygó elkezdett egyre alacsonyabbra mászni az esti égen, ezzel egyidőben látszó mérete növekedni kezdett, fázisa pedig csökkeni. A sorozat elemei május 20 és augusztus 10 között készültek el, egytől-egyig a nappali égbolton. Az utolsó felvétel elkészítésére a bolygó fázisa mindössze 1%-ra csökkent. Hamarosan pedig hajnali égen látjuk majd viszont hajnalcsillagként.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

1%-os Vénusz sarló

Az igen vékony Vénusz sarlót idén is a Svábhegyi Csillagvizsgálóban sikerült megörökítenem. A távcsőbe nézve is impozáns látvány volt a vékony fényív, de a fotózás is egy külön élmény volt.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Alkonyi holdsarló június 19-én

Alkonyi holdsarló június 19-én. A légkör kissé poros és füstös volt, de sikerült így is megörökíteni a 38 óra 39 perces sarlót.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Egy leváló protuberancia

Július 15-én reggel a 3363-as napfolt mellett a protuberanciák erdeje és egy leváló protuberancia volt a leglátványosabb.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

A 3363-as napfolt

A távcsőbe nézve a legszembetűnőbb a fényes fehér folt volt a 3363-as napfolt mellett, így ez került elsőnek kameravégre.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

3363-as napfolt

10-én hétfőn meglehetősen jó nyugodtságú égen tudtuk Steinmann Vilmossal megfigyelni a Nap felszínét és a szabad szemmel is látható 3363-as napfoltot. A foltok mellett egy nagy és csodás protuberancia is benne volt a látómezőben.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

H-alfa Nap

A Svábhegyi Csillagvizsgáló Csillagkapu programsorozatának előkészületei után a Napra vetettük szemünket, én pedig a fekete-fehér kamerát. Mivel a Nap felszíne amúgy is gyorsan változik, alig 2 perc alatt sikerült 3000 képkockát felvenni, melynek a legjobb 10%-át stackeltem végül össze egy képpé. A távcső ezúttal egy speciális naptávcső volt, mellyel a Nap koronáját és protuberanciát lehet megfigyelni. A feldolgozás előtt is már nagyon sok szép részletet mutatott meg a kép, ám a feldolgozás után még több felszíni részlet, alakzat jelent meg, rendkívül élesen. A legszembetűnőbb az AR3363-as napfolt, amely akkorra, hogy megfelelő szűrővel akár szabad szemmel is látható. De persze a többi, kisebb napfolt és a napfoltcsoportok is megjelennek a fotón.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Torlódás az égi autópályán

Szerencsére épp időben vonultak el a felhők, így 22:51-kor épp le tudtam fotózni, ahogy a Nemzetközi Űrállomás átvonul a Mars, a Hold és az M44 hármasa között.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Az M101 szupernóvája

Az M101 szupernóvája engem is nagyon érdekelt de nagyobb felszerelés híján a 135 mm-es Zeiss objektívemmel eredtem az új fénypont nyomába. Végül nem bántam meg, az élőképen is szépen látszódóott, illetve a rövidebb expós tesztképeken is kiemelkedett már a galaxisból. A felhők miatt néhány expót ki is kellett hagynom, de ami a cél volt, azt 15 képből is meg tudtam valósítani.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Cérna vékony alkonyi holdsarló

Meglehetősen nehéz volt megtalálni még binokulár segítségével is, de háromnegyed kilenckor már feltűnt a fényképezőgép élőképén. Nemsokkal ez után már szabad szemmel is felsejlett. Végül egy 26 óra 44 perces sarlót sikerült lefotóznom.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Vénusz az M35 közelében

Május 8-án este a fényes Vénusz a Messier 35 és az halványabb NGC 2158 katalógusszámú nyílthalmazok közelébe került, nem mindennapi lehetőséget adva az asztrofotósok számára. Relatíve régóta készültem erre az együttállásra, így örültem amikor félig-meddig derült eget láttam azon az estén. Valahogy ha együttállást szeretnék fotózni mindig fátyolfelhős ég van, a Vénusznak eddig minden hasonló fotómon pártája van. Jelen esetben sem feltétlenül probléma, mindenesetre érdekes egybeesés. 135 mm-en fotóztam, ám ez a feldolgozásnál túl széles látószögnek bizonyult, így a képnek majdnem felét levágtam, hogy a fentebbi képet kapjam.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Vénusz-Hold együttállás

Impozáns alkonyi együttállás ovál koronával fűszerezve.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Fiastyúk és hamuszürke fény

A Fiastyúkkal igen sűrűn van most szép együttállás, így volt ez április 22-én este is. Csak hogy a leltár meglegyen: jobb oldalon Fiastyúk nyílthalmaz, balra a 7,5%-os holdsarló és a hamuszürke fény (vagy másnéven földfény), benne kráterek, hegyek, medencék.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Alkonyi holdsarló

Április 21-én az MCSE Dabas és környéke helyi csoportjával közösen mentünk holdsarlóvadászatra és sok szép észlelés, fotó születt. Én is megpróbáltam minél fiatalabb sarlót fotózni, a végeredményen egy 38 óra 5 perces korai sarló látható.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Vénusz-Fiastyúk együttállás

A fátyolfelhők miatt elsőre voltak kétségeim a fotózást illetően, ám végül sikerült megörökíteni a látványos együttállást.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Közeledés

Megörülve a kicsit tisztább égnek kimentem, hogy amíg lehet fotózzak valamit, de annyira fátyolos volt az ég, hogy végül erre esett a választás. A párta még külön fel is dobta.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Napfoltok

Két nagyobb felhőzet között teljesen jó ég volt egy szép napfotóhoz. Az élességen tudtam javítani az előzőhöz képest.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

3 percel 48 óra előtt

Korai holdsarlónak az újhold után vagy előtt 48 órás vagy kisebb holdsarlók számítanak. Csütörtök este éppen hogy sikerült lefotózni egy korai holdsarlót, ugyanis a képen látható sarló 47 óra 57 perces.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Közelség

Egész este arra repkedett kettő feketerigó, pár percel későb viszont mindkettő majdnem fix helyet talált magának. Innentől jött az az időszak amikor meg kellett várni, hogy a két bolygó pont jó helyen legyen ehhez a fotóhoz. Türelemjáték volt de sikerült. Megpróbáltam egy f/16-al készült expóval elkészíteni de sehogy nem ment.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Alkony az Obszervatóriumban

A szép időn fellelkesülve elindultam az első kiválasztott fotós helyemre, az ún. méteres tetejére. Csodás volt innen nézve ez az együttállás főleg úgy, hogy egy bagoly hangos huhogása viszhangzott ekkor.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Együttállás a Schmidt felett

Lefelé a méteres kupolájából ez a látvány fogadott és még a felhőzet is kedvező volt. Csodás együttállás egy csodás helyről egy olyan fotón, ami igyekszik valósághűen visszaadni a látványt és az érzést.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Alkonyi trió

Egy témavezetői megbeszélés után álltam az üvegfal előtt és néztem a teljesen borult égboltot. Kis idő múlva egy felhőlyuk adott reményt arra, hogy a mai együttállásból majd láthatok valamit. Kipakoltam hát a ház előtti kiülőbe, hátha szerencsém lesz. Majdnem teljesen szélcsend volt a távolból pedig egy bagoly hangos huhogása törte meg a csendet. Már ez és a hegyek látványa csodás légkört teremtett az estére. Nagyjából 20 perc múlva már az ég egy része kezdett tisztulni és megláttam a Vénuszt. Pár perc múlva már felhőkkel tarkítva, de megláttuk mindhárom égitestet. Gyönyörű volt elsőre is. Ahogy kezdett alkonyodni felmentem a kupolákhoz, hogy ott is készítsek pár fotót. Persze nem volt teljesen tiszta az ég, de talán nem is sajnáljuk ezt annyira.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Alkonyi holdsarló a felhők mögött

Nem kevés türelem kellett ehhez a képhez, a teljesen borult ég és az erős hideg szél próbára tette a fotóst és a képrögzítő rendszer képességeit is. Szerencsére azért akad egy nagyon rövid idő, amikor megpillanthattuk.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Kozmikus találkozó

Czizmadia Szilárd által az egyesületi csillagdában készült nyersekből készült a fentebbi fotó. A szél miatt néhány képet ki kellett hagynom, de végül a 10 kép átlagolásából is szép eredményt kaptam. A ZTF üstökös mozgása miatt alapvetően nehéz volt a képek feldolgozása jelent esetben viszont volt egy másik, szintén relatíve gyorsan mozgó kométa.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

A C/2022 E3 (ZTF) útja a bika fejében

A C/2022 E3 (ZTF) üstökös égi útja során sok szép kompozíciót adó helyen "járt", de főként objektíves fotósként kétségkívül azokat az estéket vártam, amikor a szabadszemmel is látványos Hyadok csillaghalmaz közvetlen közelében haladt el. Szerencsére mindhárom éjszakán akadt egy kisebb-nagyobb derült időszak, így napról-napra követhettem végig az üstökös útját és változásait. Összesen három ilyen kép készült, melyeket panorámaként összegyúrva az alábbi képet kaptam.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Búcsú a Hyadoktól

Az utolsó, Hyadokhoz közeli napján is meg tudtam örökíteni a C/2022 E3 (ZTF) üstököst, sokat halványodott, de még mindig szép látvány, és az ég alkalmas volt a kép elkészítéséhez.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

A Hüaszok közelében

Ismét volt egy szép derült estém megfigyelni a (ZTF) üstököst, ráadásul pont a Hyadokcsillaghalmaz mellett. A csodás csillagkörnyezet mellett remekül mutat a kis zöld üstökös.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Találkozó a halmazokkal

Február 13-án késő éjjel adódott annyi derült, hogy meg tudjam örökíteni, ahogy a C/2022 E3 (ZTF) látszólag az NGC 1647-es nyílthalmaz mellett ment el, és közeledik a Hyadok halmazhoz. A képkészítés maga volt a türelemjáték, mikor kipakoltam és minden működött volna újra befelhősödött majd 2 órát kellett várni arra, hogy érdemleges ég legyen újra.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Istenek és nimfák között

Az APOD-os kompozícióm alkottam újra annyi különbséggel, hogy most egy kósza üstökös is a látómezőben van. A képért meg kellett küzdeni az elemekkel, először a felhők jöttek majd aztán el is mentek, de utána az aksi akart lemerülni, de végül ráfagyott a pára az objektívre. Az üstökösnek aznap már nem látszódótt az ioncsóvája (legalább is nálam) és nagyjából másfél magnitúdót halványodott, 6,5 mg körül lehetett a fényessége.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Találkozás a vörös bolygóval

Február 10-én este ismét a ZTF üstökös volt a fő célpont. A fotózás elején volt pár átvonuló fátyolfelhőzet, ezért pár képet ki kellett hagynom a feldolgozás során, de a háttérben található halványabb mélyég objektumok így is szépen előjöttek. A Hold ekkor még a horizont alatt volt, így kellően sötét volt az ég ahhoz, hogy az üstökös ioncsóvája is előjöjjön a felvételeken. A fotón az üstökös és a Mars mellett felfedezhető az igen halvány kis láng-köd is.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

A C/2022 E3 (ZTF) üstökös és a Capella találkozója

A telihold nagyon zavaró volt az észlelés során, a halványabb részleteket ki sem tudtam hozni a feldolgozás során. Binokulárban szép látvány volt, de aHold zavaró fénye itt is zavaró volt. Mindezek ellenére szép volt, ahogy a csóva az NGC1798-as nyílthalmaz előtt látszott.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

A C/2022 E3 (ZTF) üstökös a Szekeres csillagképben

Február 8-án igaz rövid ideig, de meg tudtam figyelni a C/2022 E3 (ZTF) üstököst, még holdfelkelte előtt. Az előző felvételeket mind a 135 mm-es Zeiss objektívemmel készítettem, de az üstökös környezete miatt most a nagyobb látószöget választottam. A legutolsó felvételeken ugyan látszik a holdfelkelte miatti fényesedés, de ennek ellenére sikerült szép fotót kihozni a nyersekből. A fotón megfigyelhető a teljes Szekeres (Auriga) csillagkép és a benne található három nagyobb nyílthalmaz, felülről haladva az M38, M36 és az M37. A kevés expozíció és az átalakítatlan kamera miatt nem tudtam előhozni a csillagkép közepén található H-alfa ködösségeket, viszont a kissé defókuszált expókkal egybedolgozva a fotókat ki tudtam emelni a csillagképet alkotó fényesebb csillagokat.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

C/ 2022 E3 ZTF

A borult időjárás miatt az új eszközöknek ez volt az első tesztje és egyben az első éles bevetése is. A kupola körüli épületrészek ontják magukból a meleget, rontva ezzel a nyugodtságot.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

C/ 2022 E3 ZTF

A nagytávcső után a 135 mm-es objektívemmel is célbavettem az üstököst. A végeredmény jobb lett mint vártam, de a feldolgozás feladta a leckét.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Az Orion-köd és vidéke

2022-ben ez volt az első célpontom az új mechanikával. 2022-t pedig szintén ezzel az objektummal zártam, ezúttal jobb objektívvel, tübb tapasztalattal és sokkal jobb végeredményt elérve.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Alkonyi holdsarló

Utolsó visszatekintés 2022 utolsó alkonyi sarlójára.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Alkonyi Merkúr

Karácsony alkonyán a holdsarló mellett a Merkúr is célpont volt, de ennél az objektumnál már külön kihívást adtakaz érkező felhők.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Mars a Bika fejénél

A távolodó Mars a téli égbolt szabadszemes nyílthalmazai, a Hyadok és a Fiastyúk között. Az időjárás nem volt épp a legtisztább, de a fátyolfelhők szépen kiemelték a fényesebb csillagokat.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Karácsonyi holdsarló

Szép Karácsonyi sarló. Elég hosszú türelemjáték volt hogy elkészüljön ez a kép, de megérte.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Uránusz

Első képem erről a bolygóról.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Mars

December 7-én Steinmann Vilmossal és Boldog Ádámmal fótóztam a Svábhegyi Csillagvizsgáló -ban az épp földközelben lévő vörös bolygót. A közepes nyugodtság ellenére sok részletet tudtam kihozni a nyers fájlokból, sőt egész sok képkockát is fel tudtam használni a végső kép elkészítéséhez. A képen megjelennek a Mars felhői és a Naprendszer legnagyobb vulkánja, az Olympus Mons is.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Messier 45 - Fiastyúk

Régóta terveztem lefotózni a méltán ismert Fiastyúk nyílthalmazt, amire 18-án volt is jó esély, igaz, a nyugodtság nem volt épp a legjobb.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Hajnali holdsarló

November 22-én elkészítettem első hajnali holdsarló felvételem! Öröm volt újra sarlóra vadászni, rég nem volt rá alkalmam.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

A Ceres kisbolygó a Bika csillagkép fejében

Videó, ahogy a Ceres kisbolygó 2021. októberében végigvándorolt a Hyadok csillaghalmaz csillagai között.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Triangulum galaxis

Az Androméda fotózása után tettem egy próbát ezzel a galaxissal is.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Androméda galaxis

Próbakép, hogy a Star Adventure 135 mm-el vezetés nélkül mire képes 2 perces expóiővel. Mondhatom, hogy a vártnál többet.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Persei-ikerhalmaz

Most hogy már működik minden, egyértelmű volt, hogy erről is kell egy képet készítenem.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Kemble-kaszkádja

A júliusi fótomnál írtam, hogy a jövőben érdemes lenne több időt fektetni erre a célpontra, az október közepén adódott derült éjszakák pedig remek lehetőséget adtak rá.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Napfogyatkozás Dabasról

Dabas felett a fogyatkozás teljes ideje alatt vastag felhőréteg volt, összesen 4 felhőlyukkal a vége felé. Természetesen utána fél órával 100% derült.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Kemble-kaszkád

Próbaképként indult fotó a Kemble-kaszkádról. Érdemes lesz később több időt rááldozni és más expozícióbeállításokat alkalmazni.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
2 hozzászólás

Éjjel a sétányon

Az elmúlt időszak fejlődése után arra az elhatározásra jutottam, hogy a tavalyi tejútfotóm újradolgozom. Az eredmény lényegesen jobb lett.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Az égi Észak-Amerika és szomszédjai

Ha nyár, akkor egyik biztos célpont az Észak-Amerika köd. A helyszín ismét az Alsóörs és Felsőörs közötti völgy volt, ahol viszonylag kevés fény zavarja a fotózást. A fő célpont az 1800 fényévre lévő Észak-Amerika köd volt, de 135 mm-en fotózva feltűnik a vele szomszédos Pelikán-köd és a LdN 914 katalógusszámú sötétköd is. Előbbi két objektum mindegyike emissziós köd, tehát egy közeli csillag nagyenergiájú fotonjai ionizálják a ködösségeket alkotó gázokat. A nyers képek elkészítését nehezítették az időnként átvonuló fátyolfelhők, de végül sikerült 86 olyan fotót készíteni, melyek alkalmasak voltak a kész képmegalkotásához. Feldolgozás során meglepő volt, hogy az átalakítatlan géphez képest mennyi részlet, halványabb köd jött elő.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Tejút a völgyből

Első követéssel készült asztrotájképem.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

C/2017 K2 (PanSTARRS) az M10 és M12 gömbhalmazok közelében

Első éles tesztje a helyrehozott Star Adventure mechanikának. A korán kelő Hold miatt sietnem kellett, kevés expót engedett meg a rendelkezésre álló idő. 11 után nemsokkal már csillagról-csillagra ugrálva megtaláltam a célobjektumokat, de 23:26-kor vége volt az asztrodarknak. A kevés expó és a foltos háttér ellenére meg vagyok elégedve az eredménnyel.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Kelő Tejút La Palma egén

Május 25, hajnali fél 1. Ekkor már a Tejút sávja kezdett egyre magasabbra jönni, ideális helyen ahhoz, hogy megcsináljam életem első tejútpanorámáját is. Nem volt kis munka a panelekhez szükséges képek elkészítése, de végül sikerült. 100 képből készült el az alábbi kép. Ha a La Palmai út fő képét kellene kiválasztanom, szerintem ezt mondanám.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Csillagösvényen a felhők fölé

Hajnali 3 óra. Csörög az ébresztő. Mellettem a fényképezőgép akkumulátora zölden világít, 100%-os a töltöttség. Gyorsan leellenőriztük, hogy érdemes-e felmenni a hegyre, nincsenek-e felhők. Fél 5 környékén érhettünk fel a hegyre. Új helyen vagyunk. A sötétben a környezet annyira nem is látszik. A Tejút magasan van, szinte már vakít, olyan fényes. Ennyi csillagot az égen még soha nem láttam. A szélességi körből adódóan pedig olyan égi objektumokat látok,melyeket Magyarországról nem lehet. Az ég kissé felhős, de nem lehetetleníti el a célt: egy szép tejútfotó elkészítését. Alattunk voltak már a nagyobb felhők, de az előtérben mégis látjuk Santa Cruz de La Palma narancssárga fényeit, messze a távolban pedig El Hierro szigetén fényei látszódnak.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Hajnal a mezőn

Az elmúlt időszakban mindenki a bolygósorról kérdezett, de az igazi látványosság ennek árnyékába került. 28-ig látható a bolygósor, 26-án hajnalban viszont egy csodás együttállást láthattunk. Épp kelt a Fiastyúk nyílthalmaz, amikor még a helyszínt kerestem. Aggódtam picit mert felhők is gyülekeztek pont ott, ahol a célobjektumok kelnek. A mező egészét egy magányos szénabála törte meg. Ez lett végül a fő fotótémám. A holdsarlót és vele együtt a földfényt már csak akkor pillantottam meg, mikor már a felhők mögül ért ki. Utoljára a Vénusz kelt fel a horizonton. Maga a Vénusz és a Hold együttállása is gyönyörű látvány volt, de a látványhoz a Fiastyúk nyílthalmaz jelenléte is nagyban hozzájárult.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Hármas együttállás hajnalban

Szerencsére időben vettem észre a mellettem lévő növényen hálót készítő pókot, így az együttálláshoz valami előtér is került.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Bolygósor a Szent Jakab sétányról

24-én hajnalban hosszú idő után ismét a Szent Jakab sétányon fotóztam. Sokat változott a helyszín március óta. Mikor odaértem, még a Vénusz a horizont alatt járt, és a Holdat is egy fa takarta. Gyorsan kellett új helyszínt találni, a régi nem volt megfelelő a teljes bolygósor megörökítéséhez. A sétány egyik hátsó útján sikerült jó helyet találnom, ahonnan a Vénusz a fák között kelt és a Hold a többi bolygóval együtt a kilátó és a sétány fahídjai felett látszódtak. A kisebb tavak víztükrét a nádas eltakarta, de a képen mégis látható egy pici vízfelszín. Hajnalban a hazaút előtt a Merkúrt is igyekeztem szabad szemmel megkeresni, de a horizonthoz való közelsége miatt elveszett a hajnali horizont fényében.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Jupiter-Mars-Hold hármas

Szép együttállás La Palma egéről. A vonuló felhők a végén nagy szép képeket eredményeztek. Mikor még a Holdat takarták a felhők, igazán különös érzést kelltett bennünk a két bolygó látványa.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Bolygósor május végén

Szép bolygósor, előtérben a La Palmán sok helyen megtalálható különös lila virágok sziluettjeivel. Délebbről sokkal jobb a sorakozó megfigyelése, mint otthonról.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Mozgásban az állatövi fény alatt

Rendkívül erős állatövi fény La Palma egén. Előtérben egy asztrofotós vörösszínű fejlámpájának fénycsíkja, mögötte a hegyről lefelé tartó autó fényszórójának vonala, felettük pedig a Jászol halmazig érő állatövi fény fénykúpja. Mindez a vastag felhőréteg felett.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Eperhold

Szép holdfelkelte után mire magasabbra jött a Hold, megjelentek a fátyolfelhők, amik inkább növeltek a kép szépségén, mintsem zavaróak lettek volna.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
2 hozzászólás

Elő bolygóparádé

2 nap próbálkozás után június 13-án sikerült egy szemléltető értékű fotót készítenem a június második felére beharangozott nagy bolygóparádéhoz. Egyelőre helyszínt nem kerestem, a tiszta horizontú hátsó kertből készítettem az első képeket.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Vékony alkonyi holdsarló

Vékony, 1,6%-os alkonyi holdsarló május utolsó estéjén.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

ISS - Starliner átvonulás

Nem úgy sikerült ahogy terveztem, de látszik a képeken.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Holdsarló és a legbelső bolygó

A vonuló felhőzet között felbukkant egy esti Merkúr is.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Felhők közt a holdsarlóig

Szeles időben épp a teljes beborulás előtt sikerült elkészíteni a képet.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Merkúr-Fiastyúk együttállás

Szép késő esti együttállás.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

A Hold az égi méhkas mellett

Április 10-én este a Hold a Messier 44-es katalógusszámú csillaghalmaz közeléből világította be az éjszakát.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Tavaszi holdsarló

Szép alkonyi holdsarló a tavaszt jelző rügyek ölelésében.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Együttállás a kilátónál

Nagyon vártam már ezt az együttállást és szerencsére derült hajnalra ébredtem.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Márciusi teliholdkelte avagy a "féreghold"

Instagramon rengeteg hasonló kép jött velem szembe a februári hóholdról, ezért ihletet kaptam a márciusi féregholdhoz.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Repülővel a viharok óceánja felett

Egy, a szerencsés pillanatban elkészített holdfelvétel. A képet Várady Ferenc csillagvizsgálójában készítettem.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

A Szekeres csillagkép szívében

Egy régóta tervezett kép, amit februárban sikerült megvalósítani. A ködök a relatíve kevés expó mellett szépen, részletesen látszódnak.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

A téli csillagképek, holdhalóval

A fátyolfelhők kicsit feldobták ezt a képet, nem csak a holdhaló miatt.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Csillag(halmaz)ok között

Először azt hittem, a felhők miatt nem tudok fotózni aznap este, de ezt a szép együttállást sikerült megörökítenem.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
1 hozzászólás

Esti bolygósor

Négyes együttállás felhőkkel tarkítva.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Jupiter-Szaturnusz-Hold-Vénusz sorakozó

Csodás négyes együttállás!

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Orion a sétány felett

Miután lement a holdsarló, készült egy kép a fotósról is.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Tejút a Szent Jakab sétány felett

Első Tejútfotóm, nem a hátsókertből!

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

A Szíriusz színei

Régóta terveztem megcsinálni ezt a képet, a végeredmény pedig szerintem az lett, ami elvárható, csak épp lyukas verzióban.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Jászol-halmaz

Kevés időbefektetéssel készült nyílthalmazfotó.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Jupiter egy kis holdsarlóval

Az erős szél miatt ezt a képet már igazi kihívás volt elkészíteni.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Alkonyi holdsarló

Már majdnem feladtam, mikor rövid időre előbukkant a már alacsonyan járó sarló a felhők mögül.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Alkonyi holdsarló

Vékony alkonyi holdsarló Dabasról. Előtérben a Szent Jakab sétány egyik cölöphídja.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Földfény

Idősebb alkonyi holdsarló de a földfény jobb témának bizonyult, mint a sarló önmagában.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

M45

A mindig szép Fiastyúk nyílthalmaz. Ebbe a képbe már "rendes" mennyiségű fotót tettem.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Izland a Napra költözött? avagy napfoltok

Szabad szemes napfoltok távcsövön keresztül. Ezzel a képpel elértem azt a minőséget, ami ebből a felszerelésből kihozható.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Az Orion öv ékkövei

Próbaképként a téli égbolt egyik legszebb vidékét választottam. A végeredményen meglepődtem, a kevés expótól nem vártam sokat.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Napfogyatkozás

Igen kicsi napfogyatkozás, de mégis izgalmas volt nézni, fotózni.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Hold

Első távcsövön keresztül készült képem. Első természetesen a Holdat fotóztam.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Alkonyi holdsarló

Inkább a hangulat visszaadása volt a fő cél, mintsem hogy minél vékonyabb sarló legyen a képen.

Tovább az észleléshez »
Balázs Gábor
0 hozzászólás

Hajszálvékony holdsarló

Sikeres észlelés egy igen fiatal holdsarlóról

Tovább az észleléshez »