NGC 7380 Varázsló-köd

Teljes képernyő

NGC 7380 Varázsló-köd
Jelölések:
Mi ez?

Észlelő:

Ágoston Zsolt

Leírás

A felvételt a VEGA '21 táborban, Őrimagyarósdon készítettem, hidrogén és oxigén szűrők segítségével, majd a "HOO eljárással" dolgoztam fel: a hidrogén szűrővel készült képek vörös színt kaptak, az oxigén pedig a kéket és a zöldet. Az így készült felvétel a Hubble-palettával ellentétben a valós színeket adja vissza.

A vöröses hidrogén köd félkör alakban vesz körül egy világosabb, fehéres színű területet. A vöröses emissziós köd a kép közepe fele a legfényesebb, innen "balra" gyorsan csökken fényessége, viszont "jobb oldalt" lassabb az átmenet élénkvörösből teljesen feketébe. A hidrogénfelhőt számos nagy kiterjedésű sötétköd tagolja. A vöröses köd egy csuklyás, kámzsát viselő alakot formáz, innen származik elnevezése is. Csúcsos csuklyája a kép tetején halványan kivehető, mellkasa előtt helyezkedik el az említett világosabb terület.

1787.-ben fedezte fel Caroline Herschel, testvére, William Herschel katalogizálta a Cepheus csillagképben található ködösséget, melynek anyagából jelenleg egy nyílthalmaz alakul ki. Az így kialakuló csillagok "szele" néhány millió éven belül szétoszlatja a ködöt, viszont a nyílthalmaz csillagainak egy része túlélheti a Napot is.

Távcső
200/800 Newton (Skywatcher)
Időpont
2021-08-10
Helyszín
Őrimagyarósd
Kamera
ASI 294MM PRO
Mechanika
HEQ5 GoTo
Expozíciós adatok
2x31x180s Gain150
Szűrők
Optolong Ha-S-O szűrőkészlet
Feltöltve: 2021-09-17 18:15:59

Hozzászólások (0)

Még nincs hozzászólás