Bemutatkozás
Vámosi Flórián (2000) asztrofotós, az Ultimate Waterprobe alapítója és ügyvezetője, a Magyar Asztrofotósok egyesületének titkára. 2015 óta foglalkozik asztrofotózással. A csillagászattal 6 éves kora óta foglalkozik, mióta megkapta első távcsövét. Az asztrotájképezést 2015 októberében, a mély-ég asztrofotózást pedig 2016 decemberében kezdte. Korábban hivatásos csillagásznak is tanult, de a startup szüklségletei miatt jelenleg Kereskedelem és Marketing szakon folytatja tanulmányait. Főbb eredmények: 2016, Lomography "Waiting Game" Fotópályázat- 2. helyezés(StarTrails over Drenje,Croatia) 2016, A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj program ösztöndíjasa 2017, Asztrofotó Kiállítás a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban 2017, A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj program ösztöndíjasa 2017, MOL-Tehetségtámogató Program "Művészet-tudományok" kategória ösztöndíjasa 2019, 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díj ("Csillagászati Távcsövek Automatizálása és Távvezérlése") 2019, Magyar SIYSS Résztvevő

Vámosi Flórián
0 hozzászólás

Pacman

A 2022. október 25-én látott napfogyatkozás alkalmával sajnos borultam volt. Kb. 4 percig volt vékony felhőzet, akkor sikerült ezt a képet elkészíteni. A képen kezd látszani a granuláció és látszik néhány napfolt.

Tovább az észleléshez »
Vámosi Flórián
0 hozzászólás

M51 - Örvény Galaxis

Idén tavasszal úgy döntöttem, hogy nekivágok ismét az M51 lefotózásának, ezúttal Mono kamerával és már jelentősen átalakított távcsővel. A cél az volt, hogy a 2017-ben készült, minimálexpós képemnél nagyobb felbontást és mélységet érjek el. Sajnos a 37 óra expó több mint fele nem volt kielégítő a rossz nyugodtság miatt, ezért a felbontás és a mélység is inkább marginálisan javult.

Tovább az észleléshez »
Vámosi Flórián
0 hozzászólás

VdB 152

A VdB 152 egy reflexiós köd a B175 sötétköd egyik csücskén. A képen részben kivehető a reflexiós köd melletti HH451 Herbig-Haro objektum, illetve a képet keresztülszelő SNR 110.3+11.3 vörös filamentjei. A kép nagyrészt a VCSE Ausztriai észlelőhétvégéjén készült, 2021 szeptemberében.

Tovább az észleléshez »
Vámosi Flórián
0 hozzászólás

Első negyed után

Primer fókuszos próbálkozás a Mélyég fotókra összeállított rendszerrel. Ebbe nagyjából első negyed környékén belefér a teljes megvilágított része a holdkorongnak.

Tovább az észleléshez »
Vámosi Flórián
1 hozzászólás

M51 - Örvény Galaxis

Az M51 spirálgalaxis a Canes Venatici (Vadászebek) csillagképben található. Az égbolt egyik legismertebb galaxisa. Szabályos spirálgalaxis, kísérőgalaxisa az NGC 5195, mellyel gravitációs kölcsönhatásban áll. Ez a kölcsönhatás a szabályos struktúra legvalószínűbb okozója. Az M51 egy kisebb galaxiscsoport tagja, amelyben az M63, egy másik fényes spirálgalaxis is található. Távolsága 20 - 37 millió fényév közötti. Ezt a képet azért töltöm fel ide, mert ez még a távcső gyári állapotában, DSLR-el készült. Jelenleg a monokróm kamerával és a jelentősen fejlesztett távcsővel (köszönet Kiss Péternek a Segédtükörtartó megtervezéséért, Fisli István Tanár úrnak a Segédtükörtartó legyártásáért, Vizsi Csabának és Péter Attilának a tükröződésmentesítésben való segítségért) készül egy remélhetőleg sokkal jobb kép, ugyanerről a galaxisról.

Tovább az észleléshez »
Vámosi Flórián
0 hozzászólás

C/2021 A1 Leonard

Az első fotografikus észlelésem a C/2021 Leonard üstökösről. Egyelőre kalibrálatlan, kontrasztosított felvétel. Hamarosan egy illesztett verziót is készítek Észlelés pontos kezdete: '2021-12-04T04:07:51.725' / UTC

Tovább az észleléshez »
Vámosi Flórián
0 hozzászólás

VdB 141

A képen látható reflexiós köd nevét az általa kirajzolt integető szellem-alakú képződményekről kapta. A Cepheus flare kiterjedt molekuláris felhő része, a sokkal nagyobb és fényesebb Írisz-köd közelében található. A porfelhőt az abba ágyazott csillagok fénye világítja meg. Az LDN1435 (sötét-köd a VdB 141-től jobbra), egy valószínűleg kialakulófélben lévő kettőscsillag-rendszert magában foglaló Herbig-Haro objektum, a HH 157. Először 2018-ban próbáltam megörökíteni, akkor még DSLR-el. Ebbe a mélységbe akkor sajnos nem tudtam elérni, így nem is publikáltam a kéopet. A mostani képen inkább a leképezés problémáival gyűlt meg a bajom, sajnos nem tudok rájönni, hogy mi okoz a csillagok körül ekkora fénytörést.

Tovább az észleléshez »