Makár Dávid


Makár Dávid
0 hozzászólás

A Szív-köd és a Melotte 15

A Szív-köd és a Melotte 15 A felvételen a Szív-köd közepét látjuk. A ködösség egy emissziós köd és kb. 7500 fényévre ragyog a földtől a Cassiopeia csillagképben. A ködösséget a képen jobb oldalon látható fényesebb régió a Melotte 15 ragyogja be ami a Szív-köd szíve. Ez az asztrofotózási stílus számomra még nagyon új. A kép elkészítése 2 estén keresztül zajlott és közel 7 óra anyagot sikerült összegyűjtenem keskenysávú szűrő segítségével erős holdfényben. Külön érdekesség, hogy ez az első fotó amit vezetéssel készítettem egy külön vezetőkamera és vezetőtávcső segítségével. Feldolgozás szempontjából egy számomra új programot a Pixinsight-ot használtam. Felszerelés: Távcső: SW 150/750 PDS (mod) Mechanika: SW HEQ-5 Pro GoTo Kamera: Canon EOS 600D (BCF mod) Korrektor: SW F/4 kómakorrektor Szűrő: Optolong L-eNhance PC: Asiair Pro Vezetés: Svbony 50mm vezetőtávcső + ZWO Asi120mm mini Expozíció: 02.13.: 62x180s 02.16.: 50x300s Összesen 7óra 16perc 45 dark 45 bias 45 flat Szofverek: Deep Sky Stacker, Pixinsight, Photoshop 2024 02. 13. & 2024 02. 16. Pusztamagyaród.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

NGC 4216 Spirálgalaxis és benne az SN 2024gy jelű Szupernóva

Az idei év első szupernóváját január 4-én fedezte fel Koichi Itagaki japán amatőrcsillagász. Ez egy Ia típusú szupernóva szóval egy fehér törpe elérkezett életének a végéhez. Ilyen szupernóvák kettős vagy többes csillagrendszerekben szoktak kialakulni, amikor a fehér törpe anyagot szív el a kísérőcsillagától. Amikor a fehér törpe átlépi a Chandrasekhar-határt (a Nap tömegének 1,44-szerese) akkor a saját gravitációs ereje rántja össze a csillagot és bekövetkezik a szupernóva. A felvételt február 5-6 éjszakán készítettem éjfél környékén. Délutános műszakból szinte rohantam haza és indítottam is a rendszert. Így sikerült 2 órányi fényképet összeszednem erről a galaxiscsoportról. Az említett NGC 4216 galaxison kívül több tucat kissebb galaxist is fel lehet fedezni a képen.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

A Futó Ember-Köd

Eme ködösség talán a téli égbolt egyik legszebb területén található, mégpedig az Orion csillaképben a gyakran fotózott M42 felett. A ködkomplexum kb. 1500 fényévre van tőlünk és aktív csillagkeletkezési régió. A Futó Ember Köd kedvelt célpont a fotósok körében. Az ember körvonala inkább fényképeken jelenik meg, de magát a reflexiós ködöt már kisebb távcsövekben is meg lehet figyelni. A képhez 3 estén át gyűjtöttem a fotókat vasárnaptól-keddig és végül közel 5 órányi nyersanyag jött össze. A korán kelő hold miatt esténként nagyon kevés időm volt fotózni, de az a kevés idő az nagyon tiszta ég alatt sikerült.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

NGC-7789 Caroline Rózsája

A halmazt 1783-ban fedezte fel Caroline Herschel. Nevét is tőle kapta, illetve csillagok elrendeződése miatt, mert távcsőben vizuálisan megfigyelve egy rózsára hasonlít. a Halmaz több mint 1000 tagot számlál és kb. 7600 fényévre található a Cassiopeia csillagképben.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

A Perseus Ikerhalmaz

Eme két ékszerdoboz a Perseus csillagképben található és távolságuk kb. 7600 fényév. Kiemelkedően fényesek. Akár szabad szemmel is megpillanthatjuk a Perseus és a Cassiopeia között. Kistávcsővel már parádés látványt nyújtanak. A kép készítése közben rettentő hideg, de nagyon tiszta éjszaka volt. Már amikor elkezdtem fotózni is -5°C volt, de amikor bepakoltam közel járt a -10°C-hoz a fagy. Sajnos a színeket nem sikerült a hold miatt olyan jól eltalálnom.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

A Tű Galaxis (NGC 4565)

A Tű galaxis egy spirálgalaxis és mintegy 40 millió fényévre található tőlünk. Átmérője kb. 100 000 fényév. Ezt a csillagvárost szinte pontosan az éléről látjuk és neve is innen ered hiszen látszólag egy tűre hasonlít az égbolton. A képen a galaxistól balra láthatjuk az NGC 4562 galaxist ami a Tű galaxis egyik kísérője. A felvételhez másfél órán át gyűjtöttem a képeket szombat hajnalban közel -10°C-os hidegben. Minden szó szerint kifagyott a légkörből szóval kirstálytiszta ég fogadott holdlemente után.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Bode Galaxis (M81)

Miután végeztem a távcső első tesztjeivel gondoltam ránézek bolygókamerán keresztül, hogy mit mutat. Gyűjtöttem 25 percnyi fotont az objektumról tesztképpen és eléggé meggyőzött.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

NGC-2158

Íme az új asztrofotós rendszeremmel készített első fényképem. Első célpontnak egy nyílthalmazt választottam az Ikrek csillagképben az M35 nyílthalmaz mellett. Elsőre remekül tejesített a távcső.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Búcsú a Vadásztól

Tavasz kezdetén a sötétedés utáni órákban a téli csillagképek már erősen nyugat felé mutatnak, de még van lehetőség mefigyelni őket.Mi is így tettünk 2 észlelőtársammal és elmentünk Kávásra a VCSE telkére megcsodálni a téli tejutat. Én nem álltam meg a megcsodálásnál és az asztrofotózás végeztével a telek közepére kiállva csináltam egy panorámaképet ami az egész nyugati égboltot lefedi. A teljes panoráma 45 képből készült el és az égbolt felét ábrázolja középen nyugattal.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Csillagok a fellegek közt

Sok-sok hónapnyi szünet után ismét sikerült kijutnom a téli égbolt alá fotózni. Az Orion csillagkép és a téli tejút vidéke sötét ég alól lenyűgöző látványt nyújtanak. Pusztaszentlászlón rendkívül sötét az ég és szabad szemmel is látni lehetett galaxisunk halvány sávját a déli égbolton. A fényesebb csillagokat a vékony felhőzet nagyon szépen kiemelte. A kép közepén látható az egész égbolt legfényesebb csillaga a Szíriusz.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

C/2022 E3 ZTF Újragondolva

Az előző képemet újra feldolgoztam és így sikerült egy zajmentesebb és részletgazdagabb képet elérnem az üstökösről. A kométa Február 1-én volt földközelben szóval már távolodik tőlünk.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

C/2022 E3 ZTF

Az utóbbi hónapok rossz időjárása miatt kilátástalannak tűnt, hogy sikerül a kométát lefotóznom, de Január 29-én lett egy derült éjjel és holdnyugta után lehetett is fotózni. A holdnyugta 2:20-kor volt és az egész napos munka és költözködés után még fentmaradtam azért, hogy legyen egy képem róla. Az üstökös nagyon szerencsés helyen van meglepően közel a Sarkcsillaghoz. A készítés idejénben a Nagy Medve és Kis Medve csillagképek között volt látható akár szabadszemmel is.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Hold Álom

Sikerült elkészítenem Január elsején az eddigi legjobb minőségű felvételemet a Holdról. Ezen az estén égi kísérőnk kb. 75%-os növő fázisban volt. Egy régebbi teliholdas felvételemet felhasználva "láthatóvá tettem" a Hold azon részleteit is amit akkor nem sütött a Nap. Utólag egy kicsit színeztem is rajta, hogy az ásványianyag szerinti színek előjöjjenek. A kép kompozit! 75%-os fázis: 9 képes mozaik 100%-os fázis: 6 képes mozaik (kicsit ügyesebb voltam és kevesebb is elég volt) Mindkét fázis esetén a mozaikok 800 kép átlagolásával készültek PIPP és AS!3 programokkal A mozaikok egyesítését Image Composite Editorral csináltam. A színezést, élesítést és a 2 fázis összeillesztését Photoshopban csináltam. A kép összesen közel 12 ezer képkockából készült el.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Az Orion Visszatért

Végre újra fotózható lett az esti órákban az Orion csillagkép. A szentesti vacsora után kinéztem és láttam, hogy derült van. Tökéletes alkalom volt arra, hogy kipróbáljam az új szűrőmet ami kiemeli a fényesebb csillagokat. Sokkal hangsúlyosabban tudom így kiemelni a téli égbolt csillagképeit többek között az Oriont, az Ikreket és a Nyulat.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Az első fotóm a Jupiterről

Fogadjátok szeretettel az első képemet Naprendszerünk legnagyobb gázóriásáról. Újév napján az ég remek volt Káváson. Hosszas holdészlelés után végül ráfordítottam a távcsövemet a Jupiterre ahol észlelőtársam segítségével hatodik nekifutásra végre sikerült látómezőbe hoznom. A képen még a Jupiter 2 holdja is feltűnik az Io és az Europa.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Dermesztő Tejút

A sok hónapos felhős ködös idő után lett egy derült éjszaka. Nem is kellett több és egyik fotós ismerősömmel elmentünk Gersekarátra a horgásztóhoz. Azzal nem számoltunk, hogy tele van közvilágítással a tó északi partja.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Színes Fogyóhold

Ha képesek vagyunk felkelni a hajnali órákban és kimerészkedni a dermesztő hidegbe akkor láthatjuk a Hold fogyó fázisát. Én is ezt tettem 1 hete hétfőn. A dér már ráfagyott a távcsőre és az állványra, de a légkör kárpótolt a fagyoskodásért. Összehasonlításképpen ezt a holdat most a Canon 6D-vel csináltam és 50 képet átlagoltam az eredményért.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Éjjeli Tükörkép

Közel 2 hónapnyi felhős idő után Hétfő este végre derült lett. Kezdetben mikor megérkeztem még hó is esett szóval sok esélyt nem adtam neki. Végül azért csak megvártam a sötétet és addigra a hózápor is levonult. Pakolom ki a felszerelést és nézem, hogy a csillagkövető mechanikám egyik alkatrészét otthon hagytam. 😃 Maradt a hagyományos módszer. A tó Pölöskén nagyon nyugodt volt szinte állt a víz. Tökéletes körülmények voltak, hogy tükröződjenek a csillagok. A képen a galaxisunk leghalványabb régióját láthatjuk illetve a Bika és Szekeres csillagképeket. A fotó tetején még a fiastyúkot is láthatjuk.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Hajnali Fogyóhold

Hajnali Fogyóhold A fogyóholdat sokkal nehezebb elkapni mind a növőholdat. Legjobb láthatósága is késő éjszakákon és hajnalonként van. Éppen ezért felkeltem 3 órakor és kimentem a városszéli észlelőhelyemre a Kertvárosba. A légkör príma volt, csak rettentően hideg -8°C. Eredetileg az egész holdat szerettem volna lefotózni, de mivel nem fért a látómezőmbe ezért mozaikként fotóztam végig. Ezúttal figyelmetlen voltam és 2 elem kimaradt. Sebaj. Remélem így is tetszik nektek. Adatok: Kamera: ZWO ASI-120MC Távcső: Lzos MC-MTO-11CA 100/1000 Mechanika: Skywatcher Star Adventurer 2i Expozíció: 7 paneles mozaik Panelenként 2500 kép legjobb 500 képe stackelve PIPP/AS!3 programokban végül élesítés Photoshopban.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Színes Telihold

Tegnap éjszaka derült idő lett telihold estéjén. Munka után nem is késlekedtem sokat és elindultam a kertvárosi észlelőhelyemre Zalaegerszeg szélére. Több szempontból is különleges számomra ez a kép. Legfőképpen azért, mert a ZWO ASI120 kamerámmal most csináltam először színes holdat és meg vagyok lepődve az eredményen. 😮 A másik amiért különleges az az, hogy már 3-4 hónapja nem tudtam kijutni lefotózni az égi kísérőnket. A légkör príma volt leszámítva a leheletvékony fátyolfelhőzetet.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Felleges Napfogyatkozás

Az Október 25. -én végbemenő részleges napfogyatkozás megfigyelése nehézkes volt. A felhők csak jöttek és mentek. Na én pont ezt használtam ki a kép készítésekor. A felhőzet kicsit még szebbé tette az eseményt számomra.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Részleges Napfogyatkozás

Kezdetben esélytelennek tűnt a dolog. Az elvonuló hidegfront felhőzete megszivatott mindenkit. Gondoltam kipakolok egy próbát megér. Amikor a Hold belépett a nap elé elkezdett felszakadni a felhőzet és ezért az egész eseményt végig megfigyeltem és le is fotóztam. Le se tudom írni mennyire örülök annak, hogy részese lehettem az első napfogyatkozásomnak.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Csillagok a fák között

Csillagok az ágak között Meglehetősen nehéz találni A Dunántúlon kopasz magányos fákat. Ezt a fát a Google Térképen találtam Salomvár közelében. Most, hogy autóval járok könnyen elérhettem éjszaka is ezt a szép fát. :) Ősszel a Tejút merőlegesen áll a horizontra miközben a centrumot már alig látni a sötétedés utáni első órában. Ha jól megnézzük a fa bal oldalán a csillagokat akkor láthatjuk a Nyilas csillagképet illetve a fa közepénél az Omega és a Sas ködöt.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Felhők Kontra Észlelők

Az őrimagyarósdi VCSE tábor első éjszakáján a derült idő nem tartott ki sokáig. Épp elkezdtem fotózni a tejútívet amikor hátranéztem Északnyugat felé amikor elkiabálom magam: "Ki rendelte ezeket a felhőket?" 😃 Gondoltam ha már elkezdtem fotózni a tájképet akkor befejezem a felhők ellenére és milyen jól is tettem. Szerintem így kicsit különlegesebb az egész. 😃 Azt vettem észre, hogy a vékony felhőzet kicsit kiemeli a csillagképeket. További képeimért kövessétek be a fotós oldalamat: (y)

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Csillagok a virágos rét felett

A VCSE nyári táborának első napján derült idő lett. Már amikor megkérkeztem Őrimagyarósdra gondoltam rá hogy itt bizony nagyon jó tejútfotót lehetne csinálni. Szokatlan módon ezúttal állított kompozíciót választottam mivel Július végefelé már meredeken helyezkedik el a tejút sávja a déli horizonton. Mire teljesen végeztem a képpel be is felhősödött sajnos.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

NGC-7000 Az Észak-Amerika Köd

Az Észak-Amerika köd egy diffúz köd a Hattyú csillagképben. A gázköd neve onnan származik, hogy alakja az észak-amerikai kontinensre hasonlít, könnyen megláthatjuk benne a floridai-félszigetet, illetve a mexikói-öböl térségét. Igazán jó ég alól szabad szemmel meg lehet pillantani az égen egy halvány derengés formájában a Deneb csillag közelében. A felvételek 2 éjszakán át készültek Káváson, ám csak az első éjszaka képeit tudtam felhasználni, mert a fókuszt nem sikerült tökéletesen belőnöm a második éjszakán.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Ösvény a Tejút alatt

Egy nyári csillagles mindíg maradandó élményt nyújt. Kellemes 20°C és kristálytiszta égbolt amit most még fokozott egy délelötti hidegfront. Nagyon ritkán annyira tiszta az ég, hogy a Tejút teljes sávját lehessen látni szabadszemmel. Szerettem volna fotón is visszaadni ezt az élményt egy panorámakép formájában. Számos mélyégobjektumot is megfigyelhetünk a képen. Többek között a bal oldalán a fotónak a Perseus ikerhalmazt és az Androméda galaxist, az ív tetején a Hattyú csillagképet benne az Észak Amerika köddel és a jobb oldalon a Galaxisunk központi régióját ami nagyon szép már szabadszemmel is.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Szántóföldek Éjszakája

Ilyen kristálytiszta égboltot nagyon ritkán lehet kifogni. Délelőtt jött egy gyenge hidegfront és mindent kipucolt a levegőből. Éjjelre derült lett szóval kerékpárra ültem és letekertem az egyik észlelőtársamhoz Kemendollárra akivel megcsodáltuk az igazán tiszta égbolt látványát. Szabályosan virított a Tejút centruma. Elindítottam a fotós oldalamat. Ha tetszenek a munkáim szeretettel várlak az oldalam követői között: https://www.facebook.com/makardavid8

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Templom a Tejút Fényében

Ellátogattam az egyik klasszikus helyemre a zalaháshágyi Sibrik Kápolnához. Szeretek ide járni a derült éjszakákon lenyűgőző és sötét égboltja miatt. Mivel minden irányban jó az ég minősége ezért a teljes nyári tejutat komponáltam a képre. Északkeleten emelkednek fel a Cassiopeia és Perseus tartományok amelyek kissé sötétebbek és Délen látszik a Tejút centruma és a Nyilas csillagkép. A kápolnától balra még az Androméda Galaxis is beköszön amely keleti irányból emelkedik a horizont fölé. Azon az éjszakán nagyon trutyis volt a légkör és a távolban még a zivatarok is villogtatták az eget amit a kápolnától balra még látni is lehet. A légkörfény is nagyon erős volt és adott a képnek egy zöldes beütést.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Nyári éjszakák nyugalma

Ha a csillagos égboltról van szó akkor nekem a nyár a kedvenc évszakom. Éjszakánként a Tejút centruma lenyűgöző látványt nyújt sötét ég alól és fagyoskodni sem kell. A látványt csak fokozták ezek a Botfa környékén fellelhető szalmabálák. Régóta szeretnék egy ilyen tájképet összehozni, de sose találtam jó helyen bálákat.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Tejút a város határán

Meló után felnéztem az égre és láttam hogy ragyogóan tiszta az ég. Ennél nem is kellett több, hogy bringára üljek és induljak fotózni. Helyszínnek Botfát választottam mivel nagyon közel van és viszonylag elfogadható az ég is. Itt pillantottam meg életemben először a Tejút sávját a saját szememmel még 2018-ban. Meredek kompozíció tudom, de mindíg is szerettem volna egy várostáblás asztrotájképet.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Hajnali Bolygósorakozó

Hajnali Bolygósorakozó Néhány VCSE tagtársammal kitelepültünk megfigyelni a hajnali bolygóegyüttállást az egyik kedvenc helyemre az egész megyében. Bagod és Boncodfölde közötti tisztást választottuk ki a remek horizontja és kellemes hangulata miatt. "Időről-időre előfordul, hogy egyszerre láthatjuk a Naprendszer összes bolygóját. Ilyen legutóbb 2020 nyarán fordult elő, amikor a Naprendszer összes bolygója ugyanabban az egyórás időszakban megfigyelhető volt. Ez nem egyedülálló esemény, mivel 2005-ben és 2016-ban hasonló jelenséget figyelhettünk meg. Most 2022. június második felében, keletről délre (balról jobbra) tekintve nemcsak láthatjuk az öt szabadszemes bolygót, hanem a Naptól mért távolságaik sorrendjében következnek: keleten a Merkúr, majd jobbra haladva a Vénusz, a Mars, a Jupiter és végül a Szaturnusz." (Forrás: http://vcse.hu/a-2022-es-bolygofuzer-megfigyelese-agoston... ) A Merkúrt szabad szemmel sajnos a halványsága és horizonthoz való közelsége miatt nem tudtuk megfigyelni. Adatok: Canon 6D & Samyang 20mm F/1.8 2 elemes panoráma 2022 06 19 4:15 Bagod-Boncodfölde

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Csillagok Ösvénye

A nyári estéken ha kivárjuk az éjszakát páratlan látványban lehet részünk. Galaxisunk fényesebb régiója a centrum emelkedik a horizont fölé. Ha elhadjuk a városok fényszennyezett utcáit és egy sötét helyen kémleljük a Dél-Keleti horizontot akár szabad szemmel is észrevehetjük halvány derengését. Észlelőtársammal is pontosan így tettünk szombat éjjel. Misefa és Nagykapornak mellett lévő magas dombra másztunk fel a nyári égbolt látványáért.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

A kifli csücske

A kifli csücske Hoztam egy újabb holdrészletet. Kicsit megcsúsztam vele, mert többször feldolgoztam és addig kínoztam a képet ameddig elégedett lettem az eredménnyel. A közelgő vihar üllője már majdnem elfedte de egy részletfotó még éppen belefért. Adatok: Kamera: ZWO ASI-120MC Távcső: LZOS MC-MTO-11CA 100/1000 F/10 Mechanika: Skywatcher Star Adventurer 2i 10.000 kép legjobb 500 képe PIPP,AS3!,PS

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

A Nyugalom Tengere és környezete

A Nyugalom Tengere és környezete Megosztanám veletek az első olyan holdfotómat, amely nem az égitest egészét, hanem egy kisebb részletet. Többször voltak már próbálkozásaim amelyek mind a kukában végezték, de ez... ez most nekem is nagyon tetszik. A Nyugalom Tengere (Mare Serenitatis) egy hatalmas becsapódás maradványa amit feltöltött a bazalt ezért is sötétebb a színe. Innen balra találjuk a Kaukázusi Hegyeket és ez fölött vannak az Aristoteles ás Eudoxus kráterek. A terminátor mentén még az Alpesi völgy is látszik ahol most kel fel a Nap. Adatok: Kamera: ZWO ASI-120MC Távcső: LZOS MC-MTO-11CA 100/1000 F/10 Mechanika: Skywatcher Star Adventurer 2i 550 kép átlagolva PIPP és AS3! programokkal végül élesítés és piszkálgatás PS-el 2022 06 05 20:27 Zalaegerszeg, Landorhegy

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Félhold a nappali égen

Félhold a nappali égen Sokszor olvastam, hogy naplemente idején jobbak a légköri viszonyok és nagyságrendekkel jobb képet lehet készíteni a holdról. Kipróbáltam és valóban! 😃 Elképeztően nyugodt volt a légkor. Ezzel veszítettem némi kontrasztot, de legalább olyan részleteket is előhoztam amikről nem is álmodtam. Miután kész lettem vagy fél órán át legeltettem a szemem a hold felszínén az új ASI120 kamerámon keresztül. Adatok: Kamera: ZWO ASI-120MC Távcső: LZOS MC-MTO-11CA 100/1000 F/10 Mechanika: Skywatcher Star Adventurer 2i 3 képes mozaik Elemenként 550 kép átlagolva PIPP és AS3! programokkal végül élesítés és piszkálgatás PS-el 2022 06 05 20:27 Zalaegerszeg, Landorhegy

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

24%-os Növekvő Holdsarló

24%-os Holdsarló 1 hónapnyi szünet után újra sikerült eljutnom fotózni egyet. Már nagyon hiányzott. Észlelőtársammal Kávásra települtünk ki amit gyorsan derékba tört egy nagy vihar. Mielőtt elkezdődött volna a dirdurr sikerült kipróbálnom az új bolygókamerámat a növekvő holdsarlón. Adatok: Kamera: ZWO ASI-120MC Távcső: LZOS MC-MTO-11CA 100/1000 F/10 Mechanika: Skywatcher Star Adventurer 2i 3 képes mozaik Elemenként 10.000 kép legjobb 500 képe

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Színes Hold

A búcsú Szeretném nektek megmutatni az utolsó fotómat. A fotózást közel 6 éve csinálom és ahelyett hogy fejlődnék inkább zuhanok egyre csak lefelé. Ennek itt és most véget vetek. Túl sok kudarc ért a közelmúltban ami miatt egyszerűen nem bírom tovább csinálni. A fotót múlt héten készítettem pénteken műszak után. A fotót túlszaturáltam ezért a Hold ásványi összetételének a színei előjöttek a fotón. Adatok: Canon 6D & LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 Skywatcher Star Adventurer 2i 250 fotóból átlagolva PIPP, AS3!, Photoshop 2022 05 13 Péntek 23:30

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

M35 & NGC 6207

Messier 13 & NGC 2607 Az M13 egy gömbhalmaz a Herkules csillagképben. Távolságát 25,000 fényévre becsülik. Az északi égbolt egyik leglátványosabb gömbhalmaza. Az égbolton nem sokkal az M13 mellett figyelhetjük meg az NGC 6207 jelű spirálgalaxist ami a Földtől 30 millió fényévre helyezkedik el. Péntek éjszaka végre sikerült derült időben kijutnom fotózni és sikerült kipróbálni az autoguidert is. Célpontnak egy viszonylag fényes objektumot választottam a telihold miatt. Azon nagyon meglepődtem hogy még az NGC 6207 is látszik a képen a 12 magnitúdós fényesség ellenére. Jól sikerült a teszt, de mit ad isten... tönkrement a páramentesítő fűtésem és a tervezett 250 expó helyett csak 56 készült el. 🙁 A helyes színekkel nagyon bajban voltam a telihold miatt, de remélem elnyeri a tetszéseteket. Felszerelés: Kamera: Canon 6D Távcső: LZOS MC-MTO-11CA 100/1000 F/10 Mechanika: Skywatcher Star Adventurer 2i Vezetés: Lacerta MGEN-II és 9x50 keresőtávcső Expozíció: 56x35s +20 dark,darkflat,bias,flat ISO-6400

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Az első nyári tejút

Az első nyári tejút Megpróbáltam múlt héten lefotózni a nyári tejútívet és ahogyan tavaly sem úgy idén sem sikerült. Ilyen az amikor a borzalmas légkör, az időjárás, a saját hülyeségem és a növekvő fényszennyezés együttesen tönkrevágják a képet. Az otthonfelejtett kábel miatt nem volt áram a star adventurerhez így követésem nem volt szóval az ISO-t nagyon felemeltem. Kicsit tönkre is vágta a fotót. Tavaly ugyanúgy lefotóztam a tejutat innen és szerintem az még jobb is lett. Szerintem ahogy tellik az idő úgy leszek egyre pocsékabb fotós és ez a munkáimon is látszik. 🙁 Adatok: Canon 6D & Samyang 20mm F/1.8 16 képes panoráma 17s ISO-6400 F/2 2022 04 29 1:00

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

A Hattyú Ébredése

A Hattyú Ébredése Tavasszal a késő éjjeli órákban már elkezd láthatóvá válni a nyári tejút egy a centrumnál valamelyest halványabb, de annál látványosabb része a Hattyú csillagkép. Az csillagos égen én ezt a régiót kedvelem a legjobban, hiszen erről készítettem el tavaly az első asztrofotómat. Jó ég alól már szabad szemmel is megpillanthatjuk a hattyú régió halvány derengését. Péntek éjszaka kerékpárral elmentem Alibánfára pontosan oda ahol tavaly is elkezdtem a tejútszezont. Délutános műszak után kicsit nehéz volt kitekerni. 😃 Borzasztó volt az ég amikor fotóztam. Nagyon párás és taknyos volt a légkör és még felhősödni is elkezdett a derült előrejelzés ellenére. Még követésem se volt, mert otthonfelejtettem a Star Adventuer kábelét. 😕 Mikor bringáztam a helyszín felé még a fékem is megszorult és ki kellett akasztanom. 😃 Adatok: Canon 6D & Samyang 20mm F/1.8 22x17s F/2 ISO 6400 2022 04 27 0:30 Alibánfa

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Pörgésben a tóparton

Pörgésben a tóparton Két hete a zalaszentgyörgyi kitelepülésemen csináltam holdfotózás közben egy csillagcsíkos képet is. 2 órányi anyagot terveztem gyűjteni, de sajnos az akksim ezt máshogy gondolta. 😃 A Föld forgása miatt látszólag a csillagok vándorolnak az égen és hosszú expozíciós idejű fotókon ez remekül látszik. is. A képemen közel másfél órányi mozgást láthatunk. 🙂 Adatok: Canon 6D & Samyang 20mm F/1.8 79x60s F/4 ISO-800 2022 04 10 Zalaszentgyörgy

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Színes Hold

Színes Hold A Hold ásványianyag összetétele színek formájában mutatkozik meg a fotón. Szabad szemmel ugyan szürkének látjuk égi kísérőnket, de ha egy DSLR fényképezőgéppel és egy távcsővel vagy akár teleobjektívvel fotót készítünk róla és szaturáljuk a képet akkor előbukkannak ezek a csodás színek a Holdon. A kékes területek titániumban gazdag kőzetekre utalnak míg a narancsságra részek titániumban és vasban szegényebbek. Itt jöttem rá mekkora különbség is van a városi és a falusi ég között. Zalaszentgyörgyre települtünki egyik VCSE tagtársammal tájat fotózni és holdat észlelni. A légkör valami bámulatosan nyugodt volt szinte állt a hold élőképen. Olyan jó volt, hogy 180 fotó is elég volt egy ilyen részletességű fotóhoz. Észrevettem, hogy minden holfotóm kicsit jobb mint az előtte készített. Minden fotózás fejleszt egy kicsit. 😃 Teljes méretben itt nézhetitek meg: https://www.astrobin.com/fcz7h9/ Adatok Canon M50 & LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 Skywatcher Star Adventurer 2i 180 kép ISO-400 1/250s Szoftverek: PIPP, AS3!, Photoshop 2022 04 10 21:00 Zalaszentgyörgy,

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

11%-os Holdsarló

11%-os Holdsarló Hétfő kora este nagyon szépen ragyogott a vékonyka holdsarló az égen és muszáj voltam lefotózni. Az M35 előtt tökéletes bemelegítés volt. Az nyugodtság pocsék volt és alacsonyan is volt a hold ezért a finom részletek kicsit elkenődtek. Adatok: Canon M50 @ LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 Skywatcher Star Adventurer 2i 5000 kép legjobb 20%-a 2022 04 04 Zalaegerszeg-Kertváros

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Kompozit Holdsarló

Kompozit Holdsarló Hétfői kitelepülésünk alkalmával egyik VCSE tagtársammal vizuálisan nézegettük a holdsarlót az ő műszerével. Szerettem volna fotón is visszaadni a látottakat és ebből jött az ötlet egy olyan holdfotó elkészítéséhez ami megmutatja a hold sötét oldalát, a holdsarlót és a mögötte lévő csillagmezőt (amit kicsit a holdtól felfelé csináltam). Sokszor láttam már olyan HDR holdfotókat ahol ezt különböző napok fotóiból rakják össze. Nekem eddig ez valahogy nem sikerült szóval inkább összeraktam 3 olyan felvételből amit fél órán belül készítettem. A kép több sebből is vérzik de a maszkoláson 3 napig dolgoztam és nem bírom jobban összepakolni. 😃 Adatok: Canon M50 & LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 Skywatcher Star Adventurer 2i ISO 10000 & 1600 & 400 11s & 1/2s & 1/25s 2022 04 04 Zalaegerszeg-Kertváros

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Messier 35 és az NGC 2158

Messier 35 és az NGC 2158 nyílthalmazok Az M35 egy nyílthalmaz és az Ikrek csillagkép lábában helyezkedik el az égen. Hozzá nagyon közel az égbolton találjuk az NGC 2158-as nyílthalmazt. Nagyon megtetszett ez a 2 csillaghalmaz az eltérő színű csillagjaik miatt. Már Január óta tervezem, hogy lefotózom és most Hétfőn sikerült egy VCSE tagtársammal szervezett közös észlelés során. 🙂 Szokásos könnyű objektumos észlelőhelyemre települtünk ki Zalaegerszeg szélére Kertvárosba. Meglepő módon az expók több mint kétharmadát fel tudtam használni amire a mozsárágyúval eddig még nem volt példa. 😃 A képen előjön az extrém magas ISO takarításának apró nyomai szóval nagyítani nem ér! 😃 Adatok: Canon 6D & LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 Skywatcher Star Adventurer 2i 222x10s + dark,flat,bias,darkflat ISO 10000 F/10 2022 04 04 21:20-23:00 Zalaegerszeg-Kertváros

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Magányos Fa a Búcsúzó Téli Tejút Alatt

Magányos Fa a Búcsúzó Téli Tejút Alatt Az Orion és a téli csillagképek még a kora esti órákban láthatóak, de már 2-3 óra után eltűnnek a horizonton. Helyüket átveszik a tavaszi csillagképek és a hajnali órákban a tejútcentrum. Közel 2 hónapnyi szünet után ismét sikerült kijutnom asztrotájképet fotózni ezúttal Zalabérbe. Google Térképen bukkantam bele ebbe a magányos fába és a környékől jön vissza késő este vonat szóval adott volt, hogy kiugorjak egyet. A fotózás vasárnapját megelőző 6 nap maga volt a kínzás. Éjszakás hetem volt ráadásul 6 napos éjszakás, de olyan derült volt mind a 6 nap amilyet én még nem láttam. Annak örülök, hogy a Vasárnapot még kibírta az anticiklon és tudtam fotózni még egy utolsó téli tejutat. Adatok: Canon 6D & Samyang 20mm F/1.8 Skywatcher Star Adventurer 2i Ég: 23x75s F/4 ISO 1600 Táj: 6x75s F/4 ISO 1600 2022 03 27 21:00-22:00 Zalabér

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Esti fények a tóparton

Esti fények a tóparton Hirtelen jött az ötlet, hogy elutazzak Zalacsányra a horgásztóhoz. Olyan vízpartot kerestem ahonnan könnyen hazahoz a Volánbusz és viszonylag tiszta az északi égbolt. Zavartalan derült időben egészen 2 órán keresztül készültek a felvételek miközben én a Holdat figyelgettem a Mozsárágyúval. A járókelőknek közben mutogattam égi kísérőnket ami nagyon látványos volt már élőképen is a pazar nyugodtság miatt. A felvételen a csillagok látszólagos mozgása látható a Föld forgása miatt. Az égbolton a Sarkcsillag körül forognak a csillagok ami sajnos nem fért bele a Samyang 20mm optikám látómezejébe. Adatok: Canon 6D & Samyang 20mm F/1.8 101x60s ISO-400 F/8 2022 03 13 Zalacsány,

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Az eddigi legrészletesebb holdfotóm

Az eddigi legrészletesebb holdfotóm Számomra elképesztően részletgazdagra sikerült ez a Hold. Kipróbáltam egy új technikát és úgy látszik nagyon is sokat segített. Használtam egy narancssárga színszűrőt és fekete-fehérben dolgoztam illetve képek helyett egy videót vettem fel a holdról és azt átlagoltam. 😃 Persze a szenzációs nyugodtság is hozzásegített a fotóhoz. Ezen a linken teljes méretben is megnézhetitek: https://www.astrobin.com/0crim5/ Adatok: Canon M50 & LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 Skywatcher Star Adventurer 2i 5000 kép legjobb 45%-a Narancssárga színszűrő, monokróm mód Szoftverek: PIPP, AS3!, Photoshop 2022 03 13 Zalacsány

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Kopernikusz Kráter

Kopernikusz Kráter A múlt hét vasárnap kivételesen jó égboltja mellett eldöntöttem, hogy megpróbálkozom az első holdfotómmal ami nem az egész égitestet ábrázolja, hanem egy kisebb részletet. Egyúttal kipróbáltam az objektívhez kapott narancssárga színszűrőt és monokróm módba állítottam a fényképezőgépet. Van még hova fejlődnöm, de én nagyon elégedett vagyok. Nem gondoltam volna hogy ennyire részletes lesz a fotó. Ezzel elég közel jutottam a 100/1000 makszutov távcsövem felbontóképességének a határához. Adatok: Canon M50 & LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 Skywatcher Star Adventurer 2i Narancssárga színszűrő, monokróm üzemmód 5000 kép legjobb 45%-a Szoftverek: PIPP, AS3!, Photoshop 2022 03 13 Zalacsány

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Színes Hold

Színes Hold Sikerült egy kivételesen jó égbolt alatt holdat észlelnem Vasárnap este a zalacsányi horgásztó partján. Már a keresőn keresztül is láttam, hogy nem mindennapi a mostani égbolt. A Hold színeit is könyebb volt előcsalni. Adatok: Canon M50 & LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 Skywatcher Star Adventurer 2i 250 kép legjobb 65%-a ISO 200 1/250s F/10

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Messier 3

Messier 3 Gömbhalmaz Az M3 gömbhalmaz hozzávetőleg 90 fényév átmérőjű és legalább 44 500 csillagot tartalmaz. Az égbolton a Vadászebek és az Ökörhajcsár csillagképek között fogjuk megtalálni ezt a +6.2 látszólagos magnitúdójú klasztert. Minden szempontból ez az asztrofotó járt az eddigi legtöbb idegeskedéssel. A halmazt 3 napon keresztül hajkurásztam délutános műszak után a Zalaegerszeg-Kertvárosban lévő észlelőhelyemről. Az első nap nem vittem SD kártyát. Második nap az erős szél miatt az expók 70%-a kuka lett. Amikor nekiálltam harmadszorra is akkor minden remekül zajlott, de olyan hideg volt hogy a fókuszom 10 kép után elmászott. Szóval nagy szívás volt a fotózás, de azért összeállt. Igen igen tudom hogy több expó kellene, de hidjétek el én megpróbáltam.... 😃 Adatok: Canon 6D & LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 Skywatcher Star Adventurer 2i 95x10s 60 dark 60 bias ISO-10 000 2022 03 10 & 11 00:00-3:00 Zalaegerszeg-Kertváros

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Markarian Lánca

Markarian Lánca és sok más apró világ Talán a tavaszi égbolt leglátványosabb galaxiscsoportja a Markarian Lánca. A galaxisok a földről nézve láncszerű alakzatot vesznek fel és innen is az elnevezése. A legfényesebb tagjai az M86 és M84 elliptikus galaxisok. Hosszú ideje tervezek egy fotót róla és most a dobronhegyi észlelőhétvégén sikerült 2 órányi anyagot fotóznom amiből 1 óra lett jó. Természetesen folytatni fogom még nagyon sok órát szeretnék rászánni erre a területre. Jelenleg zajos és a háttér is rossz de a fényesebb csillagvárosok elég szépen látszódnak már így is. 🙂 Adatok: Canon 6D & Canon EF 70-200mm F/4L USM Skywatcher Star Adventurer 2i 60x60s ISO-3200 F/5 25 dark 40 flat 40 darkflat 2022 03 05 1:00-4:00 Dobronhegy

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

M81 és M82 tesztfotó

Bode és Szivar Galaxis Miután végeztem a fotóval az M45-ről gondoltam lövök egy tesztet erről a látványos galaxispárról. Kíváncsi voltam, hogy mit bírok kihozni az objektívből. Nagyon meglepődtem, hogy ilyen jól használható. A képet a harmadára vágtam így kb 3°-ot fog át és még így is használató an éles maradt. Le vagyok nyűgözve és ez csak 18 percnyi foton. A Bode és Szivar galaxisok (M81 és M82) a Nagy Medve csillagképben láthatóak tőlünk 11.8 millió fényév távolságra. Amég készült a fotó addig vizuálisan is megfigyeltük a két galaxist egyik VCSE tagtársammal egy óriásbinokulár segítségével. A képen kisebb galaxisokat is észre lehet venni. Jobbra fent az NGC 2976 illetve a Bode galaxis alatt jobbra az NGC 3077. Adatok: Canon 6D & Canon EF 70-200mm F/4L USM Skywatcher Star Adventurer 2i 16x70s 25 dark 25 flat 25 darkflat ISO 3200 F/4.5 Szoftverek: Deep Sky Stacker, Photoshop 2021 02 23 21:00-22:00 Kávás

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Fiastyúk (M45, Pleiades)

Fiastyúk (M45, Pleiades) Első asztrofotó amit az új Canon EF 70-200mm F/4L USM objektívvel csináltam. Nagyon elégedett vagyok az objektív teljesítményével bár a Star Adventurernek kicsit sok de még viszi. A fiastyúkot választottam első témának, mivel egy viszonylag könnyű célpont ezért tökéletes tesztelni. A Plejádok, vagy ismertebb nevén a Fiastyúk régóta ismert nyílthalmaz a Bika csillagképben, melynek szabadszemmel is látható fényes csillagai között egy nagy kiterjedésű kék reflexiós ködkomplexum észlelhető fotografikusan. Adatok: Canon 6D & Canon EF 70-200mm F/4L USM Skywatcher Star Adventurer 2i 41x70 s (47 perc) ISO 3200 F/4.5 25 dark 25 flat 25 darkflat 2022 02 23 19:00-21:00 Kávás

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Színes Félhold

Színes Félhold Régi nyersanyagot dolgoztam fel még 2 héttel korábbról. Megpróbáltam előcsalogatni a hold felszínének színvilágát. A színeket a talaj összetétele határozza meg. A kékes területek titánban gazdag régiókat jelentenek, ahol titánban és vasban szegényebb, ott narancsos színárnyalatokat látunk. Szerencsésebb a színes holdat teliholdkor készíteni, de akkor sajnos betegeskedtem szóval majd legközelebb. 🙂 Adatok: Canon M50 & LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 Skywatcher Star Adventurer 170 kép legjobb 20%-a Szoftverek: PIPP, AS3! Photoshop

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Téli Tejút Kifordítva

Téli Tejút Kifordítva Mivel jelenleg be vagyok zárva a 4 fal közé ezért feldolgoztam egy olyan fotót amit előtte már kudarcnak könyveltem el. A téli tejútívet ezúttal kifordítva fotóztam le. A látványosabb objektumok és ködök mind az íven kívülre esnek. Az Orion régió is a kép jobb szélén az íven kívülre esik. A képen ami még szembetűnő az a közeli falvak hatalmas fényszennyezése. Zalaegerszegtől 20KM-re készült a kép és még így is mindenhol ott van a horiztontközeli sárgaság. Ha ilyen ütemben terjeszkedik az infrastruktúra akkor pár évtizeden belül elveszíthetjük a csillagos égbolt látványát. Adatok: Canon 6D & Samyang 20mm F/1.8 52x15s ISO 10000 F/2.8 2022 01 30 Zalaháshágy

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

A Hold 70%-os fázisban

A Hold 70%-os fázisban Több szempontból is különleges ez a kép számomra. Ez az első Holdam amit videóból stackeltem és az első amit mozaikként 2 elemből illesztettem össze. A művelethez kölcsönkértem egyik ismerősőm gépét ami tud 4K videót felvenni. Viszont ez APS-C és így már 1500mm lett a gyujtótávolságom ezért a Hold nem fért bele a képbe. 😃 Azért rengeteg részlet látszódik ennek köszönhetően. Adatok: Canon M50 & LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 2 paneles mozaik Panelenként 1500 kép legjobb 25%-a Szoftverek: PIPP, AS3! Photoshop

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

M42 Orion Köd

M42 Orion köd és a Fuó Ember köd Egy újabb tesztelése az újonan szerzett MC távcsövemnek. Valami viszonylag fényes objektumot szerettem volna kiválasztani a teszthez ezért esett az Orion ködre a választásom. Úgyis most van szezonja. 😃 Zajos is és a színekkel is vannak bajok, de teszképhez képes egész értékelhető lett. 😃 Adatok: Canon 6D & LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 Skywatcher Star Adventurer 90x10s ISO 10000 F/10 Szoftverek: DSS, Photoshop 2022 02 04 Kávás

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

A Téli Tejút teljes pompájában

A Téli Tejút teljes pompájában Január 30.-án Vasárnap miután elkészült a tejútív és az orion képem azon gondolkodtam, hogy valahogy le kellene fotóznom az egész égboltot. Körbefotóztam az egész eget és a tájat is és a képeket egyesítettem szereografikus vetületben. Sajnos a vignettálást nem szedtem le ezért az illesztések mentén picit besötétült a kép. Első ilyen próbálkozásnak szerintem rendben van. 🙂 Adatok: Canon 6D & Samyang 20mm F/1.8 52 kép kellett a gömbpanorámához 15s ISO 10000 F/2.8 Szoftverek: Image Composite Editor, Photoshop 2022 01 30 Zalaháshágy

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

24%-os Növekvő Holdsarló

24%-os Növekvő Holdsarló Szombaton este kitelepültem a város szélére a kertvárosi észlelőhelyemre. Rendkívül jó égbolt fogadott. 😃 Voltak felhőátvonulások, de viszonylag zavartalanul fotózhattam a Holdat. 🙂 Adatok: Canon 6D & LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 Skywatcher Star Adventuer 2i 300 kép legjobb 50%-a ISO 1600 1/160s F/10 Szoftverek: PIPP, Autostakkert 3!, Photoshop 2022 02 05 20:00 Zalaegerszeg Kertváros

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

15%-os Növekvő Holdsarló

15%-os Növekvő Holdsarló Ez a holdsarló az első fotó amit az új távcsövemmel készítettem. Lenyűgözően éles és kontrasztos képe van. Beleszerettem az első fotózás után. 😃 A Star Adventurer is szépen viszi ha holdfotózásról van szó. A kép Február 4.-én készült Kávásról a VCSE Észlelőtelkén. 🙂 Egyik tagtársammal nagyon jó égen észlelhettünk és amég a fotóim készültek addig vizuálisan figyelgettük az eget a műszerén keresztül. Adatok: Canon 6D + LZOS MC-MTO-11CA 1000mm F/10 Skywatcher Star Adventurer 2i 450 kép legjobb 65%-a ISO 1600 1/100s Szoftverek: PIPP, Autostakkert 3!, Photoshop 2022 02 04 19:00 Kávás

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
1 hozzászólás

Perseus Ikerhalmaz

Perseus Ikerhalmaz (NGC 884 és NGC 869) Eme két nyílthalmaz a Perseus csillagképben figyelhető meg tőlünk 7600 fényév tálvolságra. Mindkét halmaz viszonylag fiatal, koruk mindössze 11,5-12 millió év. Régóta tervezem már, hogy készítek egy képet erről a két halmazról és most remek célpontul szolgáltak az első távcsövem tesztelésére. A napokban beszereztem az első távcsövemet egy Makszutov-Cassegrain felépítésű 1000mm fókuszú F/10-es fényerejű optikát. Eredetileg holdfotózásra vettem, de észrevettem hogy asztrofotózásra is remekül használathó (lenne ha elvinné a Star Adventurer 2i 😃 ). Adatok: Canon 6D & MC MTO 1000mm F/10 "Mozsárágyú" Skywatcher Star Adventurer 2i 80x10s ISO 6400 F/10 20 Dark 43 Flat 50 Bias 2022 02 05 20:00 Zalaegerszeg-Kertváros

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Csillaglesen a Templom Körül

Csillaglesen a templom körül A Zalaháshágy után található Sibrik Kápolna már egy klasszikus helyem lett ha asztrotájkép készítésről van szó. Egyszerűen lenyűgöz az egész környék. Adott volt hogy télen is visszatérjek ide. 😃 Témának a Tejút teljes látható sávját választottam ami egy boltívet formál annak a sok képnek köszönhetően amit panorámaképpé egyesítettem. A kápolnátol kicsit balra láthatunk egy halvány fehér fényt ami felfelé haladva egyre halványodik. Ez az Állatövi fény. Az Állatövi fény létrejöttét az okozza, hogy a Naprendszerben sodródó porszemcséken visszaverődik a Nap fénye. A képződményt kivételesen jó égbolt mellett akár szabad szemmel is észlelni lehet. Nagyon hűvös volt az idő és a szél is rendkívül erős volt. Ez miatt 6 képet is mégegyszer el kellett készítenem, mert bemozdult. 😃 Adatok: Canon 6D & Samyang 20mm F/1.8 Skywatcher Star Adventurer 2i Égbolt: 22x60 másodperc ISO 3200 F/2.8 Táj: 8x60 másodperc ISO 3200 F/2.8 Programok: Image Composite Editor, Lightroom, Photoshop 2022 01 30 20:15-20:45

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Téli Tejút Fénye

Téli Tejút Fénye Ismét eljött az idő, hogy elutazzak a Sibrik Kápolnához. A Tejút sötétebb téli oldala magasodik a táj fölé ami ugyan halványabb, de legalább annyira látványos. Nagyon nehezen adta magát a fotó. Erős volt a szél azon a vasárnapi estén és a hideg sem kímélt. Első próbája ez a kép a Samyang 20mm F/1.8 objektívnek amit vissza kellett küldenem, mert hibásan érkezett. Számomra tökéletes objektív. 🙂 Adatok: Canon 6D & Samyang 20mm F/1.8 Skywatcher Star Adventurer 2i 2x5x105 másodperc ISO 1600 F/4 2022 01 30 21:40-22:00 Zalaháshágy

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Az Orion ékkövei

Az Orion ékkövei 2 felhős nap között kicsit eljátszottam az egyik régi képemmel amit tavaly Decemberben készítettem Dobronhegyen a VCSE észlelőhétvégéjén. Ezúttal szűkebbre vettem a képet és kidobtam a képek felét. Így a 266 képből 60 lett felhasználva. :D A fotón balra a Láng-ködöt tőle jobbra a Lófej ködöt figyelhetjük meg. Jobb oldalán a fotónak az Orion-köd és a Futó Ember-Köd. Adatok: Canon 6D + Canon 135mm F/2L Skywatcher Star Adventurer 2i 60x80s F/2.8 ISO800 2021 12 04 Dobronhegy Utómunka: 2022 01 23

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Téli Csillagképek a Felhőív Mögött

Téli csillagképek a felhőív mögött Múlt hét pénteken a tejútív végigkattintgatása után elkezdett megérkezni a fátyolfelhőzet. Észrevettem, hogy a vékony fátyol nagyon kiemeli a fényesebb csillagok fényét amit le kellett fotóznom. 😃 A felhőzetnek azért lett ilyen jellegzetes ívje, mert egy 6 elemes panorámakép közel 180°-os látómezővel. Középen Kelet van, bal oldalon Észak-Kelet és jobb szélen Dél-Nyugat. Adatok: Canon 6D & Samyang 14mm F/2.8 Skywatcher Star Adventurer Égbolt: 3x75s F/4 ISO3200 Táj: 3x75s F/4 ISO3200 kikapcsolt követővel 😃 Pakod 2022 01 22 19:20

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Havas Tejútív

Havas Tejútív Szombat estére jósoltak egy-kis derült időt szóval végre láttam rá esélyt, hogy elkészítsem az első havas asztrotájképemet. Pakodot szemeltem ki a fotózáshoz, ugyanis Zalaegerszegtől már jó messze van ezért nem zavart be annyira a fényszennyezése. Régi vágyam valósult meg végre ezzel a képpel. 2 éve próbálok egy havas asztrotájképet készíteni és most végre a hó és a derült égbolt együtt valósult meg. 😃 A képen a Tejút téli részét láthatjuk az Orion csillagképtől egészen a Hattyúig. Középen a horizont felől halványan még az állatövi fény is dereng. 🙂 A komplett tejútív elkészítéséhez le kellett fotóznom majdnem az égbolt háromnegyedét ami az ultraszéles látószögű objektívvel 14 képből készült el. 3 sornyi és 7 oszlopnyi képpel készült el a komplett tájkép. Sajnos kicsit trutyis volt a légkör és felhők is vonultak át ami inkább középen és a Hattyú csillagkép mentén látszódik jobban. Adatok: Canon 6D+Samyang 14mm F/2.8 Skywatcher Star Adventurer 2i Égbolt: 14x 75s F/4 ISO3200 Táj: 7x 75s F/4 ISO3200 kikapcsolt követővel 😃 2022 01 22 18:30-19:30

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Növekvő Holdfázis

Növekvő holdfázis Az előző héten elég sokszor sikerült lefotóznom a Hold növekvő fázisát és ezt egyben szeretném nektek megmutatni. 😊 Adatok: Canon 6D & Danubia 500mm f8 170-250 kép legjobb 70%-a ISO 1600 1/1000 F/16 2022 01 12 & 13 & 14 & 16

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Égi kísérőnk színesben

Égi kísérőnk színesben Múlt hét szerdán kivételesen jó volt a nyugodtság és ez a fotón is látszik. A Holdat sose tudtam még ilyen részletesen és finom részleteiben lefotózni. A 70%-os növekvő holdfázisnak és a kivételes légkörnek köszönhetően sok olyan krátert is le tudtam fotózni amit eddig sosem sikerült még. 🙂 Adatok: Canon 6D + Danubia 500mm F/8 "Holdágyú" 250 kép legjobb 70%-a F/16 ISO1600 1/1000s 2022 01 12 Zalaegerszeg

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Fulldome Panoráma Holdfényben

Fulldome panorámakép a Gébárti tó partjánál Ezúttal egy nagyon rendhagyó képet készítettem. Körbefotóztam az egész tájat és égboltot körülöttem és ezt egyesítettem egy felvételre. Meglepődtem amikor a program sikeresen összerakta. Egy próbaképnek indult az egész, de egész értékelhető lett szerintem. Az erős holdfény nagyon szépen megvilágította a tájat és nekem nagyon tetszett a látvány. Adatok: Canon 6D + Samyang 14mm F/2.8 32 kép fulldome panorámává egyesítve ISO 8000 F/6.3 15s 2022 01 14 19:20 Zalaegerszeg Gébárti-tó Panorámát az Image Composite Editor fűzte össze és Photoshop-ban utómunkáztam

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Csillagok múlása a Gébárti-tó partja mentén

Csillagok múlása a Gébárti-tó partja mentén Közel 2 éve tervezek egy ilyen fotót készíteni amin látszik a csillagok mozgása. A csillagok látszólag az Északi féltekén a Sarkcsillag körül forognak az égen. Már 30 másodperc alatt észlelni lehet a fotókon, hogy kicsit bemozdultak. Én pont rájátszottam erre és 62 darab 1 perces fotót fűztem össze így nagyon jól látszika csillagok vándorlása. 🙂 A Gébárti tó környékén nem igazán szoktam fotózni, de néha kivételt teszek. 😃 Főleg mert befagyott és jó hangulatot ad a képhez. A 90%-os növőhold szépen be is világította a tájat. 🙂 Adatok: Canon 6D + Samyang 14mm F/2.8 62 kép ISO 400 F/6.3 60s Sequatorban összefűztem és Photoshopban utómunkáztam 2022 01 15 Zalaegerszeg Gébárti-tó

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

38%-os Waxing Crescent Hold

38%-os Waxing Crescent Hold Szombat Este Szombaton borult időre készültem, de derült lett estére és mentem is ki a Zalaegerszeg-Kertváros melletti domboldalra holdat fotózni. Voltak felhőátvonulások, de naplemente után teljesen kitisztult. 🙂 Adatok: Canon 6D + Danubia 500mm F/8 "Holdágyú" Skywatcher Star Adventurer 2i 400 kép legjobb 70%-a 1/500s F/11 ISO800 2022 01 08 19:10

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Orion és a Téli Tejút a Dermesztő Ösvényen

Orion és a Téli Tejút a Dermesztő Ösvényen Csütörtökön ismét derült időt mondtak éjjelre. Egyértelmű volt hogy kimegyek fotózni délutános műszak után 😃 Felkaptam a bringámat és kitekertem Zalaegerszeg-Botfára ehhez az ösvényhez. Ez volt életem legnehezebb fotózása. -7°C volt és nagyon fáradt voltam és az se segített hogy féluton hazafelé vettem észre, hogy valamit ott felejtettem amiért vissza kellett fordulnom. 🙁 Gyönyörű égboltot figyelhettem meg. Szerintem megérte az erőfeszítést. 🙂

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Újévi Csillagles

Újévi csillagles Közel egy hónapos szürkeség után végre elsejére derült idő jött és ki tudtam menni kicsit fotózni. Ozmánbük melletti Lovardára esett a választásom, mert nekem nagyon megtetszett ez az épület. 🙂 Persze az utcalámpáról nem tudtam ami az épület mögött van. A kép nagyon sok sebből vérzik. Ami el tudott romlani az minden elromlott a kép készítése közben. Eredetileg tejútívet akartam csinálni, de nem sikerült a képek összeillesztése, trutyis is volt a légkör és még sok minden amit most nem részleteznék le. Adatok: Canon 6D + Canon 17-40mm F/4L Skywatcher Star Adventurer 2i 5x120s F/6.3 ISO1600

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

99%-os Hold

99%-os majdnem telihold. A keszthelyi naplemente után megálltam a Dísz-tér mellett a polgármesteri hivatal előtt,hogy megcsodáljam a holdat. Azért ott települtem ki, mert nyílt egy-kis rés a felhőzetben és nem bírtam ki. 😃 😃 A különlegessége a kitelepülésnek, hogy legalább 30 ember jött oda megcsodálni a holdat a fényképezőgép kijelzőjén és a keresőben. 😃 A kép egy kompozit HDR hold első képe. Adatok: Canon 6D + Danubia 500mm F/8 "Holdágyú" 200 kép legjobb 50%-a F/16 ISO 800 1/1600s 2021 12 18 Zalaegerszeg Dísz-tér

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

66%-os Hold

Égi kísérőnk 66%-os fázisban. Végre nyílt egy kis ablak a felhők között és ki tudtam próbálni az új Holdvadász objektívemet. 😃 Ahhoz képest hogy milyen régi nagyon éles képe van. Pozitívan csalódtam benne! 😮 A képet szaturáltam egy kicsit, hogy előjöjjenek a Hold ásványi összetételei. Feltételezések szerint, a kékes területek titánban gazdagabb régiókat jelentenek, ahol titánban és vasban szegényebb, ott narancsos színárnyalatokat látunk. Az enyhén rózsaszínes árnyalatok az alumínium jelenlétére utalhatnak. Adatok: Canon 6D + Danubia 500mm F/8 "Holdágyú" 133 kép legjobb 50%-a 1/800s F/13 ISO 800 Pipp, Autostakkert programokkal átlagolva és Photoshopban kidolgozva

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Az Orion felhőkomplexum egy darabkája sok sok fátyolfelhővel és párával.

A múlt hétvégi észlelőhétvégén készített 3. fotóm az Orionról. Sajnos nagyon sok fátyolfelhőzet vonult át a kép készítése közben és a 266 darab 70 másodperces fotóbol 149-et ki kellett dobnom, de igazából minden képet beszennyezett a szutyi. Visszatérek még a régióra mert ez így értékelhetetlen, de hamár ennyi időt fektettem bele (6 óra) akkor megmutatom. Idén mostanában több mélyeget már nem fogok készíteni. Kicsit ráfekszem a tájképekre a következő pár hónapban. Legalábbis ameddig kész nem lesz a szettem és nem tanulok meg normálisan utómunkázni. 🙂 Adatok: Canon 6D + Canon 135mm F/2L Skywatcher Star Adventurer 2i 117x70s 10 dark 50 bias 50 flat ISO 800 F/2.8 Dobronhegy-Balázsfa 2021 12 03-04 21:30-3:30

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
1 hozzászólás

Egy nyári emlék

Egy nyári emlék A napokban elővettem egy régi képemet és feldolgoztam mégegyszer. A kép szeptember elején készült Magyarföldön a fatemplom mellett. Adatok: Nikon D7200 & Sigma 17-50 Omegon Minitrack LX2 6x4x180s F/4 ISO 800 2021 09 03 Magyarföld

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Androméda Galaxis

Galaktikus szomszédunk az Androméda Galaxis (Messier 31, NGC 224) Az Androméda Galaxis egy Sb típusú spirálgalaxis és a Lokális galaxiscsoport legnagyobb tömegű tagja.A Tejútrendszerhez ez a galaxis található a legközelebb (a Kis- és Nagy Magellánfelhőn kívül) kb 2.5 millió fényévre. Magyarországról elég könnyen megfigyelhető vizuálisan és fotografikusan is a 3,4 maginúdós fényességének köszönhetően. Kiterjedése 220 ezer fényév, de az égen 5 teliholdnyi átmérőt foglal el. Az Androméda csillagképben kell keresnünk és az égbolton egy elmosódott ellipszisként fogjuk megpillantani. A VCSE Téli észlelőhétvégéjén December 3.-án készítettem a fotót közel 2.5 óra expozíciós idővel. Miközben készültek a 70 másodperces felvételek vizuálisan is megfigyeltük a galaxist. Nagy élmény volt megpillantani a porsávokat tácsövön keresztül. :) Adatok: Canon 6D +Canon 135mm F/2L Skywatcher Star Adventurer 2i 125x70s 2 óra 26 perc teljes expozíciós idő ISO 800 F/2.8 Dobronhegy-Balázsfa 2021 12 03 18:00-22:00

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

C/2021 A1 Leonard üstökös és az M3 Gömbhalmaz

C/2021 A1 Leonard üstökös és az M3 gömbhalmaz A Leonard üstököst 2021 január 3.-án fedezte fel Gregory J. Leonard az amerikai Mount Lemmon Obszervatórium kutatója. Jelenleg a Keleti égbolton lehet megfigyelni az Ökörhajcsár csillagképben a hajnali órákban szóval ha szeretnétek a saját szemetekkel is megfigyelni akkor jó korán kell kelni és nagyon rétegesen kell felöltözni. 😃 Közel 6 magnitúdós fényessége miatt kisebb távcsővel vagy akár binokulárral is megpillanthatjuk, de akár egy kiválóan sötét égbolt alól szabad szemmel is. A fotómat a Vega Csillagászati Egyesület téli észlelőhétvégéjén készítettem Dobronhegyről. Nem korán keltem, hanem le sem feküdtem ugyanis 18 órától készültek az asztrofotók. Rettentően hideg volt. Megközelítőleg -5°C volt az észlelés pillanatában, de az erős jeges szél nagyon sokat rontott a hőérzeten. Adatok: Canon 6D + Canon 135mm F/2L 39*25s kalibrációs képek nem készültek Összesen 15 perc integrációs idő ISO 1600 F/3.2 Dobronhegy-Balázsfa 2021 12 04 4:30 -5°C

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

NGC1499 Kalifornia Köd

NGC 1499 a Kalifornia Köd A Kalifornia köd egy a Perseus csillagképben található emissziós köd. Alakja nagyon hasonlít az USA-ban lévő Kalifornia államra és innen kapta a nevét. Az Perseus Csillagképben belül a Menkib csillag mellett kell keresnünk, de mivel nagyon halvány objektum ezért vizuálisan nem tudjuk megfigyelni csak fotografikusan. Föltől mért távolsága kb. 1000 fényév és a fénylését a fent említett Menkib csillagnak köszönheti. Hétfőn éjszaka kiutaztam vonattal Kemendollárra, mert ott nagyon jó égbolt van az asztrofotózáshoz. Közel egy hónapja nem volt már felhő- és holdmentes éjszaka szóval már nagyon régen nem készült csillagfotóm. 3 órát töltöttem kint a 0°C-os hidegben, de minden percét élveztem a fotózásnak. Azt már kevésbé élveztem hogy a készült képek felét ki kellett dobnom a fátyolfelhőzet miatt. 😃 Adatok: Canon 6D + Canon 135mm F/2L 54x60s ISO 640 F/2.8 25x60s ISO 1250 F/2.8 Teljes integrációs idő: 79 perc 10 Dark 40 Bias 34 Flat Helyszín és idő: Kemendollártől Délre 2021 11 29 17:30 - 21:00 Teljes méretben: https://www.astrobin.com/pkeqrp/

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

A téli Égbolt Ura Visszatért!

A téli égbolt ura visszatért! A kedvenc régióm az égen az Orion csillagkép, ezért is már nagyon vártam hogy újra feltűnjön az égen. 🙂 Emlékszem még 2016-ban az Orion csillagképről készítettem az első fotómat az éjszakai égről még a huawei p9 lite telefonommal. 😃 A képen a téli tejút egy része és tőle balra az Orion csillagkép és a halvány ködösségei látszódnak. Délutános műszakot lerakva csütörtökön az utolsó jó időt kihasználva kibicikliztem Bocfölde és Sárhida közé, mert nem tudtam kihagyni a jó eget. 😃 Sajnos a jó ég mégsem volt annyira jó, mert fátyolfelhők azért átsodródtak a képen és ezt látni is lehet a középső sávban. 🙁 A sok csillaggal meggyűlt a bajom. A ködösség nagyon nehezen jótt elő az erős csillagmező miatt. Sajnos a csillagmező csökkentésével valamit nagyon elcsesztem, mert kissé fura lett a kép ha belenagyítunk.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
1 hozzászólás

Őszi Tejút

Ugyan a nyári tejút szezonja már elmúlt, van azért fotóznivaló az égbolton. 😃 A tejút az eget konkrétan kettévágja és ezt szeretném nektek megmutatni ezen a fotón. 🙂 Bal oldalon a világosabb tejútcentrumhoz közelebbi részeit látjok a tejútnak, amíg a jobb oldalon az emelkedő Bika csillagképet és a környező sötét ködöket. Adatok: Canon 6D + Laowa 12mm F/2.8 7x 120s Függőleges panorámaként egyesítve ISO 1600 F/4 Helyszín és idő: Zalaháshágy 2021 10 31 21:30

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

A tejút teljesen kifordult önmagából

A tejút teljesen kifordult önmagából 😃 Halloween éjszakáján kitelepültünk Zalaháshágyra a Sibrik kápolnához egyik ismerősömmel. Az év során már többször nekifutottam a tejútívnek a Sibrik kápolnával, de egyik képpel se voltam elégedett. Na erre már azt mondom, hogy megalkottam az elképzelésemet. 😃 A tejút az esti órákban kettészeli az égboltot és én az ívet az északi horizont mentén készítettem ezért a jellegzetes ívét "kifordítottam" ezzel egy-kis cselt vittem a képbe. 😃 A képen bal oldalon a már horizont alá bukott tejútcentrum és a "nyári tejút" látható. Az ív legmagasabb pontján a hattyú csillagképet figyelhetjük meg az NGC7000 (Észak Amerika köd) társaságában. Az ív a Perseus-Taurus régióval ér véget jobb oldalon ahol már a fiastyúk is feltűnik. Jobb oldalt fent van egy Androméda Galaxis és Triangulum galaxis is. 😃 A fotós célkitűzésem egy tejútív elkészítése volt és a sokadik nekifutásra mondhatom azt, hogy ez az én tudásomnak megfelelően tökéletesre sikerült. 😃 Adatok: Canon 6D + Laowa 12mm F/2.8 Skywatcher Star Adventurer 2i Tejút: 24x 120s panorámaképként összeillesztve ISO 1600 F/4 Kápolna és a táj: 3x 120s panorámaképként összeillesztve ISO 1600 F/4 Helyszín és idő: Zalaháshágy Sibrik Kápolna 2021 10 31 18:00-20:30

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Sibrik Kápolna és a Sötét tejút

Sibrik kápolna és a Tejút sötét oldala Tegnap kezdődött el az Október/November asztrofotós szezon hiszen egyre később nyugszik le a hold. A teljes sötétség és a holdkelte között volt 18 perc és ez nekem elég volt egy jó kis kápolnás asztrotájképhez. :D Ezúttal a Tejút Perseus csillagkép felöli oldalát fotóztam le. Most először próbálkoztam ilyen tejutas fotóval. A kép jobb alsó sarkában még a Fiastyúk is befigyel. ELSŐ FOTÓ! Végre most sikeresen ki tudtam próbálni a Skywatcher Star Adventurer mechanikát. Még mindíg szokatlan az Omegon Minitrack után. :D Nehéz lesz megszokni.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

M45 Fiastyúk

Fiastyúk, M45, Plejádok, Pleiades A Söjtörön töltött éjszakám második eredménye egy Fiastyúk lett. A Fiastyúk egy nyílthalmaz a Bika csillagképben 443 fényév távolságra. Az égbolton már késő este megfigyelhetjük az Északkeleti égbolton. Erősebb fényszennyezés mellett is könnyen ki lehet szúrni 1,2-es látszólagos magnitúdója miatt. A tél egyik igazi hírnöke. 😃 Adatok: Nikon D7200 & Tamron 70-300mm @70mm Omegon Minitrack LX2 Páramentesítő fűtés + akksi 140x 30 másodperc +50 dark +100 bias 1 óra 10 perc össz integrációs idő F/5 ISO 3200 Helyszín és idő: Söjtör 2021 10 03 0:50 - 2:30

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

A nyilastól a Hattyúig

Elhoztam nektek az én tejútszezonom befejező képét. Október az utolsó hónap amikor még a Tejútcentrum érdemben fotózható, de az időjárás nem lesz kedvező ezért szerintem ez lesz az utolsó képem róla. (Ha mégsem akkor még hozok egy tejútívet) Ez a kép is Bagodról készült az egyik törzshelyemről egy szántóföldes úton a 76-os mellett. A képen a Tejutat a centrumtól a Hattyú csillagképig örökítettem meg. Az Észak-Amerika ködöt megfigyelhetjük a kép tetjén kis rózsaszínes folt formájában. Adatok: Nikon D7200 & Sigma 17-50mm F/2.8 Omegon Minitrack LX2 Ég: 3x180s (függőleges panoráma) ISO 800 F/4 Táj: 180s ISO800 F/4

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Sarkcsillag némi IFN-el

Múlt hétvégén sikerült megint kijutnom Söjtörre ahol kiváló égbolt van az asztrofotózáshoz. Az éjszaka első felét inkább egy-kis kísérletre adtam ezért 2 és fél órányi fotonnal elkészítettem a Sarkcsillag környezetében lévő IFN-ről (Integrated Flux Nebula) ezt a zajtengert. 😃 Kíváncsi voltam, hogy számomra lehetséges-e lefotózni egy ilyen nehéz képződményt. Mivel szerintem ez lehetséges, ezért folytatni fogom ezt a projektet és 10-20 órányi képet fogok készíteni. Vigyázat! A képen elképesztő mennyiségű zaj is található. 😃 😃 A galaxisunk szélén lévő gázfelhőket a Tejút csillagainak együttes fénye kicsit megvilágítja és ezért lesz észlelhető a képződmény. Ezt nevezzük Integrated Flux Nebula-nak röviden IFN.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Virágmező Bagodban

Lenyugvó tejút egy Bagod melletti virágmezőről Munkába menet ütötte meg a szememet ez a virágmező, szóval ki is talátam már fejben egy kompozíciót vele és a tejúttal. 😃 Szeptember 29.-én egyik fotós haverommal ki is bicikliztünk ide és megcsináltam egy front utáni tökéletes égbolt mellett. 🙂 Adatok: Nikon D7200 & Sigma 17-50mm F/2.8 Omegon Minitrack LX2 Akksi és páramentesítő fűtés Ég: 13x180s ISO 800 F/4 Táj: 20s ISO 1000 F/10 Helyszín és idő: Bagod és Zalaegerszeg között a 76-os mellett 2021 09 30

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Tejút Makóról

Tejút Makóról Régóta tervezgetem már hogy csinálok egy tejútfotót innen hamár évi 1-2 alkalommal meglátogatom és Szombaton minden feltétel adott volt ahhoz, hogy össze is állhasson végre. A hold nagyon szűkös határidőt diktált, ugyanis fél 9-kor már kelt fel és 8-tól volt teljesen sötét. Ami a legnagyobb gond volt, hogy a kis mechanikámat nem hoztam magammal szóval maradt a jó öreg régi módszer 50+ fotó 15 másodperces záridővel. 😃 Annak ellenére, hogy Alföld eléggé nehéz volt egy jó helyet keresni. 3 helyet látogattam meg és a 4. volt a jó az Ószegedi út után. Adatok: Nikon D7200 & Sigma 17-50mm F/2.8 Égbolt: 72x15s F/3.5 ISO 3200 17mm Táj: 2 képes panoráma 10s F/3.5 ISO 800 17mm Helyszín és idő: Makótól kicsit Nyugatra 2021 09 25 19:50 - 20:30

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Észak-Amerika köd (NGC 7000), Gamma Cygni köd (IC 1318) és a Fátyol köd (Caldwell 33 Caldwell 34)

Észak-Amerika köd (NGC 7000), Gamma Cygni köd (IC 1318) és a Fátyol köd (Caldwell 33 Caldwell 34) és még sok más ködösség a hattyú csillagképben. Jelenleg még mindíg a fejünk felett figyelhetjük meg az esti órákban és ezért egy derült estén Söjtörön egyik barátomnál sikerült is összegyüjtenem róla közel 2 órányi fotont amég vártam az igazi célpontra. 😃 Ha egy sötét helyről a fejünk fölé nézünk a derült égbolton szabad szemmel is elkülönülnek a világos és sötét területek a hattyúban. Korábban már volt róla egy fotóm, de akkor párás lucskos volt a légkör tele is volt fátyolfelhővel és fűtésem sem volt még az objektívre. 😃 Annyiból is jobban tetszik ez a kép, hogy sikerült rákomponálnom a fátyol ködöt is ami legnagyobb meglepetésemre egész szépen látszik is. A csillagmezővel itt is nagyon szevedek mint szinte minden asztrofotómmal. Adatok: Nikon D7200 & Sigma EX 50mm F/1.4 Omegon Minitrack LX2 Páramentesítő fűtés + 20000mAh akksi 102x60s (1 óra 42 perc integrációs idő) +20 dark +60 bias ISO 800 F/3.2 A képről csak a stack hibáját vágtam le. 2021 09 11 21:00-23:30 Söjtör

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Szeptemberi Tejútív

Teljes Tejút panoráma a Sibrik Kápolnánál Vagyis inkább próbálkozás, mert az összeillesztéssel nagyon sokat szenvedtem. Véletlenül úgy csináltam meg a kép elemeit, hogy azok nem pontosan függőlegesek voltak hanem egy kicsit dőltek befelé. Sokat kellett hajlítgatni a képet mire elfogadható lett. Joggal szokták mondani, hogy a tejútív szezonja Április-Június és nem Szeptember amikor kettészeli az égboltot a tejút. A hibák és nehézségek ellenére számomra a tejútív volt az idei év fő célja az asztrotájképezésben és ezt a fotót ami a 3. ilyen íves felvételem már el tudom könyvelni sikernek. 🙂 Remélem nektek is tetszik. 🙂 Adatok: Nikon D7200 & Sigma 17-50mm F/2.8 Omegon Minitrack LX2 Páramentesítő fűtés + Külső akksi Égbolt: 15 fektetett képből készült el a panoráma: Az alsó sor: ISO 800 F/4 180 másodperc Felső 2 sor: ISO 1250 F/4 120 másodperc Kápolna: 4 fektetett képből ISO 1600 F/4 120 másodperc

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Kalifornia köd és Fiastyúk

A tél közeleg és már hajnalban előjönnek a téli csillagképek. Éppen ezért kihasználtam a szép tiszta hajnalt és csináltam egy képet a Fiastyúkról és a Kaliforna ködről. A Fiastyúk (M45, Pleájdok) egy nyílthalmaz a Bika csillagképben tőlünk 443 fényév távolságra. Érdekessége, hogy szinte kiszúrja az elmber szemét az égbolton olyan fényes és még városi fényszennyezés mellett is észre lehet venni. A Kalifornia köd egy emissziós köd a Perseus csillagképben tőlönk 1000 fényév távolságra. Nevét az érdekes alakjáról kapta hiszen eléggé hasonlít az Amerikán belüli Kaliforniára. Fénylésének az oka, hogy a közeli Menkib csillag gerjeszti a csillagközi port. Adatok: Nikon D7200 & Sigma EX 50mm F/1.4 Omegon Minitrack LX2 Páramentesítő fűtés + 20000mAh akksi 120x60s + 15 Dark + 60 Bias 2 óra integrációs idő ISO 800 F/3.2 Szoftverek: DSS,Photoshop

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Tejút

Tegnap egyik fótós haverommal kiugrottunk a Zalaegerszeg és Bagod közötti szántásokba, mert már elvonási tüneteink voltak. :D A korai holdfelkelte nagyon szűkösre szabta a határidőt, de még éppen volt annyi idő hogy csináljak egy tejút panorámát :) Szerencsés véletlen folytán még 2 meteort is sikerült elkapnom. Kicsit aggódtunk a vadak miatt, de szerencsére semmi probléma nem volt. Adatok: Nikon D7200 & Sigma 17-50mm F/2.8 Omegon Minitrack LX2 ISO 1000 120 másodperc F/4 Helyszín és idő: Zalaegerszeg és Bagod között a 76-os mellett Augusztus 25-én 21:30 környékén

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Jűliusi Tejútív

A Tejút teljes júliusi íve egy hétfői éjszakán. Mivel már a tejút "teteje" nagyon magasan van kicsit komplikált volt összehozni a fotót amit az undorítóan párás poros légkör és a fátyolfelhők sem könnyítettek meg. Egyik 2021-es célom egy tejútpanoráma volt és most ez is sikerült.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Rho Ophiuchi Felhőkomplexum

Mindíg is lenyűgöztek ezek a ködök az Antares környékén és tudtam, hogyha veszek egy star tracker mechanikát ez a környék lesz az első célpontom! 😃 És így is lett! Péntek este egy kedves ismerősömmel elmentünk Zalaháshágyra a régi templomhoz és ott Bortle 3 a fényszennyezés és ott már le tudtam fotózni egész tűrhető minőségben. Hatalmas öröm számomra, hogy a legelső próbálkozás ilyen szépre sikerült. Nem is gondoltam volna. 🙂 Az Omegon Minitrack LX2 nagyon jól teljesített az első fotózás alkalmával, jóban leszünk mi úgy érzem. 😃 EXIF: Nikon D7200 & Sigma EX 50mm F/1.4 Omegon Minitrack LX2 11x120 másodperc ISO 1000 F/3.2 Deep Sky Stacker & Photoshop Astrometry.net: https://nova.astrometry.net/user_images/4755710#annotated

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Tejútcentrum

És mégegy Tejút fotó, mert annyira szeretem... 😃 Vasárnap éjjel készült kb fél 1-kor. Kíváncsi voltam mennyit tudok kipréselni egy Követett sima fotóból.

Tovább az észleléshez »
Makár Dávid
0 hozzászólás

Tejút félív Sagittariustól a Cygnusig

Amikor megláttam az elkészült képet ott helyben majdnem leesett az állam. 😮 Elképeztően sok részletet ad vissza a Tejút ha követem az égboltot alacsony érzékenységgel és hosszú záridővel. Az égbolt egy 2x2-es panorámakép a Hattyú régiótól egészen a Skorpióig a Tejút közepépig. A Kápolna se hétköznapi.... Ott áll a semmi közepén kivilágítatlanul Zala megye egyik legsötétebb környékén. Biztosan még vissza fogok jönni ide. 🙂 A fényeket a tájon a fejlámpám szolgáltatta. 😃

Tovább az észleléshez »