Vizsi Csaba


Vizsi Csaba
0 hozzászólás

M106 és környéke

Az M106 és környéke fényképet Skywatcher HEQ-5 mechanikára rögzített 200/1000-es Newton-tubussal, Canon 6D (átalakított) fényképezőgéppel, és Skywatcher F/4-es kómakorrektorral, illetve vezetéshez 9×60-es SVBONY gyártmányú keresőtávcsővel készítettem. A vezetőkamera ASI120MM volt. A felvételek rögzítését és a vezetés koordinálását ASI AIR Pro (RasPi) és Asiair szoftver végezte. Fókusz beállításhoz ZWO EAF autofocuser-t használtam. Mezősimítást flat-box-al készítettem. Képfeldolgozást SIRIL 0.99.8.1 végeztem.

Tovább az észleléshez »
Vizsi Csaba
0 hozzászólás

NGC6820 - Vulpecula

A fotózás helyszíne Őrimagyarósd (tiszta ég, 22 fok celsius ). Skywatcher HEQ-5 mechanikára rögzített 200/1000-es Newton-tubussal, Canon 6D (átalakított) fényképezőgéppel, Optolong L-eNhance szűrő, és Skywatcher F/4-es kómakorrektorral, illetve vezetéshez 9×60-es SVBONY gyártmányú keresőtávcsővel. A vezetőkamera ASI120MM volt. A felvételek rögzítését és a vezetés koordinálását ASI AIR Pro (RasPi) és Asiair szoftver végezte. Fókusz beállításhoz ZWO EAF autofocuser-t használtam. Mezősimítást flat-box-al készítettem. A képfeldolgozást Siril szerkesztővel készítettem.

Tovább az észleléshez »
Vizsi Csaba
0 hozzászólás

IC5070 - Pelikán köd

A fotózás helyszíne Őrimagyarósd (tiszta ég, 20 fok celsius ). Skywatcher HEQ-5 mechanikára rögzített 200/1000-es Newton-tubussal, Canon 6D (átalakított) fényképezőgéppel, Optolong L-eNhance szűrő, és Skywatcher F/4-es kómakorrektorral, illetve vezetéshez 9×60-es SVBONY gyártmányú keresőtávcsővel. A vezetőkamera ASI120MM volt. A felvételek rögzítését és a vezetés koordinálását ASI AIR Pro (RasPi) és Asiair szoftver végezte. Fókusz beállításhoz ZWO EAF autofocuser-t használtam. Mezősimítást flat-box-al készítettem. A képfeldolgozást Siril szerkesztővel készítettem.

Tovább az észleléshez »
Vizsi Csaba
0 hozzászólás

SH2-157 Rozsdás Rákolló

Az SH2-157 emissziós köd a nevével bajban voltam. Varga Gyuri szerint kézfej, mások szerint Homár olló, én Rozsdás Rákollónak fogom nevezni SpongyaBob után. Bocsánat, ha nem tudományos, de nekem ennyi humor belefér. :-) Az ollója majdnem rozsdás a képen. A kép Trahütten, Ausztriában készült hasonlóan a Szív-ködhöz. Ami ennél a képnél érdekes és egyben bosszantó volt az a képfeldolgozás. Amíg a Szív-köd feldolgozásánál semmilyen problémám nem volt a 0.99.10.1 Siril verziójánál, addig a Rákolló megtornásztatott rendesen. Először a pre-process folyamatnál kellett a csillagok küszöb és referencia értékeit állítani, majd photometrikus szín kalibrációval gyűlt meg a bajom (plate solving failed). Segítséget kértem hát tagtársaktól, mit lehetne megpróbálni. A megoldás az lett, hogy a feldolgozó programmal visszaléptem egy verziót = v0.99.8.1-re, ahol már minden probléma nélkül megtörtént a feldolgozás.

Tovább az észleléshez »
Vizsi Csaba
0 hozzászólás

IC1805 - Szív-Köd (SH 2-190)

Ezt a tőlünk 7500 fényévre lévő ködöt már régen le szerettem volna fényképezni, de vártam egy jó alkalomra, azaz megfelelő égboltra. A fotózás helyszíne Trahütten, Ausztria (tiszta ég, 16 fok celsius ) VCSE észlelőhétvégén, gyönyörű környezetben. A felszerelésem Skywatcher HEQ-5 mechanikára rögzített 200/1000-es Newton-tubussal, Canon 6D (átalakított) fényképezőgéppel, Optolong L-eNhance szűrő, és Skywatcher F/4-es kómakorrektorral, illetve vezetéshez 9×60-es SVBONY gyártmányú keresőtávcsővel. A vezetőkamera ASI 120MM volt. A felvételek rögzítését és a vezetés koordinálását ASI AIR Pro (RasPi) és Asiair szoftver végezte. Fókusz beállításhoz ZWO EAF autofocuser-t használtam. Mezősimítást flat-box-al készítettem. Képfeldolgozást SIRIL 0.99.10.1 végeztem. ‎A köd legfényesebb része (egy csomó a nyugati szélén) külön-külön NGC 896-nak minősül, mert ez volt a köd első felfedezett része. A köd intenzív ‎‎vörös‎‎ kimenetét és morfológiáját a köd középpontja közelében lévő csillagok egy kis csoportjából származó sugárzás okozza. Ez ‎‎a nyílt csillaghalmaz,‎‎ az úgynevezett ‎‎Collinder‎‎ 26 vagy ‎‎Melotte‎‎ 15, tartalmaz néhány fényes csillag közel 50-szerese a tömeg a Napunk, és még sok más homályos csillagok, amelyek csak egy töredéke a Mi Napunk tömegét. 1787 novemberében fedezte fel William Herschel (forrás wikipédia)

Tovább az észleléshez »
Vizsi Csaba
0 hozzászólás

NGC6960

2021. 08.09-én, a VEGA '21 Nyári Amatőr csillagászati megfigyelőtáborban készült fénykép a fátyol köd Ny-i részéről. Középen látható fényes csillag az 52 Cyg 5.29 magnitudójú csillag. Az Északi irányt balról kell értelmezni.

Tovább az észleléshez »
Vizsi Csaba
0 hozzászólás

IC1340 / Fátyol köd

2021. 08. 12-13-án, a VEGA '21 Nyári Amatőr csillagászati megfigyelőtáborban készül fénykép a fátyol ködről. Az IC1340 a Cygnus (Hattyú) csillagképben található. Látszólagos magnitúdó (V) 7.0 az Északi irányt balról kell értelmezni. A köd maga egy körülbelül 5000 évvel ezelőtti szupernóva-kitörés maradványa. Összetett, szálas szerkezete összetéveszthetetlenné teszi más objektumokkal. Abszolút fényessége nem magas, fényességét méretének köszönheti, ezért szabad szemmel nem könnyű megfigyelni, sötét, fényszennyezettségtől mentes eget kíván. Gyakran használnak szűrőt a megfigyelésre, amely keskeny sávban engedi át a fényt. Így gyakorlatilag minden zavaró tényezőt ki lehet szűrni. Ráadásul a szűrő a kétszeresen ionizált oxigén fényét átengedi, ami igen jellemző a Fátyol-köd-re. Tehát a szűrővel a köd egyfajta kémiai analízisét hajthatjuk végre. A zöldes részek a hidrogénre utalnak, a sárgás részeken kén is található, míg a kék és a lila részeken az oxigén a domináló.

Tovább az észleléshez »