Misi Róbert


Misi Róbert
0 hozzászólás

Szupernóva az M101 Szélkerékben

Az M101 Szélkerék egy nagy spirálgalaxis, amely kb. 25 millió fényévnyire található az Ursa Major csillagképben. A csillagokból, porból és gázokból álló óriás spirálkorong átmérője 170 000 fényév, amely közel kétszer akkora, mint galaxisunk, a Tejútrendszer átmérője. Az M101 a becslések szerint legalább egy billió csillagot tartalmaz. A galaxis spirális karjait csillagképző ködök nagy területei szórják meg. Ezek a ködök intenzív csillagkeletkezési területek az óriási molekuláris hidrogénfelhőkön belül. Forró, kék, újszülött csillagok ragyogó, fiatal halmazai nyomon követik a spirálkarokat. A fotó aktualitását az adja, hogy a galaxisban 2023. május 19-én (ami igazából kb. 25 millió évvel ezelőtt történt csak a nagy távolság miatt most ért ide a robbanás fénye) felragyogott egy szupernóva (SN2023ixf). Az ilyen tipusú robbanásban a csillag magja egymás után nehezebb elemeket állít elő, hogy egyensúlyba hozza a gravitáció szüntelen zúzódását. De amint a mag elkezd vasat termelni, a csillag napjai meg vannak számlálva a vasnál nehezebb elemek képződése inkább fogyaszt, mintsem energiát termelne. Végül, mivel a mag már nem tudja elviselni a csillag hatalmas súlyát, összeomlik, és kataklizmikus szupernóva robbanást indít el. Az így létrejövő fény- és energiakitörés nagy valószínűséggel 10 milliárd normál csillagnak felel meg! Ezt a különleges eseményt sikerült lefotóznom "két nappal" a robbanás felfedezése után nekem is! A kékes fényű szupernóva a galaxis magjától balra fentebb látható!

Tovább az észleléshez »
Misi Róbert
0 hozzászólás

Tű galaxis (NGC4565)

Tavaszi galaxis sorozatom második képén a Tű galaxist mutatom be Nektek! Gondolom a fotót nézve egyértelmű miért "Tű" a neve! A galaxis nagyon hasonló a Tejútrendszerünkhöz, mérete is közel azonos 100 ezer fényév átmérőjű és 40 millió fényév távolságban helyezkedik el. Az éléről látható spirálgalaxis fényének egy részét eltakarják a porsávjai. A fotón megint kutakodtam kicsit a távoli galaxisok után és találtam egy új "csúcstartót" a feliratozott kép bal szélén a PGC1742871 számú galaxis nagyjából 2.5 milliárd fényévre van!

Tovább az észleléshez »
Misi Róbert
0 hozzászólás

Markarjan lánc galaxisok (feliratozva)

Megérkezett a galaxis szezon és én egy nagyon ismert galaxis csoportal kezdem a tavaszi sorozatomat! Megpróbáltam jó mélyre fotózni 25 óra összexpo idővel, mert kiváncsi voltam meddig "látok" el a távcsövemmel! Nem csalódtam hiszen a rengeteg távoli galaxis között néhány 2 milliárd fényévnél is távolabbi objektum azonosítható....köztük a legtávolabbi PGC169380 számú a feliratozott kép alján középtől balra található galaxis amelynek a fénye nagyjából 2.4 milliárd évvel ezelőtt indult el felénk, hogy fotonjai mostanra érjenek a kamerám szenzorába! Sajnos a 750mm-es fókusz és az ASI294MC szenzora ilyen szűk látómezőt engedett ami miatt alig vágtam a képből. de a teljes lánc még igy sem fért bele.

Tovább az észleléshez »
Misi Róbert
0 hozzászólás

Markarjan lánc

A tavaszi égbolt egyik legszebb látványossága a 13 galaxisból álló "Markarjan lánc" (Benjamin Markarjan örmény asztrofizikusról elnevezve). A csoportban láncolatba rendeződő galaxisoknak egyirányú a sajátmozgásuk, a távolságuk a Földtől pedig 52 millió fényév. A fotón a hosszú összexpozíciós időnek (25 óra) köszönhetően több mint 100 nagyon távoli galaxis is láthatóvá vált! Néhányuk 2 milliárd !!! fényévnél is távolabbi.....közüttük a fotón a "csúcstartó" a PGC169380 számú, amely megközelitőleg 2.4 milliárd fényév távolságban van!

Tovább az észleléshez »
Misi Róbert
1 hozzászólás

NGC2237 Rozetta-köd

A Rozetta-köd (NGC2237) egy óriási molekulafelhő amely az Egyszarvú csillagképben látható és nagyjából a telehold méretének kétszeresét fedi le az égbolton. Az közepén lévő nyílthalmaz (NGC2244) szorosan összefügg a ködösséggel, a kékesen fénylő csillagai a porból és gázokból álló köd anyagából jöttek létre. A köd és a nyílthalmaz kb. 5000 fényévnyire fekszik a Földtől, átmérője pedig nagyjából 130 fényév. A fiatal csillagok sugárzása gerjeszti a ködben lévő atomokat, amitől maguk is sugárzást bocsátanak ki, létrehozva az általunk látott emissziós ködöt. Ezek a csillagok "nagyon fiatalok" kb. 4 millió évvel ezelőtt formálódtak a köd anyagából, és a csillagkeletkezés még ma is folytatódik. A nagytömegű és forró csillagok együttesen különösen heves csillagszelet produkálnak. Ez a központi részből folyamatosan fújja kifelé a köd anyagát, s így egy óriási buborékhoz hasonló forma jön létre, ami a képen is jól látszik.

Tovább az észleléshez »
Misi Róbert
0 hozzászólás

Leo Triplet

Az "Oroszlánhármas" a Földtől körülbelül 35 millió fényévre található az Oroszlán csillagképben , amely ennek az ikonikus spirál galaxiscsoportnak a becenevét adja. A hármast alkotó galaxisok, az M66, az M65 és az NGC 3628 gravitációs kötélhúzásban vesznek részt, így ez egy lenyűgöző mélyégi látvány. Galaktikus korongjaik a Földről nézve különböző szögekbe dőlnek. Az NGC 3628 az éléről látszik, míg az M65 és M66 elég ferde ahhoz, hogy felfedje spirálkarjait. Az NGC 3628 éles nézete elrejti előlünk a galaxis spirális szerkezetét, viszont láthatóak a vastag, sötét porsávjai amelyek átvágják a galaktikus síkot, szélein pedig a forró fiatal csillagok amelyek kéken ragyognak....megjelenése a „Hamburger Galaxis” becenevet érdemelte ki a csillagászok körében. Mivel a galaxisok gravitációs kölcsönhatásban vannak egymással nagyon valószínű, hogy a távoli jövőben egy gigantikus hármas összeütközésben születnek ujjá egy óriási szupergalaxis formájában! Nem igazán ideális körülmények között készültek az expók, mivel az utóbbi időben leszoktam a sötét Kékestetői égről és maradtam a fényszennyezettebb kertben (tablettel a kanapéról túl kényelmes vezérelni az ASIair-t)... szóval küzdelmes volt igy a kidolgozás! 25 órányi expóból kb. 5 óra ment is a kukába! Na majd ugyis jön a galaxis szezon és mivel az nem keskenysáv szűrős fel kell mennem újra a Mátrába! Amugy 2022 tavaszán kezdtem el, csak nem tudtam befejezni akkor mert hosszú időre elromlott az idő! Ha van észrevételetek szivesen fogadom! Köszönöm ha ránéztek!

Tovább az észleléshez »
Misi Róbert
1 hozzászólás

C/2022 E3 (ZTF)

Sajnos látómező "problémával" küszködtem! Nem toltam el az LM-et a fotózás közben és mivel az üstökös nagyon gyorsan mozgott ezért hiába csináltam 150 db 1 perces expot csak 30 db-ot tudtam felhasználni (máskülönben a rengeteget kellett volna vágni belőle)! A 250/750-es F/3 Newton + ASI294MC párosítás LM-je sajnos már kevés! Megpróbáltam a háttérben lévő pici galaxisokat megtartani.....elég küzdelmes volt! Bosszankodom hogy ez az LM eltolás nem volt eszembe! Na majd legközelebb...ja most jut eszembe hogy az 50 ezer év mulva lesz! 😃

Tovább az észleléshez »
Misi Róbert
1 hozzászólás

C/2022 E3 (ZTF)

Egy gyönyörű üstökös amit hazánkból is tökéletes pozicióban lehet majd látni és amihez elég lesz január végén egy kézi binokulár! A köves, jeges égitest, mely fényét a Naptól nyeri, február elseje és másodika között lesz a legközelebb (42 millió kilométerre) a Földhöz, és a Sarkcsillaghoz közel lehet majd felfedezni az éjszakai égen. Onnan lehet beazonosítani, hogy porszemcsékből és elektromos töltéssel rendelkező részecskékből álló farka van, illetve zölden ragyogó fény veszi körül, melyet az okoz, hogy a Naphoz közeledve a benne található jég szublimálni kezd és rögtön gázzá válik. A Nap körül elliptikus pályán keringő égitest legutoljára ötvenezer évvel ezelőtt közelítette meg csillagunkat. Annak idején a Neander völgyi ősemberek "gyönyörködhettek" benne (na persze ha lett volna távcsövük), ugyhogy mi se hagyjuk ki mert nem lesz több alkalmunk rá! Reméljük hogy jó ég lesz és sok fantasztikus kép születik róla! A fotó még karácsony este készült, de már akkor is látszott, hogy nagyon látványos lesz majd január végén február elején amikor teljes pompájában kifényesedik! Akkor majd ujra tervezem megfotózni, de már Kékestetőről!

Tovább az észleléshez »