NGC 1647, (16) Psyche, (257) Sapientia

Teljes képernyő

NGC 1647, (16) Psyche, (257) Sapientia
Jelölések:
Mi ez?
Leírás

Vadászat kisbolygókra: Psyche a Kalóz Hold halmaz alatt

Az NGC 1647 (a Stellarium Kalóz Hold halmazként hivatkozik rá) egy közepesen sűrű csillaghalmaz a Bika csilagképben. Jóval idősebb az Orion-köd és a Rozetta-köd halmazainál, sőt, még a Fiastyúknál is. Az NGC 1647 ugyanis mintegy 150 millió éves! Érdekes célponttá számunkra az a tény tette, hogy egy kisbolygó 2021 február végén átvándorolt ​​ezen a nyílthalmazon. Vajon lencsevégre tudjuk-e ezt az eseményt kapni? Kezdődjék hát a kisbolygóvadászat!

A kisbolygókat általában a háttércsillagokhoz viszonyított mozgásuk alapján fedezik fel. (Sárneczky Krisztián épp nemrég mesélt erről itt<https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/vadaszat-aszteroidakra-9464321/?fbclid=IwAR19rAUBth0dNcTLJhLyqtC50ExmDJHYa7Q19nhWekTxDTALQ68hxwIP0A8>.) Ha hosszú expozíciójú fényképet vagy fotósorozatot készítünk hosszabb ideig, akkor ezek hosszúkás vonalakként vagy kis csillagok sorozataként jelennek meg a képen. Ez a fotó 20 felvétel kombinációja, mindegyik 5 perc hosszú. Nem is olyan egyszerű meglátni egy mozgó célpontot egy zsúfolt látómezőben. De a Psyche elég jól látható a nyílthalmaz alatt, pont ahogy arra számítottunk. Viszont meglepetésünkre lett még egy látogató ezen a képen, a halmaz felett (bár kevésbé jól kivehető elsőre). Az IAU Minor Planet Center koordinátáinak ellenőrzése során kiderült, hogy a környéken vándorló egyetlen elég fényes objektum a Sapientia. Így kisbolygóvadászatunk eredménye végül két aszteroida lett egyetlen képen!

A belső Naprendszer kisbolygóinak többsége a Mars és a Jupiter pályája között található, ezt hívjuk kisbolygóövnek. Természetesen a még nem azonosított aszteroidák megtalálása nehéz munka, és elsősorban a nagyobb teleszkópokkal végzik. Az aszteroidákat a felfedezésük sorrendjében számozzák. Így lett vándoraink teljes neve (16) Psyche és (257) Sapientia.

A (16) Psyche amúgy azért is érdekes, mert szinte csak fémekből, vasból és nikkelből áll. Egyesek úgy vélik, hogy ez egy bolygókezdemény megmaradt magja. A Naprendszer hajnalán bekövetkező ütközések miatt azonban sosem állt össze bolygóvá, viszont egyes darabjai a Földre is eljuthattak vasmeteoritok formájában. A NASA 2022-ben tervez egy űrszondát indítani a Psyche vizsgálatára.

Fényképünkről kicsit többet az angol nyelvű blogunkon találhattok:
https://cities-and-skies.com/hunt-for-minor-planets-psyche-under-the-pirate-moon/

Felhasznált források:
Stellarium, IAU Minor Planet Center, Wikipédia

Távcső
81/384 Apokromát
Időpont
2021-02-24
Helyszín
Hoogeveen, Hollandia
Expozíciós adatok
20x300s, gain 101
Feltöltve: 2021-04-23 23:24:34

Hozzászólások (0)

Még nincs hozzászólás