Molnár Attila

facebook logo

Bemutatkozás
Sziasztok, lelkes amatőr asztrofotós vagyok. Felszerelésem: 90/900 refraktor, illetve egy MC 150/1800.

Molnár Attila
0 hozzászólás

Jupiter és Callisto

Még nem próbáltam ki a Barlow lencsét a makival. Ma éjszaka/hajnalban látszott a Nagy Vörös Folt, gondoltam ez jó alkalom lesz. 3 rövid felvételt csináltam az észlelés végén. 2500 képkockásakat. Az elég kevés, de a laptop erősen bekorlátoz sajnos egyenlőre. Nagyon jó hangulatú volt az egész észlelés, újra van két észlelőtársam, két pici süni. Körülöttem mászkáltak egész idő alatt. Emékezetes marad ez a hajnal. Az első felvétel a 2xBarlow-al 03:06-kor indult, a harmadik 03:12-kor (helyi idő). Ez a három felvétel lett derotálva. Köszönöm Fridrich János segítségét, nekem még nagyon új ez a derotálás. Mivel kevés volt a frame, és viszonylag jó egem volt, így most a képek 35%-át dolgoztam fel, a megszokott 10% helyett.

Tovább az észleléshez »
Molnár Attila
0 hozzászólás

Zöld sugár

A bolygók után jött a Nap. Itthon vettem észre pár képen, hogy szép zöld a Nap felső része. Eddig még nem találkoztam ezzel a jelenséggel, így nagyon örültem neki...

Tovább az észleléshez »
Molnár Attila
3 hozzászólás

Bolygófüzér / bolygósorakozó! – VCSE pályázat

Hajnalban a Gellért-hegyre mentünk fel, onnan volt biztos rálátás a bolygókra. A kép 18mm-en készült. Mivel a látómezőbe nem fért bele, így 6 darab panelből lett összerakva. 03:35-kor készültek a képek. Féltem, hogy a városi fények ellehetetlenítik a dolgot, de meglepetésemre nagyon szép egünk volt. Igaz csalóka is volt, mert távcsővel már nem nagyon akartak jönni a részletek. Ahogy jött fel a Nap, úgy lettek egyre szebbek a bolygók távcsőben, érdekes élmény volt.

Tovább az észleléshez »